donderdag 22 oktober 2009

Poiesz in Stiens

Donderdag 22 oktober 2009

De Poiesz-supermarkt aan de Uniawei in Stiens - aan de voet van Molen De Hoop - is inmiddels klaar. Vanwege de destijds door de rechter opgelegde bouwstop heeft het lang geduurd alvorens de winkel kon worden afgebouwd (zie mijn weblogbericht van 26 februari 2009). Enkele maanden geleden is deze nieuwe supermarkt dan toch geopend. Het voormalige pand aan de Langebuorren - in het centrum van Stiens - is inmiddels verlaten. Daarin zit nu de Hema.

Poiesz Supermarkten B.V. is het enige zelfstandige regionale grootwinkelbedrijf in Noord-Nederland. Het is een sterk regionaal georiƫnteerd bedrijf. Poiesz voert derhalve een breed assortiment van Friese producten, hetgeen door veel Friezen wordt gewaardeerd.

Poiesz is een familiebedrijf, ontstaan in 1923, toen de heer L. Poiesz in Sneek een groentewinkel opende. In 1962 werd - ook in Sneek - de eerste "Poiesz Supermarkt" geopend. Inmiddels is Poiesz Supermarkten B.V. uitgegroeid tot een keten met 49 supermarkten en 44 slijterijen. Bij dit familiebedrijf werken inmiddels 3.600 mede-werkers en de familie Poiesz is nog steeds eigenaar van de keten. Jellien Smit - achterkleindochter van de oprichter - is momenteel als Directeur Operationele Zaken lid van de directie van Poiesz Supermarkten. Jellien is een oud-studente van me in de periode dat ik in de negentiger jaren nog bij de Retail Management School Leeuwarden (RMSL) werkte van de toenmalige Christelijke Hogeschool Noord-Nederland (CHN).

Behalve de grote vrachtwagens zie je in Stiens niet vaak een bedrijfsauto van de Poiesz bij de supermarkt staan. Vandaag wel, dus ik heb bij het passeren de gelegenheid te baat genomen om deze Opel Combo-bedrijfswagen van Poiesz Supermarkten op de foto te zetten.

Geen opmerkingen: