donderdag 16 oktober 2008

2e Sminia-lezing: Kerkverval en Kerkgroei

Donderdag 16 oktober 2008

Aan het eind van de middag komt het Regiocomité Fryslân van de Vereniging VU-Windesheim in vergadering bijeen in Stenden University Hotel te Leeuwarden. We bespreken allerlei landelijke & regionale verenigingszaken en evalueren & plannen de activiteiten van VU-podium die wij in Friesland organiseren.

Na het diner komen de Friese leden van de Vereniging VU-Windesheim erbij om de jaarlijkse Ledenvergadering bij te wonen. Als voorzitter van Regio Fryslân van de Vereniging VU-Windesheim loods ik deze statutaire ledenvergadering door een terugblik op de activiteiten van het afgelopen verenigingsjaar en een vooruitblik op de komende Friese activiteiten. Tenslotte vinden de verkiezingen plaats met als resultaat dat dr. Gerben Stavenga & drs. Joop Bouma worden herbenoemd als Regiocomitélid, dat ir. Hans Capel wordt gekozen als lid van de landelijke Ledenraad en dat drs. Ines Jonker wordt benoemd tot lid van ons Regiocomité Fryslân. We zijn als comité daarmee op volle sterkte.

In het tweede deel van de Ledenvergadering presenteert de heer drs. René Smit, onze bestuursvoorzitter van de Vereniging VU-Windesheim (tevens voorzitter van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit en van de Christelijke Hogeschool Windesheim), de ontwikkelingen binnen onze vereniging en binnen haar drie instellingen (waaronder ook VU-medisch centrum).

Om 20.00 uur begint de openbare VU-podium-lezing, waar behalve leden ook alle andere belangstellende welkom zijn. We organiseren vanavond de 2e Sminia-lezing, genoemd naar de met zijn echtgenote ook aanwezige prof. dr. Taede Sminia, voorheen rector magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Samen met de heer Sminia hebben we uitgenodigd: prof. dr. Martien Brinkman, momenteel Hoogleraar Interculturele Theologie en directeur van VISOR (the VU-Institute for the Study of Religion, Culture and Society).

Professor Brinkman zijn Sminia-lezing draagt de titel: "Kerkverval en Kerkgroei: Communicerende Vaten?". Hij toont in welke sectoren sprake is van afname en toename van kerkbezoek & kerklidmaatschap, presenteert nieuwe ontwikkelingen en vertelt waar sprake is van de winst en het verlies van de secularisatie. Brinkman omschrijft de cultuuromslag vanaf plusminus 1990 en bekritiseert de eenzijdige boodschap van de huidige kerk.

Aan het eind van zijn lezing geeft prof. Brinkman toelichting op zeven redenen om toch naar de kerk te gaan, te weten:
- vanwege het bezinningsmoment enerzijds of de theatervoorstelling anderzijds;
- om daar hoogte- en dieptepunten te delen;
- om er samen te zingen en te bidden;
- vanwege het daar aanwezige netwerk van normen en waarden;
- als de broedplaats van medemenselijkheid en naastenliefde;
- als de plaats van Godsontmoeting;
- het is de vindplaats bij uitstek van troost en inspiratie.

Na de pauze krijgen alle deelnemers ruim de gelegenheid om uiteenlopende vragen te stellen en om hierover uitgebreid in gesprek te gaan met professor Brinkman. Na afloop blijven de aanwezigen nog lang napraten over het vele en het goede dat vanavond werd gepresenteerd.

Geen opmerkingen: