vrijdag 17 oktober 2008

Route 2 & 6 van "Leeuwarden. Natuurlijk!"

Vrijdag 17 oktober 2008

Het is al weer vier maanden geleden dat Durkje en ik begonnen met de wandelingen uit de wandelgids "Leeuwarden. Natuurlijk" (zie mijn weblogbericht van 20 juni 2008). Voor vandaag hebben we de routes 2 & 6 geselecteerd, over een afstand van 9 + 9 = 18 kilometer.

We beginnen met route 2 bij het Leeuwarder Tenniscentrum De Molen. Voorbij de Anne Vondelingweg doorkruisen we het noordelijke deel van de Leeuwarder woonwijk Camminghaburen. Bij de Hoge Brug van de Groningerstraatweg steken we het Ouddiep over om aan de oostzijde het Alddiel op te gaan.

Daar verlaten we tijdelijk route 2 om iets oostelijker op route 6 onze weg te vervolgen. Dat pad brengt ons in De Groene Ster, het stadpark dat we vanaf hier in oostelijke richting doorkruisen. Bij Aqua Zoo staat de oldtimer-Ford van de familie Groen uit Hantum; zo te zien wordt die vandaag gebruikt als trouwauto.

Vervolgens wandelen we achtereenvolgens langs de camping, de golfbaan, De Himrikmole (een spinnekop-molen). Vanaf de vogelkijkhut gaan we dwars door het waterrijke gebied van de Kleine Wielen, de Grote Zwemplas en de Kleine Zwemplas weer terug naar de ingang van De Groene Ster. Tot hier hebben we de lus van route 6 helemaal gelopen, om iets westelijk weer op onze eerdere route nummer 2 weer verder te gaan.

Route 2 brengt ons dan over het Alddiel, over het Bastion en tussen de Nieuwe Wielen en het Ouddiep door naar De Kurkemeer. Parallel aan De Kurkemeer en de NS-spoorlijn Groningen-Leeuwarden, gaan we tot voorbij ROC De Friese Poort, waarna we door Kalverdijkje Noord & Zuid weer arriveren bij het eindpunt van route 2, bij het tenniscentrum De Molen.

Onze koppeling van de stadsroute "2: Rondom Camminghaburen" en de parkroute "6: Groene Ster" blijkt een prima combinatie, met afwisselend wandelen door de bebouwde kom en door de natuur.

Geen opmerkingen: