zaterdag 20 mei 2023

Hondsrugpad van Exloo naar Klijndijk

Zondagmiddag 14 mei 2023
 
Door het Zuiderveld van Exloo naar Odoorn

















Hondsrugroute
In het jaar 2021 publiceerde wandel-journalist Fokko Bosker weer een nieuwe wandelgids, met als titel 'Hondsrugpad', en met als subtitel: 'Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur'.
Dit Hondsrugpad loopt vanuit Groningen via Emmen naar het Duitse Meppen, en het volgt daarbij onder andere middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden en het passeert de indrukwekkende hunebedden op deze heuvelrug. De route voert onder meer door uitgestrekte bossen, over heidevelden, zandverstuivingen en akkers. 
Wandelend op dit langeafstandspad ervaar je een rijke variatie aan landschapstypen, middeleeuwse dorpen en natuurgebieden.
Na een inleidend hoofdstuk van Fokko Bosker, gidst hij de lezer van zijn wandelgids etappe voor etappe door het landschap, en belicht Bosker de aardkundige geschiedenis, en verbindt Fokko die met de rijke cultuurhistorie en natuurbeleving.

Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur
De routegids biedt een doorgaande wandelroute aan in negen etappes (van 10,3-31,9 kilometer per etappe); van Groningen - grensoverschrijdend - naar Meppen in Duitsland.
Aan weerszijden van die route biedt de gids ook zeven gevarieerde rondwandelingen (van 3,8-25,5 kilometer per wandelronde), waarvan bijvoorbeeld de eerste een stadswandeling is en de laatste een wandeling door een natuurgebied.
Daarnaast zijn er dan nog twee afzonderlijke verbindingsroutes, namelijk die van Assen naar Anloo in twee trajecten van totaal 29 kilometer, en die van Coevorden naar Emmen ook in twee trajecten, van totaal 53,8 kilometer.
Alle etappes, rondwandelingen en verbindingsroutes (trajecten) door contrastrijke natuur en cultuurhistorie hebben samen een totale lengte van 341,6 kilometer.

Wandeldag 8 – Van Exloo naar Klijndijk
Vandaag gaan Durkje en ik verder met het tweede deel van onze achtste wandeldag op het Hondsrugpad.
We wandelen vanmiddag namelijk van Exloo naar Klijndijk.
Deze dagtocht bestaat om te beginnen uit: 
De totale afstand van deze wandeldag is derhalve ongeveer 23,9 kilometer.
De temperatuur loopt op tot 22 graden Celsius.

Exloër schapen op de Westeres
Nadat we vanmorgen al het zogenoemde Rondje Exloo hebben gelopen, namen we de lunchpauze op het erf van de schaapskooi. Na deze pauze reden we met onze auto inclusief onze fietsen van Exloo naar Klijndijk. 
Vanaf de bosparkeerplaats aan de Melkweg van Klijndijk fietsen we voor ons middagwandelprogramma de 7,5 kilometer terug naar Exloo, want daar begint straks het tweede deel van onze dagtocht, namelijk de wandeling van Exloo naar Klijndijk. 
We parkeren onze fietsen bij de schaapskooi van Exloo, en direct daarna lopen we van de schaapskooi naar de westkant van Exloo. Daar begint onze volgende etappe op het zandpad van de Steenakkersweg. 
Als we iets zuidelijker op de Westerbosweg over de Westeres lopen, zien we aan de westzijde van de Westeres tegen de bosrand de schaapskudde, die wij vanmorgen zagen in de schaapskooi van Exloo.
De schaapherderin die wij vanmorgen in de schaapskooi spraken, zit erbij op een krukje, en één van de herdershonden ligt tussen haar en kudde op het gras.

Van het Molenveld door het Hunzebos en over het Zuiderveld
We verlaten de Westeres en lopen een klein stukje door de zuidoostelijke punt van het Molenveld.
Ter hoogte van het zwembad De Leewal steken we het Zuideinde over, om dan over de Leewalweg naar het Hunzebos te lopen, dat we binnengaan over de Dalakkersweg. 
Na het passeren van een grafheuvel gaan we bij het hunebed D31 dieper het bos in, in zuidelijke richting. 
In het bos zien we langs het bospad een opvallend grote gele zwam
Vermoedelijk is dit heksenboter, een wandelende slijmzwam die noch tot flora, noch tot fauna wordt gerekend.
Heksenboter groeit (en beweegt voort) voornamelijk op dood hout, en dat is wat we hier ook zien.
Ten zuiden van het Hunzebos steken we langs enkele grafheuvels op een smal veldpaadje het Zuiderveld over.

Over het Oosterveld naar Klijndijk
En daarna gaat het over een mooie veldpad in een rechte lijn naar Odoorn.
Op de Tipweg wandelen we Odoorn binnen, op de plek waar twee tenthuisjes voor recreatief gebruik aan de rand van de bebouwde kom staan. 
De wandelroute loopt dan in zuidelijke richting langs de oostkant van Odoorn, om vervolgens aan het eind van de Tweede Dwarsweg in oostelijke richting stijgend het Oosterveld op te gaan.
Het veldpad over de es gaat tussen veel geel en wit van bloeiende en uitgebloeide paardenbloemen.
Zo lopen we naar de Hunebedweg, waar recht vóór ons hunebed D34 tussen een groepje bomen ligt.
De Hunebedweg gaan over in een veldpaadje, dat we tot slot volgen, om dan aan het eind te arriveren bij de Melkweg.
Aan de overzijde van de Melkweg staat onze auto geparkeerd op de bospaarkeerplaats van Klijndijk.
We stappen in de auto, en rijden terug naar Exloo. Daar halen we onze fietsen, en nadat we die op ons fietsenrek hebben geplaatst, rijden we terug naar huis.

Geen opmerkingen: