zaterdag 7 november 2009

Burenontmoetingsparty bij Talant in Stiens

Zaterdag 7 november 2009

Het is al weer zo'n twee weken geleden dat ik aan de voordeur bijgaande uitnodigingskaart kreeg uitgereikt voor een zogenoemde Burenontmoetingsparty. De twee bewoners met hun begeleider die me deze uitnodiging persoonlijk overhandigden, zijn van de achter onze woning gelegen woonunit van Talant.

Talant staat in Friesland klaar voor zo’n 3.000 mensen met een - veelal verstandelijke of meervoudige - beperking. Talant beantwoordt ongeveer 5.000 zorg- en ondersteuningsvragen op het gebied van wonen, werken, leren en leven. Circa 4.200 medewerkers bieden hen zorg en ondersteuning bij wonen, werk en dagbesteding, leren en/of leven.

Stiens kent al een groot aantal jaren diverse units van Talant. Zo'n vier jaar geleden werd op de nieuwbouwlocatie achter onze woning een modern zorgcomplex gebouwd voor twaalf cliënten van Talant, voor ons zijn dit onze nieuwe achterburen. Deze woonunit behoort tot het veel grotere cluster van de zorglocatie aan de Ieleane te Stiens.

Het is mooi om te zien hoe goed zo'n zorgunit van Talant past in onze nieuwbouwwijk van Stiens. Op een hele natuurlijke wijze zijn de cliënten van Talant deel geworden van onze dorpsgemeenschap. We ontmoeten elkaar overal in het dorp. Stiensers nemen op zondag een aantal bewoners mee naar de kerk, er is een catechesegroep voor verstandelijk beperkten, de cliënten doen dagelijks belangrijk werk in de Stienser kinderboerderij, ze runnen met elkaar een kadowinkel, er is gelegenheid om aangepast te sporten en ook in onze wijk haalt een groep bewoners wekelijks alle glas op om dat in de glasbak te deponeren. Kortom, als ze er niet zouden zijn, zou dat enkele forse gaten slaan in onze dorpsgemeenschap.

Vanmiddag geven Durkje en ik graag gehoor aan de uitnodiging voor de Burenontmoetingsparty. Door onze achterburen, hun naaste familieleden en door de begeleiders van Talant worden we hartelijk welkom geheten. Er is van alles te doen. Er zijn allerlei drankjes met wat lekkers erbij, we worden door bewoners, ouders en begeleiders rondgeleid door alle woonvertrekken, op diverse plaatsen kunnen we gezellig bij elkaar zitten en er wordt volop pannenkoeken gebakken en gegeten. Kortom, een ware party.

Fijn dat zoveel buurtgenoten allemaal zijn gekomen, jong en oud. Onder die buurtgenoten zijn ook een aantal vrijwiligers, die regelmatig een activiteit ondernemen met één of meer bewoner(s): samen naar het voetbalveld, met z'n tweeën even de hond uitlaten, even een potje voetballen of zomaar eens even samen sjoelen in één van de woonkamers van Talant.

Ik ben in gesprek met een Zorgcoördinator van deze woonunit. Ze vertelt dat ze een afgestudeerde is van de HBO-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening van onze Stenden hogeschool te Leeuwarden. Het is mooi om te zien en te horen met hoeveel enthousiasme ze spreekt over de ins en outs van haar dagelijkse werk als Zorgcoördinator op deze zorglocatie. Toen ze nog bij onze hogeschool studeerde, was onze missie "zorg voor mens en wereld" en tegenwoordig is dat "serving to make it a better world". Als je zo hier vanmiddag dan ziet welk waardevol werk deze afgestudeerde SPH-er doet, besef je weer eens heel goed waar wij als hogeschoolmedewerkers ons werk dag in dag uit voor doen.

Geen opmerkingen: