woensdag 20 maart 2024

Stellingenpad van Vledder naar De Hoeve

Maandagochtend 18 maart 2024
 
Door Het Oosterse Veld naar Noordwolde

Stellingenpad
In het jaar 2022 gaf de uitgever Nivon Natuurvrienden een nieuwe wandelroutegids uit, met als titel 'Stellingenpad'. De subtitel van de wandelgids is: 'In de voetsporen van de Griffioen'. Dit pad wordt in het Engels ook wel de 'Griffin Fairy Trail' genoemd. 
De streekverhalen in deze wandelgids worden ingeleid door etappe-elfen en door de Griffioen, het fabeldier dat in het wapen van de Stellingwerven staat.
Inclusief een zuidlus en een doorsteek heeft dit wandelpad een totale lengte van 263,4 kilometer. De route loopt door de provincies Fryslân, Drenthe, Overijssel en Flevoland; in grote lijnen vanuit Appelscha door het Drents-Friese Wold, via Vledder, Steenwijk en Giethoorn langs de Weerribben, via Vollenhove door vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee, door Wolvega, Noordwolde, Oosterwolde, Haulerwijk, en dan weer terug naar Appelscha. En onderweg kruis je enkele slingerende riviertjes en beekjes, zoals bijvoorbeeld De Lende, de Kuunder/Tsjonger en de Slokkert.

Wandelgids
Deze wandelgids verdeelt de route over 15 etappes door de Stellingwerven, waarvan er zeven zijn onderverdeeld in elk twee deeletappes. De kortste etappe is 10,4 kilometer, en de langste heeft een lengte van 28,1 kilometer. Elke etappe heeft haar eigen thema. 
Omdat Durkje en ik proberen om de etappe-lengtes dicht rond het gemiddelde van zo'n 20 kilometer per wandeldag te houden, hebben wij een eigen etappe-verdeling gemaakt, uitgaande van zo'n 13 wandeldagen op het Stellingenpad.
De wandelgids bevat naast de routebeschrijving (in beide richtingen) en 42 topografische kaarten ook voorlichtende teksten over het landschap van de Stelllingwerven, en over de natuur, markante plaatsen, over bijzondere gebeurtenissen, en over het ontstaan, de geschiedenis en de taal van de Stellingwerven (vroeger ooit een autonome boerenrepubliek), want ook deze regio heeft een heel eigen karakter. Daarnaast kun je in deze wandelgids ook elfen-belevingsverhalen en cultuurhistorische verhalen lezen.
Deze route kent overigens geen eigen route-markering, maar maakt gebruik van het landelijke wandelknooppunten-netwerk.

Afsnijden door voormalig desperado-dorp
Vandaag lopen we onze negende dagwandeling op het Stellingenpad, in twee afzonderlijke trajecten.
Vanmorgen lopen we eerst van Vledder naar De Hoeve, over een afstand van 10,4 kilometer. Dit is de etappes 15 van onze wandelgids. 
Het thema van Etappe 15 is: 'Afsnijden door voormalig desperado-dorp'.
In onze wandelgids wordt deze etappe de 'Doorsteek Noordwolde' genoemd. Dit is namelijk de doorsteek-route - via Noordwolde - van Vledder naar De Hoeve, die beide op de doorgaande wandelroute liggen.
Aansluitend gaan we vanmiddag dan ook nog het traject van Oldeberkoop naar Prikkedam lopen (10,5 kilometer), waarmee we dan weer de doorgaande route van het Stellingenpad vervolgen.
Maar dit wandelverslag gaat dus over onze doorstekende ochtendwandeling van Vledder naar De Hoeve.
Om 7:45 uur vertrekken we vanuit Feinsum, om dan eerst naar de Jokweg nabij De Hoeve te rijden, waar we de auto parkeren. Daarna rijden we met de andere auto naar de Middenweg in Vledder, want bij Herberg De Wilde Hof begint het eerste deel van onze negende dagtocht (20,9 kilometer) van het Stellingenpad.
Het is 11 graden Celsius als we vertrekken, en de temperatuur stijgt tijdens onze ochtendwandeling naar 12 graden Celsius rond het middaguur, en daarna naar 13 graden Celsius bij het eind van onze middagwandeling. Als we vertrekken vanuit Vledder hebben we nog even te maken met enigszins miezerige motregen, waarna rond het middaguur de zon even aangenaam schijnt, en we bij aanvang van onze middagwandeling wederom even te maken krijgen met lichte motregen, maar daarna wordt het ook al weer snel droog. Het waait nauwelijks, dus al met al hindert het weer ons niet vandaag.

Ochtendwandeling naar Noordwolde
Vlak vóór 9:00 uur gaan we van start vanuit Vledder, bij Herberg de Wilde Hof.
Daar gaan we de Middenweg op, en dan wandelen we al direct de bebouwde kom van Vledder uit. 
Via het Vledderveldpad gaan we het Vledderveld op.
De zandruggen van dit heideveld zijn begroeid met schilderachtig lichtgroen mos.
Ook de boomstronken op het heideveld zijn bedekt met dit frisgroene mos.
Als we dit Vledderveld verlaten, gaat het verder over het asfalt van de Boergrup en de Middenweg, om daarna de Grensweg op te gaan, die de provinciegrens vormt tussen Drenthe links van ons, en Fryslân aan onze rechterhand.
Daar maken we (rechtsaf) de doorsteek naar de Oostvierdeparten, die we bereiken bij een aantal woningen, met op het achtererf twee paarden in een paardenbak.
Dan gaan we de Pastorieweg op, die we verlaten op de plek waar we op een erf langs de weg een groen-grijs bemoste oldtimer uit de vijftiger jaren zien staan, een Peugeot 230C.
Hier gaan we Het Oosterse Veld op, richting Noordwolde, door het bos.
Als we over de Elsweg lopen, zijn we gearriveerd in Noordwolde.

Langs de Spokeplas door Vinkega naar De Hoeve
Van Het Oosterse Veld gaan we over naar het Westersche Veld, waar we langs de Spokeplas komen in het bos.
Westelijk van de Spokeplas maken we dan de doorsteek naar Vinkega. Als we daar op de Hoofdstraat West arriveren, zien we bij een jeu des boulesbaan een picknickbank staat, waarop we plaatsnemen voor onze koffiepauze.
Daarna steken we de Hoofdstraat West over, om dan achter de lintbebouwing over een schouwpad langs een brede sloot naar de Molenburen te lopen.
Vanaf hier hoeven we alleen nog maar het fiets- en wandelpad van het Molenbuursterlaantje uit te lopen, om op de Jokweg ten oosten van De Hoeve om 11:15 uur bij onze in de berm geparkeerde auto aan te komen.
Dit is het einde van onze ochtendwandeling, waarna we met de auto via Vledder en Prikkedam naar Oldeberkoop rijden, waar onze middagwandeling van vandaag straks zal aanvangen.

Geen opmerkingen: