zaterdag 15 augustus 2009

Sloop Provinciehuis van Fryslân in Leeuwarden vordert

Zaterdag 15 augustus 2009

Het is al geruime tijd geleden dat ik in Leeuwarden op de hoek van de Oosterstraat en de Tweebaksmarkt was. Vanmiddag tijdens een winkelwandeling door de Oosterstraat kwamen Durkje en ik bij het gapende gat in de Leeuwarder binnenstad, dat is ontstaan door de sloop van het Provinciehuis van de provincie Fryslân.

Op 31 maart 2009 werd door mijn ex-college, gedeputeerde Tineke Schokker de eerste, formele sloophandeling verricht van het "Fryske Provinsjehûs" aan de Tweebaksmarkt te Leeuwarden. Tineke Schokker nam hiervoor toen plaats in een kraan en startte daarmee officieel de sloop door een kozijn op de eerste verdieping uit de voorgevel te trekken. Het oorspronkelijke provinciehuis - het pand met het provinciewapen in de gevel - blijft (be)staan.

Hier en daar liggen vanmiddag nog resten van het oude provinciehuis. Op de hoek van de Herestraat en de Oosterstraat is nog een restant van de oude fundering te zien. De rest van het sloop- en bouwterrein is al weer met zandaanvoer enigszins op hoogte gebracht en geëgaliseerd, zodat op die plaatsen de ondergrondse restanten van het gesloopte complex aan het oog zijn onttrokken. Binnenkort kan de bouw van het nieuwe provinciehuis van start gaan.

Geen opmerkingen: