maandag 24 november 2008

Brandalarm zonder brand en zonder alarm

Maandag 24 november 2008

In het tweewekelijks Werkoverleg van ons Expertise-team van de Educational Support Organisation van Stenden hogeschool zitten we aan het eind van de ochtend bijeen op de tweede verdieping van het hoofdgebouw. Een deel van onze vergadering zal worden bijgewoond door Klaas-Wybo van der Hoek, namens ons College van Bestuur portefeuillehouder Onderwijs. Omdat hij geruime tijd na het afgesproken moment nog niet aanwezig is, leggen we tijdens het overleg even contact om te vragen of hij nog komt en hoe laat dat zal worden.

Dan komt van de zijde van Klaas-Wybo de cryptische mededeling dat hij niet bij ons kan komen en dat wij de vergaderzaal moeten verlaten. Hoe kan dat nu, de afspraak was toch duidelijk en wij hadden deze vergaderzaal toch tot 13.00 uur gereserveerd? Dan blijkt bij een wedervraag echter dat wij met rasse schreden niet alleen de vergaderzaal, maar dat we ook het hogeschoolgebouw snel moeten verlaten, vanwege een al enige tijd actief brandalarm.

Als we onze spullen bijeenrapen en de vergaderzaal verlaten, horen we nog steeds niet het gebruikelijke brandalarm, maar lopen op de gang wel enkele brandweerlieden in hun imposante brandweerkleding tegen het lijf. Ook als we via de trap naar de eerste verdieping afdalen, horen we nog steeds geen brandalarm. Pas als we de begane grond bereiken, horen we de indringende toon van het brandalarm wel op déze verdieping. Ook zien we dat het brandwerende schot tussen de twee compartimenten van het hoofdgebouw veiligheidshalve al is gesloten, dus we verlaten het gebouw aan de zijde van de Dokkumer Ee, waar een flinke groep medewerkers en studenten staan te wachten rondom de twee brandweerwagens die vlak voor de hoofdingang staan. Verderop staan nog twee auto's van de brandweer, dus ze zijn in elk geval met vier wagens uitgerukt, vanwege de grote omvang van ons hogeschoolgebouw.

Tegen twaalf uur wordt het gebouw weer vrijgegeven en kunnen we ons overleg voortzetten. Inmiddels is Klaas-Wybo van der Hoek ook gearriveerd om met ons van gedachten te wisselen over de implementatie van ons nieuwe Onderwijsconcept van Stenden hogeschool. Als er echt brand was geweest - merkt hij fijntjes op - was hij het toch maar even geweest die ons uit onze benarde vergaderpositie had gered. Achteraf viel alles gelukkig mee. We beschouwen het maar als een nuttige oefening en gaan over tot de vergaderorde.

Geen opmerkingen: