vrijdag 23 oktober 2009

Olympische vlam Winterspelen 2010 ontstoken in Olympia

Vrijdag 23 oktober 2009

Toen wij als gezin in de zomervakantie van het jaar 2003 met een camper van Toronto - afwisselend door Canada en de Verenigde Staten bijna van kust tot kust - naar Vancouver reden, was Canada al zichtbaar in de ban van de Olympische Winterspelen van 2010. Tijdens ons verblijf in die zomervakantie werd namelijk bekend gemaakt dat het Canadese Vancouver en het nabijgelegen ski-oord Whistler gastheer zullen zijn van de Olympische Winterspelen van 2010. Toen wij van 30 juli tot en met 5 augustus 2003 Whister en Vancouver enige dagen na die bekendmaking bezochten, heerste er een feestelijke stemming onder de mensen en de straten waren versierd met grote vlaggen en wimpels. De openingsceremonie van deze Winterspelen is op 12 februari 2010.

Vandaag kregen we bericht van onze vrienden Emmie en Wim Kroezen, die op het Griekse eiland Zakynthos wonen (zie mijn weblogbericht van 27 januari 2009), dat Emmie gisteren – 22 oktober 2009 - met een groep Britse toeristen aanwezig was bij het ontsteken van de olympische vlam in het oude Olympia in Griekenland. Met een concave (holle) spiegel om de zonnestralen op te vangen, ontstak een “hogepriesteres” - gespeeld door de Griekse actrice Maria Nafpliotou - vóór de tempel van Hera de toorts. De vlam is gisteren begonnen aan een achtdaagse reis door Griekenland.

De Griekse reuzenslalomskiër Vassilis Dimitriadis kreeg gisteren de eer om als eerste de olympische vlam door de straten van Olympia te dragen. Emmie Kroezen maakte daarvan voor mijn weblog bijgaande foto, overigens – naar pas ’s avonds in het ziekenhuis van Zakynthos bleek – met een op twee plaatsen gebroken hand, wegens een valpartij eerder die dag. De eerste fakkelloper Dimitriadis bleef onderweg even staan op de plaats waar het hart van de stichter van de moderne Spelen, Baron Pierre de Coubertin, begraven ligt.

De tocht door Griekenland doet onder meer alle lokale ski-oorden aan. Op 29 oktober 2009 wordt de vlam in het Kalimarmaro-stadion in Athene - waar in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen plaatsvonden - overgedragen aan de officials van de Winterspelen in Vancouver.

Op 30 oktober 2009 wordt de estafette dan voortgezet in Canada, waar tót het begin van de Spelen, met de vlam door totaal 12.000 fakkellopers in totaal 45.000 kilometer wordt afgelegd. De vlam zal dan meer dan 1.030 gemeenschappen hebben bezocht, 119 inheemse zegeningen hebben ondergaan, drie oceanen hebben aangeraakt en zijn gedragen door een variatie aan Canadezen van alle leeftijden, culturen en religies.

Geen opmerkingen: