zondag 23 november 2008

Memoriazondag in De Hege Stins te Stiens

Zondag 23 november 2008

Het is vandaag de laatste zondag van het kerkelijk jaar, ook wel Memoriazondag genoemd. In de liturgie van deze kerkelijke Oudejaarsdag herdenken we in de ochtenddienst in De Hege Stins van Stiens de in het afgelopen kerkelijk jaar overleden gemeenteleden. Voorganger is dominee Bart Ramaker en organist/pianist is Han Giesing.

Na de verkondiging komen de kinderen weer terug uit de Kindernevendienst. Ze hebben tranen van papier gemaakt. Op de ene zijde hebben ze blijde gebeurtenissen genoemd, waarvan je kunt huilen van geluk. De kinderen verwijzen naar het verhaal van Jozef, die zich in Egypte geëmotioneerd gelukkig bekend maakt aan zijn broers. Op de andere zijde staan de droevige gebeurtenissen van het leven en van de dood, waarvan je kunt huilen van verdriet. De tranen worden voorin de kerkzaal gehangen, achter de herdenkingskaarsen.

Tijdens de kerkdienst worden alle 14 namen van de bij ons overleden gemeenteleden één voor één voorgelezen. Een familielid komt bij het noemen van de naam naar voren en steekt voor bijvoorbeeld diens echtgeno(o)t(e), (groot)vader, (groot)moeder, zoon of dochter een kaars aan bij de grote Paaskaars, die ook vóór op het liturgisch centrum staat. De laatst en tegelijk ook oudst overledene was 92 jaar en de jongste was nog maar 14, bijna 15 jaar oud. Pianist Han Giesing speelt tijdens het achtereenvolgens aansteken van de herdenkingskaarsen voor elk overleden gemeentelid een kort pianospel. Het is een waardevol moment van het jaar om zo als kerkelijke gemeente - samen met de nabestaande familieleden - hen die ons voorgingen te gedenken. Als alle namen zijn genoemd, staan er 15 brandende kaarsen op de avondmaalstafel van het liturgisch centrum; de 15e kaars is voor alle niet genoemde overledenen aan wie wij vandaag ook denken.

Daarna zingen we ter afsluiting:

Onze namen staan geschreven
in de holte van Uw hand
als een teken dat ons leven
in U, Heer, is ingeplant.

Steeds als Gij Uw handen opent
zien Uw ogen ons weer aan
en gedenkt Gij Uw belofte:
een volkomen nieuw bestaan.

Geen opmerkingen: