zondag 2 augustus 2009

Pelgrimeren van Blaise-sous-Arzillières naar Bailly-le-Franc

Van Sint Jacobiparochie naar Santiago de Compostela

Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle; via Vézelay
Van Blaise-sous-Arzillières naar Bailly-le-Franc
Maandag 6 juli 2009 – 23,5 km.
Dag 51: 1040,7 – 1064,2 km.


Dit is de eerste wandeldag van de zomervakantie van Durkje en mij in 2009. Vanaf onze camping Le Tertre in Dienville rijden we met de auto en de beide fietsen naar het eindpunt van vandaag: Bailly-le-Franc. Vanaf hier fietsen we naar ons beginpunt van vandaag: Blaise-sous-Arzillières, de plaats waar onze wandelvakantie – tevens pelgrimstocht - van 2008 eindigde.

We weten dat dit dorp een café heeft, maar helaas is dat café gesloten, waardoor we zonder koffie op pad moeten.
Vanuit Blaise-sous-Arzillières steken we de oude spoorlijn over, om dan over een onverharde weg parallel aan de spoorlijn door de bosachtige vallei van de rivieren de Blaise en de Marne naar het zuidoostelijk gelegen Neuville-sous-Arzillières te lopen. Vlak buiten Blaise-sous-Arzillières zien we de eerste Jacobsschelp al aan een boom bevestigd, bij een wit-rode markering van de GR654 (Grande Randonnée), die we volgen.

Het is aangenaam zonnig weer met een heerlijk frisse wind, maar als we na de eerste 4 kilometers in Neuville-sous-Arzillières arriveren, vallen er enkele regendruppels. We volgen de D357 tot aan het kruis van Neuville-sous-Arzillières iets buiten de bebouwde kom.
Bij dat kruis nemen we een onverharde weg, die evenwijdig aan het riviertje de Isson loopt.
In Le Pré Pierre Navarré zien we een hert de landweg oversteken en/om daarna snel tussen de bomen te verdwijnen.

Langs het plaatselijke dorpskerkhof bereiken we 4 kilometer verder Saint-Remy-en-Bouzemont.
In het dorpscafé rusten we en drinken we een kop koffie. De caféhouder zit met de rug naar ons toe aan de bar. Er zijn geen ander gasten. Het is aangenaam koel in het café en de koffie is prima.
Buiten St.-Remy-en-Bouzemont steken we een onopvallende vallei over en dan gaan we over een verharde weg de velden in, door La Haie des Inchères, over de Mont Tibe en langs de Vijver van Norrois.

Daarna gaan we door het Bos van Usages en het Bos van Les Landres, tot we tussen de twee vijvers van de Pichot door arriveren bij de verlaten uitziende boerderij Les Hautes Landres. Voorbij deze boerderij komen we 600 meter verder bij de bosrand van het Bos van de Menonvilles.
We gaan eerst langs de bosrand en buigen dan linksaf naar het monument van Sint Petrus. Dit kruis staat in het gehucht La Pierre, wat niet veel meer is dan een grote schuur en een tussen de bomen staande boerenbehuizing, waar je volgens een bordje ook zou kunnen overnachten.

Twee kilometer oostelijk ligt het Lac du Der-Chantecoq, het grootste kunstmatige waterbekken van Europa, waar wij in 1988 al eens met onze oudste zoon Jan Wijbe bij kampeerden.
Over een veldweg lopen we in de richting van La Haute Rue. Nabij La Haute Rue lopen we recht op een zonnebloemenveld af, waarachter we het plaatsje Outines zien liggen, waarnaar wij onze weg vervolgen, langs het Kruis van de Chamois.

In Outines komen we – weer 10 kilometer verder dan St.-Remy-en-Bouzemont - in het centrum van het dorp aan bij de dorpskerk, die evenals veel woningen in dit dorp, gebouwd is in vakwerkstijl. Ik bekijk het interieur van de openstaande dorpskerk. Eenvoudige, maar mooie glas-in-lood-ramen en een mooi koor heeft deze – verder sobere – kerk.
Vlak vóór de kerk vinden we bij toeval ook een pelgrimsbord, waarop staat dat het vanaf hier nog 2264 kilometer is naar Santiago de Compostela.

Het is al behoorlijk warm geworden, dus we pauzeren hier even op een picknick-bank, in de schaduw, bij de sportvelden van het dorp. Als we verder wandelen, passeren we een richtingwijzer voor pelgrims, waarop we zien dat het nog vijf kwartier uur lopen is naar Bailly-le-Franc.

Buiten Outines gaan we een stijgende veldweg op, door Côte des Landres. Hier begint het te regenen, dus we zijn genoodzaakt om in regenponcho's onze weg te vervolgen. Boven op een heuvel gaan we rechtsaf, onder de stroomdraden door, langs de Beek van Pré Darras, tot we over een boomstammen-bruggetje deze beek over kunnen steken.
Daarna gaan we in zuidelijke richting verder, waar we ook de grens van de departementen Marne en Aube passeren. Inmiddels is het weer droog geworden. Na ongeveer 5,5 kilometer voorbij Outines arriveren we in ons einddoel voor vandaag: Bailly-le-Franc.

We hebben vandaag 23,5 kilometer gewandeld. Met de auto rijden we vanuit Bailly-le-Franc naar Blaise-sous-Arzillières, waar we onze beide fietsen weer afhalen. Deze dag is een mooie start van onze wandel-meerdaagse.

Geen opmerkingen: