vrijdag 20 juni 2008

Route 1 & 12 van "Leeuwarden. Natuurlijk!"

Vrijdag 20 juni 2008
Afgelopen zondag kreeg ik in het kader van Vaderdag de recent gepubliceerde wandelgids "Leeuwarden. Natuurlijk", geschreven door Anneke Oosterman, de moeder van een collega van Durkje. Daarin staan 12 wandelingen van elk 8, 9 of 10 kilometer in en rond Leeuwarden.

Omdat het vandaag de eerste van de twee Open Dagen van Vliegbasis Leeuwarden is, besluiten Durkje en ik twee van de twaalf routes te wandelen die nabij het vliegveld liggen; zo kunnen we tijdens het wandelen ook de vliegshow voor een deel zien. We kiezen de combinatie van route 1 (Leeuwarder Bos en Dekemastate) en route 12 (Park en stadsroute) over een afstand van 8 + 8 = 16 kilometer.

Eerst op de fiets van Stiens naar Jelsum. Vanaf Dekemastate wandelen we over de Haskedyk en de Vierhuisterweg naar Snakkebuorren aan de Dokkumer Ee. Dan door de Heemtuin van Bilgaard en daarna aan weerszijden van de Dokkumer Ee in zuidelijke richting, waar we op een gegeven moment vanaf het Peterseliewaltje over de Dokkumer Ee zicht op Stenden hogeschool hebben. Daarna dwars door de oude binnenstad, langs de Grote Kerk, over de Nieuwstad naar het NS-station, waar we op het terras van Van Buren (Oranjehotel) even pauzeren.

Na deze break gaan we over de Prins Hendrikbrug, steeds langs het water, over de Willemskade, over de Noorderplantage, door de Prinsentuin, om aan de overzijde van de Noorderbrug door het Rengerspark en langs de Kinderboerderij weer in Bilgaard te komen.

En dan tenslotte ten noorden van Leeuwarden door het Leeuwarder Bos, langs Camping Taniaburg over het Jelsumerbinnenpad weer naar ons eindpunt bij Dekemastate in Jelsum.
Ondertussen zien we een grote variƫteit aan vliegtuigen en helicopters in de lucht, die met hun capriolen de vliegshow op deze zonnige dag voor de duizenden bezoekers tot een succes maken. Op het moment dat we Stiens weer binnenfietsen, scheert een gevechtsvliegtuig met oorverdovend geluid in een scherpe bocht en met verrassend hoge snelheid over ons heen.

Geen opmerkingen: