woensdag 21 oktober 2009

Lanterfanten over Route 3.6 van Allingawier naar Sneek

Woensdag 21 oktober 2009

Het is vanmorgen nog maar 6 graden Celsius als Durkje en ik met een straffe oostenwind in het museumdorpje Allingawier beginnen aan een 26 kilometer lange wandeltocht van Allingawier naar Sneek. Het is de zesde route uit deel drie van de wandelgids "Friesland voor lanterfanters". Auteur Fokko Bosker gaf aan deze route als thema mee: "Over schrijvers en dichters in het grasgroene polderland". De namen van de betreffende schrijver en dichter volgen hieronder.

Van Allingawier lopen we via de buurtschappen Vierhuizen en Bonjeterp naar Parrega. We lopen over kronkelende boerenpaden en over dijkjes door het polderlandschap, dat de bekende Friese dichter Obe Postma (1868-1963) in zijn jeugd doorkruiste, in een periode dat dit polderland werd onttrokken aan de invloed van het regelmatig wassende water. Zijn latere oeuvre van poëzie en wetenschappelijke werken over het Friese boerenleven en over de geschiedenis van de Friese landbouw vinden hier in zijn jeugd hun oorsprong.

Van Parrega lopen we in de richting van Atzeburen, om ten noorden daarvan af te buigen naar Greonterp, het dorp waar vanaf 1964 tot 1971 de Nederlandse schrijver Gerard Reve woonde met zijn vrienden Henk van Manen (in zijn boeken "Woelrat" genoemd) en Willem Bruno van Albeda (in Reve's boeken "Teigetje" genoemd).

Ten zuiden van Greonterp willen we conform de wandelgids langs de oevers van Het Vliet, het Sipkemeer en het Rietmeer lopen, als we door een passerende ecoloog uit Zwolle het verzoek krijgen om de oevers van deze drie meren niet te betreden, aangezien dit momenteel een voor het publiek gesloten gedooggebied is voor ganzen, waarvoor momenteel onderzoeksmateriaal staat opgesteld. We passen onze route in overleg met deze ganzenhoeder enigszins aan en vervolgen onze weg via Sypset en langs de Oudegaasterbrekken, om vervolgens langs Oudega (Wymbritseradeel) in noordelijke richting naar Westhem te gaan.

Aan de voet van de kerkterp van Westhem begint een mooi Tsjerkepaad (kerkpad) dwars door de weilanden naar Abbega. In Abbega pauzeren we - in de inmiddels heerlijk warme zonneschijn - op een bankje bij de dorpskerk. Vanuit Abbega gaan we noordelijk van het Hissemeer en het Piekemeer naar Pikesyl. Daar begint het zogenoemde "Swalkerspaad", een veldpad dat kriskras door de weilanden, langs slootoevers, over smalle voetgangersbruggetjes langs houten wegwijzerpalen met rode koppen slingert tot aan de fietsbrug over de Bolswarder Zeilvaart bij Oosthem.

Voorbij Oosthem ben je dan snel bij de spoorwegovergang nabij Nijezijl, waarna je ook spoedig in het centrum van IJlst arriveert. Daar genieten we van een kop koffie bij de plaatselijke Chinees. We verlaten IJlst bij de houtzaagmolen De Rat, om dan over een schelpen(fiets)pad langs de Geeuw naar Sneek te wandelen. Door de Sneker woonwijk Tinga, langs de zuidelijke Sneker ringweg en onder het daar aanwezige aquaduct van de Geeuw door, komen we uiteindelijk uit bij de spoorlijn van Sneek naar IJlst. Bij het NS-station van Sneek eindigt onze wandeltocht vandaag. We halen de andere auto weer uit Allingawier en rijden huiswaarts. De later op de dag doorbrekende zon, de tot elf graden Celcius stijgende temperatuur en de mooie gevarieerde route met veel dorpen, buurtschappen, veldpaden, meren, boerderijen en weide-fauna maken deze route vandaag tot een aantrekkelijk geheel.

1 opmerking:

Allingawier zei

Dat is echt een leuke wandelroute, is zeker een aanrader voor de mensen die wat van friesland willen zien.