zondag 22 maart 2009

Leading like Madiba - Leadership lessons from Nelson Mandela


Cover van het boek over Mandela
Zondag 22 maart 2009

Leiderschapslessen van Mandela
In 2006 publiceerde Martin Kalungu-Banda zijn boek "Leading like Madiba". De auteur geeft leiderschapstrainingen en is adviseur van de regering van Zambia. Ineke de Groot vertaalde dit boek van Martin Kalunga-Banda, ex-Tweede Kamerlid Paul Rosenmöller schreef er een Voorwoord bij en Dick van der Meer voegde er een Bijlage aan toe over het Afrikaanse Ubuntu-principe. Deze Nederlandstalige editie verscheen vorig jaar in 2008 met als titel "Leiderschapslessen van Mandela".

Kracht en inspiratie
In dit boek vertellen verschillende mensen over wat hun ontmoeting met Nelson Rolihlahla Mandela voor hen heeft betekend. Verhalen die laten zien hoe Mandela kracht en inspiratie over brengt op anderen. Hoe hij mensen verandert en de wereld bijzonder maakt door gewoon mens te zijn. Justin Forsyth, de adviseur van voormalige Britse regeringsleder Tony Blair, verklaart dat deze ervaringsverhalen van mensen die Mandela ontmoeten, ons laten inzien dat leiderschap zeker niet alleen om heldendaden gaat, maar vooral ook om de dagelijkse kleine gebaren.

Groei naar dienstbaar leiderschap
In diverse bewoordingen wordt deze eerste zwarte president van Zuid-Afrika betiteld als een bijzonder mens, een ongelooflijke staatsman, (liefdevol) als Madiba, een tovenaar en als Tata ("vader) van ons land". De verhalen die Martin Kalungu-Banda in dit boek navertelt, gaan over - wat hij noemt - het Madiba-pad naar leiderschap; met de volgende tien manieren om te groeien naar dienstbaar leiderschap:
1. Kweek groot respect voor iedereen;
2. Geef jezelf de kans door het talent van andere mensen geïnspireerd te worden;
3. Laat je moed groeien;
4. Ga heen en predik het evangelie, indien nodig met woorden;
5. Creëer je eigen vorm van leiderschap;
6. Wees nederig;
7. Leef met de Madiba-paradox;
8. Verras je tegenstanders door in hen te geloven;
9. Vier het leven;
10. Weet wanneer en hoe je jezelf vervangbaar maakt.

Niet heersen, maar dienen
De leiderschapsfilosofie van Nelson Mandela komt voort uit een oude Afrikaanse traditie: Ubuntu, hetgeen 'medemenselijkheid' betekent. De oorsprong ligt in het "community"-denken van de vroegere dorpsoudsten. Tegenwoordig geven moderne managers wereldwijd leiding volgens deze Afrikaanse traditie in een wat we tegenwoordig "stakeholdersbenadering" noemen. Grote (Ubuntu-)leiders herken je aan hun menselijkheid, hun gemeenschapsoriëntatie en hun zorg voor de ander. Ze zijn vriendelijk, genereus, bescheiden, informeel, ontspannen en behulpzaam. Een belangrijk bijbels principe is in hen te herkennen: niet heersend, maar dienend leiderschap.

Geen opmerkingen: