zaterdag 23 mei 2009

Lanterfanten over Route 1.4 van Nes naar Hollum

Donderdag 21 mei 2009

"Wandelend eiland Ameland", noemt auteur Fokko Bosker de vierde wandelroute van zijn eerste wandelgids "Friesland voor Lanterfanters". Vandaag - op Hemelvaartsdag - bewandelen we deze 21 kilometer lange route in een andere dan de beschreven volgorde. De standaardroute op Ameland is van Nes naar Hollum.

Durkje en ik beginnen echter iets ten noorden van het bungalowpark Roosduinen bij Ballum, waar we momenteel verblijven tijdens dit Hemelvaartsweekend. We starten bij het bungalowparkje Velduilhoek. Eerst lopen we langs de noordzijde van camping Roosdúnen in westelijke richting en vervolgens over een fietspad parallel aan de Ballumer strandweg. Door de Lange Duinen gaan we verder in westelijke richting, om een eind verder via het Finnegat pad over een houten vlonder door de rietvelden naar het Ballumerstrand te gaan.

Vanaf strandpaal 4.200 gaan we over het Herderpad langs monument Royal Welch Fusillers, over de Jan Roepeheide en langs camping Boomhiemke, de golfbaan en D'Amelander Kaap naar Hollum. In het centrum van Hollum drinken we - wachtend op de bus - op het terras van het Koffiehuis een kop koffie.

Met de bus arriveren we ongeveer een uur later op de Amelander Veerdam ten zuiden van Nes. Vanaf hier vervolgen we het wandelpad richting Nes. We lopen onder Nes door de Polder Nes en komen dan tussen Nes en Buren langs het oude kerkhof van Nes (met oorlogsgraven van de Gemenebest) in het natuurgebied van De Vleijen. Door het Nesserbos komen we uiteindelijk uit bij de duinopgang van het Kaapse Duinpad. Vandaar lopen we over langs de vloedlijn naar Strand Nes. Inmiddels schijnt de zon. Een mooie gelegenheid om hier even op het strand te blijven zitten en liggen.

Daarna gaat het verder langs camping Duinoord, door de Briksduinen en daarna door het Hagedoornveld. Van de Môchdijk komen we dan op de Ballumer Stuifdijk. Door de Ballumerduinen en het heide- en vennengebied van Roosduinen komen we tenslotte weer uit bij het bungalowparkje Velduilhoek, waar we vanochtend startten. Hier eindigt onze dagtocht, die ons een rijke variatie van allerhande Amelander landschapsschoon bood.

Geen opmerkingen: