vrijdag 14 augustus 2009

Een bedstee voor Rembrandt & Saska in Sint-Annaparochie

Vrijdag 14 augustus 2009

Op 10 juni 1634 deed Rembrandt van Rijn in Amsterdam aangifte van zijn huwelijk met de Friese Saskia Uylenburgh. Bijna twee weken later - op 22 juni 1634 - vond de kerkeljke inzegening van hun huwelijk plaats in Friesland, in Sint-Annaparochie, in de gemeente Het Bildt. Hun bruiloft werd gevierd bij de familie Van Loo in het Regthuys te Sint Annaparochie. Het pasgetrouwde stel bracht daar ook de huwelijksnacht door. Het Regthuys is er niet meer. Nu staat op die plek een kringloopwinkel.

Mede door de viering van het Rembrandt400-jaar in 1996 is het bij velen wel bekend dat Rembrandt & Saskia in het Friese Sint-Annaparochie kerkelijk trouwden. Saskia bracht een deel van haar jeugd door bij haar zuster Hiskie, die getrouwd was met de grietenij-secretaris Gerrit van Loo. Van Loo woonde in het Regthuys. Volgens de geschiedschrijving stond het Regthuys vroeger op de plaats waar nu de kringloopwinkels is gevestigd, op de kruising van de Van Harenstraat en de Warmoesstraat in Sint-Annaparochie.

Kringloopbedrijf Estafette heeft als bijdrage aan de Bildtse feestelijkheden van het Rembrandtjaar op 22 juni 2006 (want op 22 juni 1634 trouwde het echtpaar) een bedstee achterin de winkel nagebouwd. Hiervoor kon - dankzij de medewerking van Stichting Ons Bildt - gebruik worden gemaakt van een complete tussenwand met twee bedsteden uit de jaren geleden al afgebroken boerderij van De Vries in de Fries-Bildtse Westhoek.

De herinnering aan deze historische bruiloft en huwelijksnacht wordt door de kringloopwinkel in Sint-Annaparochie tot op vandaag nog steeds in ere gehouden. Achter in de winkel kun je de bedstee en de bedsteewand nog bezichtigen. In de loop van de jaren heeft het kringloopwinkelpersoneel er altijd zorgvuldig voor gezorgd dat het verhaal van de huwelijksnacht - van nu al meer dan 400 jaar jaar geleden - met uiteenlopende, ingebrachte gebruiksvoorwerpen levend blijft. Als je even bij en in de bedstee kijkt, is het net of het huwelijkspaar hier vannacht nog de nacht doorbracht.

Geen opmerkingen: