vrijdag 24 april 2009

David van Kampen exposeert in Stiens

Vrijdag 24 april 2009

Tot 1 juli 2009 exposeert David van Kampen in het Gemeentehuis van Leeuwarderadeel te Stiens. Van Kampen is in 1939 geboren in Leeuwarden en woont en werkt momenteel op een Belgische vrachtschip aan de Emmakade van Leeuwarden. Hij studeerde als beeldhouwer en kunstschilder cum laude af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. David van Kampen verwierf bekendheid met zijn bronzen en natuurstenen beelden, waaronder ook zijn beeldhouwwerk dat al jaren prominent in de hal van het gemeentehuis in Stiens staat.

Schilderen is voor Van Kampen altijd belangrijk gebleven. In de loop der jaren zijn schilderen en beeldhouwen in zijn werk met elkaar verweven geraakt. De lichtinval en de kijkrichting zijn belangrijke elementen geworden: kleuren, structuren en vormen veranderen daardoor van waarde. Het perspectief en het reliëf in zijn werk versterkt de ruimtelijke werking. Zo worden hekken, sloten en dijken als krassen in de aarde, zo ook zijn nu in Stiens geëxposeerde serie over het Noorderleeg op de Bildtse Waddenzeekust.

De op de tentoonstelling getoonde werken zijn een verbeelding van de door deze kunstenaar onderweg al varend geziene landschappen en steden. Zijn reliёfschilderijen balanceren tussen het platte vlak en het ruimtelijk beeld. Hierin komt zijn tweezijdigheid naar voren, die als een rode draad door zijn oeuvre loopt. Zo wordt de persoonlijke beeldtaal van David van Kampen zichtbaar.

Geen opmerkingen: