donderdag 4 juni 2009

Verkiezing Nederlandse leden Europees Parlement

Donderdag 4 juny 2009

Vandaag geef ik gehoor aan de oproep voor de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Met de oproepingskaart - en voor het eerst ook met een identiteitsbewijs - meld ik mij op het stembureau van Kieskring 2 (Leeuwarden) in Talant te Stiens. Het stembureau is gevestigd in de grote sportzaal van Talant, tussen een ballenbak en andere sportmaterialen.

Na melding en registratie krijg ik een groot stembiljet mee, met daarop de namen van de Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement, keurig gerangschikt in de kolommen van de 17 deelnemende politieke partijen: van Lijst 1 CDA-Europese Volkspartij tot en met Lijst 17 Libertas.

In het stemhokje liggen twee rode stempotloden klaar. Geen stemcomputer, want die is door ons kabinet afgeschaft wegens gebleken onbetrouwbaarheid. Voor onze gemeente Leeuwarderadeel maakt die kabinetsmaatregel niet het verschil, want Leeuwarderadeel had nog geen stemcomputers. Wij stemden nog steeds - en nu ook weer- op zijn Flinstones: met stembiljet en rood potlood.

Na het invullen van het stembiljet verdwijnt het biljet in de stembus, in afwachting van de stemmentelling, die vanavond na 21.00 uur in Stiens en in de rest van Nederland zal plaatsvinden. Het NOS-achtuurjournaal meldt vanavond dat de opkomst vandaag zo rond de 40% ligt, zowaar geen van het verleden sterk afwijkend opkomstpercentage; gematigde tevredenheid over dit opkomstpercentage overheerst landelijk.

Vandaag hebben we weer gebruik mogen en kunnen maken van een belangrijk democratisch recht; een groot voorrecht, dat helaas aan velen op deze aardbol nog niet is gegeven. En nu vanavond maar afwachten wat deze verkiezingsdag heeft opgeleverd. Er zal zoals altijd ook nu waarschijnlijk nog lang en veel worden gesproken en geschreven over de uitslag van deze Europese verkiezingsronde.

Geen opmerkingen: