zaterdag 1 november 2008

Aandacht voor Religieus Erfgoed in Fryslân

Donderdag 30 oktober 2008

De dag van het tweede Debatcafé dat we als Regiocomité Fryslân van de Vereniging VU-Windesheim (VVW) in het bomvolle Café Wouters te Leeuwarden organiseren als samenwerkingsactiviteit van VU-podium met het Friesch Dagblad. In het kader van het huidige Jaar van het Religieus Erfgoed schenken we vanavond aandacht aan de in Fryslân altijd actuele discussie over hoe we moeten omgaan met oude Friese kerken, al dan niet meer in liturgisch gebruik.

Directeur-Hoofdredacteur van het Friesch Dagblad, Lútzen Kooistra opent de avond met het voorstellen van onze vaste gespreksleider, Siem Jansen, directeur van de Noordelijke OntwikkelingsMaatschappij (NOM). De heer Jansen introduceert onze twee gastsprekers: bijzonder VU-hoogleraar Archeologische Momumentenzorg Jos Bazelmans (Vrije Universiteit) en de Friese Cultuurhistoricus-publicist Peter Karstkarel.

Aan de hand van stellingen en vragen krijgen beide sprekers de gelegenheid hun visie te geven op de wijze waarop wij in Fryslân verstandig zouden kunnen omgaan met ons Fries religieus-cultureel erfgoed. Prikkelende uitspraken worden daarbij door Peter Karstkarel, Siem Jansen en Jos Bazelmans niet geschuwd, waardoor er zowel vóór als ook ná de pauze een stevig debat ontstaat over een groot aantal belangen en tegenstellingen waar we in Friesland voor wat betreft onze oude en nieuwe kerken in verleden, heden en toekomst mee te maken hebben.

Bazelmans: De belangen van eigenaren van kerken èn van alle overige relevante partijen moet je om liturgische en economische redenen bijelkaar brengen om tot een oplossing voor dit gevoelige vraagstuk te komen.
Jansen: De betekenis en het belang van de kerken in Fryslân is in het algemeen heel groot.
Karstkarel: Desnoods laat je die oude Friese kerken maar een ruïne worden, maar in eerste instantie moet je alle Friese kerken openstellen, zoals dat in de ons omringende landen al gebeurt, want de mensen moeten die kerken weer in.

Dat Fryslân zo rijk is aan prachtige oude kerken, blijkt ook wel uit het feit dat een groot aantal dorpskerken bij wijze van voorbeeld worden genoemd, zoals bijvoorbeeld: Lollum, Boksum, Boer, Leeuwarden, Huizum, Eastermar, Woudsend en Reitsum. Op de momenten dat geanimeerd wordt gedebatteerd over deze Friese voorbeelden, wordt onmiskenbaar duidelijke hoe complex het vooral ook in Friesland is om op grond van al die liturgische, economische, cultuurhistorische, religieuze en emotionele argumenten verantwoorde keuzes te maken.

De VU-podiumavond wordt even na 22.00 uur afgesloten met door Ties Jan Eekhof (van ons VVW-Regiocomité) indrukwekkend voorgedragen poëzie over de eeuwenoude Friese terpkerken, zoals wij die verspreid in onze schitterende provincie bijna overal rondom (nog) kunnen zien.

Geen opmerkingen: