donderdag 23 april 2009

Mestweg

Donderdag 23 april 2009

De tijd waarin mijn grootvader (pake fan 'e koeien) vroeger als boer de mest met paard en wagen over zijn Bildtse percelen ten noorden en ten zuiden van Nieuwe Bildtdijk (Nijediek) uitreed, is passé. Boeren en loonbedrijven rijden tegenwoordig veelal met een tractor met aanhangende giertank de mest uit. Nadeel daarvan is echter dat je met het zware materieel van een volle giertank het land op moet. Een ander nadeel is dat je met de tractor en giertank steeds weer van het land af moet om over de openbare weg bij de boerderij een nieuwe giertank vol mest te halen. Een verkeersriskante en tijdrovende bezigheid dus.

Dat kan op dit moment met lichter materieel ook efficiënter worden gedaan. Firma Wassenaar uit het naburige Beetgumermolen voert de mest met een grote 38 kubs tankauto aan. De mest wordt door een dikke slang van de tankauto overgepompt naar een grote container die langs de openbare weg bij het te bemesten land wordt geplaatst. Vanuit deze mestcontainer wordt de mest over het land door een lange sleepstang gepompt naar de lichte bemestingsinstallatie die achter de tractor hangt. Op deze wijze wordt met veel lichter materieel direct vanuit de mestcontainer het land bemest. De tankauto rijdt af en aan om de container voortdurend met nieuw aangevoerde mest te vullen. De tractor op het te bemesten land kan voortdurend doorrijden.

Vanmorgen vroeg staat op de Griene Leane tussen Stiens en Britsum zo'n bemestingsinstallatie klaar voor gebruik. Als ik vanavond huiswaarts rijd, is de tankwagen met een grote Friese vlag (met Pompeblêden) als opdruk van de firma Wassenaar nog bezig om de mestcontainer te vullen. In de open ruimte tussen Britsum en Stiens is zo'n eigentijdse mobiele bemestingsinstallatie een opvallend tafereel.

Geen opmerkingen: