woensdag 22 oktober 2008

Route 3 & 9 van "Leeuwarden. Natuurlijk!"

Woensdag 22 oktober 2008

De route die Durkje en ik vandaag wandelen uit de wandelgids "Leeuwarden. Natuurlijk", bestaat uit twee - deels samenvallende - lussen: route 3 (genaamd "Ritsumazijl en Deinum") van Leeuwarden naar Deinum v.v. en Route 9 (genaamd "Ritsumazijl en Marssum") van Leeuwarden naar Marssum v.v., over een afstand van 9+8=17 kilometer.

Route 3 gaat vanaf de Slauerhoffweg in Leeuwarden naar de brug over het Zijlsterrak bij Schenkenschans, de voormalige Leeuwarder vuilstort. Om Schenkenschans heen lopend, komen we voorbij het monument van de voorheen (1895-1978) hier staande steenfabriek bij het Van Harinxmakanaal, dat we in westelijke richting tot aan de brug onder Ritsumazijl volgen. Via de oude zeedijk - de Hegedyk - komen we uit in Deinum ("mei de sipel op 'e toer").

Vanaf Deinum gaat het dan terug langs de noordoever van het Zijlsterrak, door het buurtschap Ritsumazijl, langs de Schenkenschans en de Slauerhoffbrug weer naar de Slauerhoffweg in Leeuwarden. Bij het Frisian Expo Center (FEC) in Leeuwarden eindigt route 3.

Direct daarna gaan we verder met Route 9. Die start ook bij het FEC. We wandelen wederom langs de noordoever van het Zijlsterrak, naar Ritsumazijl. Bij de voormalige zijl (sluis) gaan we in noordelijke richting over de Hegedyk verder naar Marssum, óver de Harlingerstraatweg - de N383 - heen.

In Marssum lopen we eerst achter het Poptaslot langs, ook wel Heringastate genoemd. Heringastate werd achtereenvolgens gebouwd en bewoond door de families Heringa (vanaf de 15e eeuw), Eysinga (vanaf 1603) en Popta (vanaf 1687). Dr. Popta bouwde in 1712 nabij Poptastate ook nog het Vrouwengasthuis, waar behoeftige weduwen en alleenstaande oudere dames in konden wonen. Durkje en ik wandelen ook even door het hofje van dat Poptagasthuis. Daarna passeren we de voorzijde van het Poptaslot, alvorens we Marssum weer verlaten.

Via de oude Middelzeedijk (Hegedyk) en de Sylsterdyk wandelen we bij Crystallic Leeuwarden weer binnen. Bij het FEC eindigt ook deze route nummer 9. Het is prachtig zonnig herfstweer en behoudens het vele verkeerslawaai van de omringende verkeerswegen een aangename wandelroute.

Geen opmerkingen: