woensdag 14 januari 2009

С новым годом

Woensdag 14 januari 2009

Zomaar een doordeweekse dag, zo lijkt het althans. Maar niet voor iedereen. Zoals altijd zal ook deze dag weer een dag zijn met lief voor de één en leed voor de ander. Zomaar een dag in de winter, waarop het laat licht wordt en waarin de schemer aan het eind van de middag al weer vroeg aanvangt, zij het vandaag met hele mooie kleuren van de zonsondergang.

Toch is het ook een bijzondere dag. De Orthodox-Christenen in Oost-Europa vieren vandaag het Nieuwe Jaar. Voor de inwoners van Bosnië en Herzegovina, Servië, Georgië en Oekraïne is het vandaag zelfs een Nationale Feestdag.

Ook bij Sveta, die wij afgelopen zomer bezochten in Wit-Rusland (zie mijn weblogberichten van 27 t/m 30 augustus 2008), is het feest. Voor Sveta is het dubbel feest, want zij viert vandaag ook nog haar verjaardag. Het is jammer dat de afstand tussen ons zo groot is; zomaar even op verjaardagsvisite gaan, is er dus niet bij. Vorige week hoorden we van hen dat de kredietcrisis ook in Wit-Rusland toeslaat, veel Witrussische bedrijven zijn al en/of worden verkocht aan grote Russische ondernemingen. Dat gaat veelal gepaard met onbetaalde werktijdverkorting en serieuze ontslagdreiging. Wereldwijd delen we zo dezelfde zorgen van deze wereldomvattende kredietcrisis.

Desalniettemin, hopelijk wordt het voor Sveta en haar naaste familie, vrienden en kennissen toch ook een Gelukkig Nieuwjaar, ofwel: С новым годом.

Geen opmerkingen: