zaterdag 22 november 2008

John F. Kennedy, 45 jaar na dato

Zaterdag 22 november 2008

Vandaag is het 45 jaar geleden dat op 22 november 1963 de 35e president van de Verenigde Staten, president John F. Kennedy, door twee geweerkogels werd vermoord tijdens een autotour in de open presidentiële limousine door Dallas, in de Amerikaanse staat Texas. Kennedy was de vierde Amerikaanse president die werd vermoord. Onderzoeken leidden tot de conclusie dat Lee Harvey Oswald zijn moordenaar was. Oswald - op zijn beurt - werd enige dagen later doodgeschoten door een nachtclubeigenaar.

Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen laait in de VS ook altijd weer de discussie op over het nut en de noodzaak van de Amerikaanse gewoonte om tenminste één wapen in huis te hebben. Anno 2008 beschouwen veel Amerikanen het nog steeds als een grondrecht om zich middels het hebben en/of het dragen van een wapen te kunnen verdedigen bij bijvoorbeeld een overval. Toen de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama onlangs werd verkozen tot (aanstaande) president, konden de wapensverkopende winkeliers niet langer aan de vraag voldoen, hetgeen de paniek vanwege de angst dat Obama de wapenverkoop wellicht zou beperken, alleen maar groter deed worden.

Een aantal mannen van wie werd gezegd dat ze op moordtournee door de VS reden met als ultieme doel om Obama te vermoorden, werden reeds door de politie ingerekend. En deze week maakte de pers bekend dat de roep om Obama te vermoorden in anti-Obamakringen in de Amerika's zuidelijke staten - maar ook al in de noordelijke staten - toeneemt. Als je dan deze week óók nog in de krant leest dat de recente wapenbeurs in het nabij Dallas gelegen Fort Worth ruim 40% meer bezoekers trok dan gebruikelijk, vraag je je toch af of er aan deze angst en wapenhype 45 jaar na dato nog eens een eind zal komen; of moeten we dan nog eens 45 jaar wachten?


Geen opmerkingen: