vrijdag 6 november 2009

Toets Nieuwe HBO-Opleiding in Leeuwarden

Vrijdag 6 november 2009

Om een nieuwe geaccrediteerde HBO-Bachelor-opleiding in Leeuwarden te mogen aanbieden, is het voorgeschreven dat de beoogde opleiding wordt gekeurd en geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Het voorbereiden van een nieuwe opleiding is een langdurend traject dat alleszins zorgvuldig moet worden doorlopen, teneinde de gewenste goedkeuringen van de NVAO en van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te verkrijgen. Reeds in 2008 hebben we binnen Stenden hogeschool in de aanloop naar vandaag een proefvisitatiedag in Leeuwarden georganiseerd, om de visitatiedag van vandaag vlekkeloos te laten verlopen (zie mijn weblogbericht van 25 november 2008).

Voor de visitatiecommissie van de NVAO zijn twee werkkamers ingericht: een spreekkamer waar alle panelgesprekken plaatsvinden en een documentatiekamer waar alle elementen van deze aangevraagde opleiding uitvoerig worden gedocumenteerd, teneinde aan te tonen dat we klaar zijn om gedegen van start te kunnen gaan met deze nieuwe opleiding.

De hele dag verzorg ik de briefings en de debriefings voor het College van Bestuur en opleidingsmanagement, voor de docenten en onderwijsontwikkelaars, voor (inter)nationale studenten die reeds een verwante minor volgden en voor een grote groep werkveldvertegenwoordigers, teneinde er zorg voor te dragen dat de gesprekken die deze groepen aaneensluitend met het visitatiepanel voeren, correct verlopen, zodat het NVAO-panel zich een betrouwbaar beeld kan vormen van alle onderwerpen, facetten en criteria inzake deze nieuwe opleiding. Het wordt een uitdagende werkdag, waarin alle belanghebbenden hun grote motivatie, betrokkenheid, inzet, expertise en reeds geleverde prestaties tonen.

Er is ons veel aan gelegen om deze mooie nieuwe opleiding op afzienbare termijn als hogeschool te gaan aanbieden. Mij valt vandaag op dat de experts uit het werkveld - waarvoor deze opleiding gaat opleiden - zich zo nauw verbonden voelen aan deze nieuwe opleiding. Deze werkveldspecialisten hebben in de ontwerpfase van de door ons allen gewenste opleiding een belangrijke inbreng geleverd, om binnenkort na een positief besluit van de NVAO te kunnen starten met het ontwikkelen van de onderwijsmodulen en met de werving en selectie van studenten.

Geen opmerkingen: