donderdag 10 september 2009

Stichtingsbestuur Jabikspaad Fryslân vergadert in Bolsward

Donderdag 10 september 2009

Voor het eerst na de zomervakantie komt vanavond het bestuur van de Stichting Jabikspaad Fryslân weer in Boslward bijeen bij ons medebestuurslid pastoor Jan Romkes van der Wal. Het is dan wel bijna vier maanden geleden dat we vergaderden, maar in die zomermaanden is er wel veel gebeurd en ook veel (vrijwilligers)werk verricht. Ter tafel ligt een respectabele agenda, die we vanavond voor de helft gaan afhandelen. We beginnen maar eens met alle lief en leed van onze bestuursleden en vertellen en luisteren (naar) elkaar(s) wandelervaringen in het binnen- en buitenland van de afgelopen zomerweken. Daarna blikken we terug op diverse bestuurszaken van de afgelopen vier maanden.

We bespreken diverse bijeenkomsten waarin we als Stichting Jabikspaad Fryslân participeren, zoals de Bildtse Uitmarkt, het Waddenwandelen, Oude Paden Nieuwe Wegen en onze recente contacten met de Fietserbond Fryslân. Omdat onze voorraad Stempelkaarten van het Jabikspaad Fryslân bijna op is, besluiten we tot een nieuwe uitgave over te gaan.

Dan volgen een aantal routezaken betreffende het Friese Jabikspaad, zoals de onderzoekspilot van onze routebeheerder Thom Boorsma naar nieuwe vormen van routeaanduiding in vooreerst de gemeenten Het Bildt en Leeuwarderadeel, We besluiten het Jabikspaad ten zuiden van Franeker om te leggen, omdat het volledig aan kunnen leggen van de geplande rondweg om Franeker de komende jaren stagneert, met als gevolg dat het Jabikspaad binnenkort wordt afgesneden door de aanleg van een brede sloot. Positiever stemt ons het andere verzoek vanuit Raard om met ons in gesprek te gaan over het verleggen van het Jabikspaad nabij Raard, waarbij we zullen proberen om het Jabikspaad in de toekomst langs de oude waterloop de Mûzel te laten lopen in plaats van via de doorgaande verkeersweg, zoals dat momenteeel nog het geval is. Raard draagt zo bij aan het nog aantrekkelijker maken van de route van het Jabikspaad, dus wij werken uiteraard van harte mee.

Een ander mooi project waar de Stichting Jabikspaad Fryslân momenteel aan werkt, is het met hulp van de provincie Fryslân bouwen van een Jabikspaad-monument in Jirnsum, de "Jirnsumer Moeting" genoemd. De aanleg en bouw vordert bijzonder voorspoedig en nadert zijn voltooiing. Eén van de laatste dingen waarover we nog een besluit moeten nemen vanavond, is de vorm en inhoud van het daarbij aan te brengen informatiepaneel, waarop informatie zal worden gegeven over de achtergronden van dit monument en over de oorspronkelijke vindplaatsen van de kloostermoppen, waarvan dit monument is gemetseld.

Voldoende voor vanavond. De tweede helft van de agenda zullen we aanvang oktober afhandelen. Met vóór me de grote, draaiende lampen van de vuurtorens van onze Waddeneilanden rijd ik weer terug van Bolsward naar Stiens, in de richting van de Waddenzeekust, vanwaar de verschillende eiland-vuurtorens hun licht over de donkere "greiden" en over "the road ahead" laten glijden.

Geen opmerkingen: