donderdag 27 november 2008

Debatcafé over Veiligheid in Leeuwarden

Donderdag 27 november 2008

Binnenkort gaat de Gemeenteraad van Leeuwarden beoordelen hoe adequaat de recent genomen veiligheidsmaatregelen werken. Is het wel zo dat de stad door het invoeren van meer camera's en door preventief fouilleren veiliger is geworden? Om daar meer zicht op te krijgen, hebben we als Frieslands Regiocomité van de Vereniging VU-Windesheim in samenwerking met VU-Podium en met het Friesch Dagblad vanavond een Debatcafé in Café Wouters te Leeuwarden.

Het thema is: Hoe veilig moet je Leeuwarden maken? Sprekers zijn de heer Jaap Timmer (lector Veiligheid en Sociale Cohesie van Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle) en de Leeuwarder burgemeester, de heer Ferd Crone. De discussie wordt geleid door de heer Siem Jansen, bestuurslid van het Friesch Dagblad, tevens directeur van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM). Bij aanvang van de avond was ook de buurtagent even naar binnen gewandeld, maar die ging spoedig weer de stad in om daar gezien te worden door het winkelend koopavondpubliek. Over gevoel van veiligheid gesproken!

Beide sprekers zijn het doorgaans snel met elkaar eens. Veel vandalisme/overlast is alcoholgerelateerd. Camera's werken doorgaans niet preventief; ze hebben ook het gevoel van veiligheid niet aantoonbaar verhoogd, maar ze zijn wel uitermate effectief in de ondersteuning bij acuut noodzakelijke ingreep en bij de opsporing van daders.

Na de pauze wordt de discussie meer een debat. Directeur-hoofdredacteur van het Friesch Dagblad Lútzen Kooistra blijkt de enige van alle aanwezigen in de zaal te zijn die op grond van privacy-overwegingen principieel tegen camerabewaking in de binnenstad is: "Wie is de staat dat ze mij mag aantasten in mijn vrijheid om anoniem op straat te lopen, het is een aantasting van mijn burgelijke vrijheid". Jaap Timmer: "Het gaat bovenal om de kaders/protocollen waarbinnnen dit gebeurt. Nederlandse rechters blijken onverbiddelijk te zijn als de politie zich niet houdt aan de privacy-wetgeving". Ferd Crone: "Ik vind openbaarheid in deze van belang en voldoe in deze graag aan mijn taak om hierover periodiek publiek verantwoording af te leggen".

Jaap Timmer wijst erop dat wij als burgers inmiddels "digitale naaktslakken" zijn geworden, immers, wij laten zonder er dagelijks bij stil te staan bij elke beweging in de openbare ruimte een groot aantal digitale sporen achter met onze mobiele telefoon, door de plaatsen waar wij pinnen, door de kentekenregistraties die worden verricht van onze autoritten over enkele autosnelwegen, of als we door bewakingspoortjes lopen en waar we door bewakingscamera's worden geregistreerd.

Ferd Crone: Iedere technologie die wordt verzonnen, wordt een keer gebruikt. Naarmate de veiligheidsbevorderende middelen goedkoper/doelmatiger worden, is de kans groter dat het ook wordt toegepast. Het is aan de overheid om regels te maken voor verantwoord gebruik van als die bewakingstechnologie.

Geen opmerkingen: