vrijdag 29 september 2023

Na het Jacobspad ook het Jabikspaad op

Zondag 24 / Maandag 25 september 2023
 
Pelgrim Jan vertrekt vanuit Refugio Ultreia Feinsum

Van Uithuizen naar Waremme
Gisteren rond het avonduur arriveerde hij in onze Refugio Ultreia Feinsum. Het is pelgrim Jan uit het Brabantse Heerle. Hij heeft - met bijzondere belangstelling voor het pelgrimeren - inmiddels vanuit Uithuizen het Groningse pelgrimspad Jacobspad gelopen, en had de smaak al aardig te pakken, met als resultaat dat Jan al over de pelgrimspaden doorliep - via Maastricht - tot aan het Belgische Waremme.
Vanuit Waremme is het echter nog een lange weg te gaan om uiteindelijk als pelgrim aan te komen bij het graf van de heilige Jacobus in de kathedraal van het Spaanse Santiago de Compostela, dus dan dringt zich op enig moment ook de vraag aan je op, hoe je dat gaan doen, en ook wanneer je dat gaat doen, en in elk geval wat je volgende stappen zullen zijn op de Europese pelgrimspaden.

Hoe nu verder?
Het nog niet precies wetend hoe het ooit verder zal gaan, en nog overwegend of het wellicht ook een goed idee is om op afzienbare termijn bijvoorbeeld (eerst) de Camino Franchés in Spanje of (eerst) de Caminho Portugués vanuit Portugal te gaan lopen, bracht hem op de gedachte om iets dichter bij huis eerst maar eens het Friese Jabikspaad te gaan bewandelen, want ja, dat is natuurlijk ook een hele mooie echte pelgrimsroute door Fryslân.
Die gedachte en dat idee werd concreet toen Jan zich enkele dagen geleden bij ons meldde om na zijn eerste pelgrims-etappe op het Jabikspaad afgelopen nacht te komen overnachten in onze Refugio Ultreia Feinsum.
En zo kwam pelgrim Jan gisteravond rond 18:15 uur vanaf het Jabikspaad op de Hege Hearewei ons dorp Feinsum binnen wandelen, en verwelkomden Durkje en ik hem in onze Refugio Ultreia Feinsum.

Vanuit de refugio het Jabikspaad weer op
Eerst even zitten om wat te drinken en om nader met elkaar kennis te maken, en na een verfrissende douche in ons pelgrimsverblijf schoven we gisteravond aan de eettafel in onze kamer, om met zijn drieën te genieten van de pelgrimsmaaltijd.
We genoten allen eveneens van de goede gesprekken gisteravond, en voordat we het in de gaten hadden, was het al laat in de avond, en de hoogste tijd om te gaan rusten van alle belevenissen van deze prachtige zondag van gisteren. 
Vanmorgen staan we vroeg op, en ontbijten we met zijn drieën, waarna pelgrim Jan vanuit Feinsum over de Hyltsjebrêge het Jabikspaad weer op gaat, en Durkje en ik vertrekken om in het zuidwesten van Fryslân de negende etappe te gaan lopen van het Sint-Odulphuspad, van Koudum naar Gaastmeer. 
Jan pelgrimeert vandaag verder op het Jabikspaad, vanuit Feinsum tot voorbij Leeuwarden, op weg naar zijn volgende overnachtingsaccommodatie.

2 opmerkingen:

Jan zei

Wiep en Durkje, hartelijk bedankt voor jullie gastvrijheid, de heerlijke maaltijd en fijne gesprekken die we hadden tot ver in de avond. Na een goede nacht en heerlijk ontbijt heb ik het Jabikspaad vervolgd. Op zaterdag 28 september ben ik in Hasselt aangekomen, het eindpunt van het Jabikspaad. Het was een mooi pelgrimspad en een fijne wandelweek.

Wiep Koehoorn zei

Dag Jan,
Hartelijk dank voor je reactie op deze blog.
We kijken terug op een fijne ontmoeting met jou in onze refugio, inclusief het goede gesprek tijdens je verblijf in onze kring.
Mooi dat je na een aangename wandelweek op het mooie pelgrimspad het eindpunt in Hasselt hebt bereikt; ook al weer een mooie mijlpaal van je pelgrimeren.
Nog veel mooie dagen op pelgrimspaden gewenst, en dank voor je bezoek aan onze Refugio Ultreia Feinsum.
vr. gr. en graag tot ziens,
Wiep Koehoorn
ruf3okt23