zaterdag 20 mei 2023

Rondje Exloo op het Hondsrugpad

Zondag 14 mei 2023
 
Over de Scheidingsweg door het Zuiderveld

















Hondsrugroute
In het jaar 2021 publiceerde wandel-journalist Fokko Bosker weer een nieuwe wandelgids, met als titel 'Hondsrugpad', en met als subtitel: 'Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur'.
Dit Hondsrugpad loopt vanuit Groningen via Emmen naar het Duitse Meppen, en het volgt daarbij onder andere middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden en het passeert de indrukwekkende hunebedden op deze heuvelrug. De route voert onder meer door uitgestrekte bossen, over heidevelden, zandverstuivingen en akkers. 
Wandelend op dit langeafstandspad ervaar je een rijke variatie aan landschapstypen, middeleeuwse dorpen en natuurgebieden.
Na een inleidend hoofdstuk van Fokko Bosker, gidst hij de lezer van zijn wandelgids etappe voor etappe door het landschap, en belicht Bosker de aardkundige geschiedenis, en verbindt Fokko die met de rijke cultuurhistorie en natuurbeleving.

Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur
De routegids biedt een doorgaande wandelroute aan in negen etappes (van 10,3-31,9 kilometer per etappe); van Groningen - grensoverschrijdend - naar Meppen in Duitsland.
Aan weerszijden van die route biedt de gids ook zeven gevarieerde rondwandelingen (van 3,8-25,5 kilometer per wandelronde), waarvan bijvoorbeeld de eerste een stadswandeling is en de laatste een wandeling door een natuurgebied.
Daarnaast zijn er dan nog twee afzonderlijke verbindingsroutes, namelijk die van Assen naar Anloo in twee trajecten van totaal 29 kilometer, en die van Coevorden naar Emmen ook in twee trajecten, van totaal 53,8 kilometer.
Alle etappes, rondwandelingen en verbindingsroutes (trajecten) door contrastrijke natuur en cultuurhistorie hebben samen een totale lengte van 341,6 kilometer.

Wandeldag 8 – Eerst het Rondje Exloo
Vandaag gaan Durkje en ik van start met onze achtste wandeldag op het Hondsrugpad.
We wandelen deze dag eerst het Rondje van Exloo.
Deze dagtocht bestaat om te beginnen uit: 
De totale afstand van deze wandeldag is ongeveer 23,9 kilometer.
We verlaten Feinsum vanmorgen om 8:00 uur, bij een temperatuur van 12 graden Celsius.
Het is droog, en het is vandaag aangenaam weer.
De temperatuur loopt op tot 22 graden Celsius.

Rondwandeling 7: Rondje Exloo
Met de auto rijden we eerst naar de schaapskooi in het dorpscentrum van Exloo. We hebben en houden aanvankelijk de fietsen op het fietsenrek achter de auto, want die hebben we pas voor het middagprogramma nodig. De auto met onze fietsen blijven dus gedurende deze rondwandeling in Exloo.
Het thema van deze zevende rondwandeling is: ‘Speuren naar de oorsprong van het leven’.

Over de es en door het Westerbos
Deze rondwandeling begint bij de schaapskooi van Exloo. 
De deuren van de schaapskooi staan wijd open, en het geluid van de meer dan 200 schapen klinkt van binnenuit over het erf van de schaapskooi. Binnen voedt de schaapherderin twee lammeren van een ooi, dat fysiek te zwak is om haar twee lammeren voldoende te voeden. Het is nu 9:20 uur en ze vertelt dat de kudde straks om 10:00 uur naar buiten zal gaan om te grazen op de heide buiten Exloo. 
Aan de andere kant van de schaapskooi lopen we langs het standbeeld van een schaapherder met twee lammeren en zijn hond.
Over de Grootakkersweg lopen we aan de noordkant van het dorp Exloo uit, en gaan we op het zandpad de Noorderes op. In het open veld zie je daar heel goed de golvingen van de Hondsrug in het landschap.
Over de Holakkersweg verlaten we de es, en gaan we het Westerbos in. Daar lopen we op de grens van het bos en de noordrand van Exloo over de zandpaden van de Noordholtsweg en door het Westerbos over de Boslaan naar de Hoofdstraat, op de grens van bos en open veld.

Over Westeresch en Molenveld
Aan de zuidkant van de Hoofdstraat gaan we via het veldpad van de Molenkampsweg de Zuideresch op.  
Aan het eind van de Nieuwe Molenkampsweg gaan we het Molenveld op, en daar volgen we het smalle voetpad over dit uitgestrekte heideveld.
Dat voetpad voert ons in zuidelijke richting over en tussen stuifduinen naar en op het Odoornerzand.
Na het oversteken van de Exloërweg gaan we door het open veld over het veldpad van de Scheidingsweg over het Zuiderveld. Onder een groepje bomen staan, zitten en lopen enkele koeien en schapen, een schilderachtig mooi plaatje om te zien.
Aan het eind van de Scheidingsweg gaan we het Hunzebos in. Ook nadat we het bospad van de Exloërzandweg over hebben gestoken, blijven we in een rechte lijn het Hunzebos doorkruisen, totdat we de bosrand bereiken, en we vóór ons het vakantiepark Hunzebergen zien liggen. We lopen rechts om dat recreatiepark heen, en steken de Exloërweg over, om dan langs de Exloër camping de Zoersche Landen in te gaan.

Van de Zoersche Landen terug naar de Hondsrug
Als we voorbij de Kwabsche Kuilen in de Zoersche Landen dit bosperceel uit komen, vinden we een houten bank langs de Valtherblokken-Noord, waarop we enkele minuten plaatsnemen voor onze koffiepauze. 
Na deze koffiepauze volgen we het schouwpad langs de linkeroever van het Achterste Diep, door het waterrijk natuurgebied van het Zoerveen en de Witte Vledders.
Bij de dam in het Achterste Diep stappen we over op de Zoersedijk, die we volgen tot aan de Valtherweg nabij de golfbaan.
Aan de overzijde van de Valtherweg lopen we langs een smalle bosrand op de scheiding met de akkers, die hier op de Zuideresch hoog de Hondsrug op gaan.
Rechts van ons ligt tegen de boomwal nabij Hegeveld een groot aantal kleine veldkeien, die hier vast en zeker door de boer bij het ploegen uit de naastliggende akker zijn gehaald.
Over de Hegeveldsweg gaan we de hoge rug van de Hondsrug op.

Terug naar de schaapskooi van Exloo
Als we in Exloo over de Polweg lopen, zien we rechts van ons tussen deze weg en de Zuidereschweg een eindje verderop grafheuvels liggen, omgeven door een groot aantal bomen.
Aan het eind van de Polweg gaan we de Hoofdstraat op, en dan komen we terug bij de schaapskooi van Exloo.
Daar nemen we een rustpauze op het erf van de schaapskooi, waar we dan ook onze lunchpauze van maken.
Na deze pauze rijden we met onze auto inclusief onze fietsen van Exloo naar Klijndijk, want van daaruit fietsen we voor ons middagprogramma straks terug naar Exloo, om straks weer terug hier in Exloo te beginnen aan het tweede deel van onze dagtocht, namelijk de wandeling van Exloo naar Klijndijk.

Geen opmerkingen: