maandag 8 mei 2023

Hondsrugpad van Gieten naar Borger

Woensdag 3 mei 2023
 
Over het Drouwenerzand van Gasselte naar Bronneger

















Hondsrugroute
In het jaar 2021 publiceerde wandel-journalist Fokko Bosker weer een nieuwe wandelgids, met als titel 'Hondsrugpad', en met als subtitel: 'Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur'.
Dit Hondsrugpad loopt vanuit Groningen via Emmen naar het Duitse Meppen, en het volgt daarbij onder andere middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden en het passeert de indrukwekkende hunebedden op deze heuvelrug. De route voert onder meer door uitgestrekte bossen, over heidevelden, zandverstuivingen en akkers. 
Wandelend op dit langeafstandspad ervaar je een rijke variatie aan landschapstypen, middeleeuwse dorpen en natuurgebieden.
Na een inleidend hoofdstuk van Fokko Bosker, gidst hij de lezer van zijn wandelgids etappe voor etappe door het landschap, en belicht Bosker de aardkundige geschiedenis, en verbindt Fokko die met de rijke cultuurhistorie en natuurbeleving.

Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur
De routegids biedt een doorgaande wandelroute aan in negen etappes (van 10,3-31,9 kilometer per etappe); van Groningen - grensoverschrijdend - naar Meppen in Duitsland.
Aan weerszijden van die route biedt de gids ook zeven gevarieerde rondwandelingen (van 3,8-25,5 kilometer per wandelronde), waarvan bijvoorbeeld de eerste een stadswandeling is en de laatste een wandeling door een natuurgebied.
Daarnaast zijn er dan nog twee afzonderlijke verbindingsroutes, namelijk die van Assen naar Anloo in twee trajecten van totaal 29 kilometer, en die van Coevorden naar Emmen ook in twee trajecten, van totaal 53,8 kilometer.
Alle etappes, rondwandelingen en verbindingsroutes (trajecten) door contrastrijke natuur en cultuurhistorie hebben samen een totale lengte van 341,6 kilometer.

Wandeldag 6 – Eerst van Gieten naar Borger
Vandaag gaan Durkje en ik van start met onze zesde wandeldag op het Hondsrugpad.
We wandelen deze dag eerst van Gieten naar Borger.
Deze dagtocht bestaat om te beginnen uit: 
De totale afstand van deze wandeldag is 23,2 kilometer.
We vertrekken vanmorgen om 8:00 uur vanuit ons vakantie-appartement in Eext, bij een temperatuur van 8 graden Celsius.
Het is droog, en de rest van de dag is het eerst nog overwegend bewolkt met gaandeweg de dag meer zon.
De temperatuur loopt op tot 13 graden Celsius. Ondanks het feit dat het fris waait, is het wel heerlijk voorjaarswandelweer.

Etappe 4: Van Gieten naar Borger
Met de auto rijden we eerst vanuit onze recreatie-accommodatie in Eext naar Borger.
We fietsen dan vervolgens de 10,1 kilometers van Borger naar Gieten, waar we onze fietsen achterlaten langs de Oude Groningerweg.
Het thema van deze vijfde etappe is: ‘Op doorreis naar de hoofdstad van de Hondsrug Unesco Global Geopark, waarmee Borger wordt bedoeld.
Om 9:25 uur vangt onze wandelroute in Gieten aan als we van de Oude Groningerweg de Spekstoep op gaan.
Buiten Gieten gaan we de Hondsrugweg op, naar de top van de Esch. Dat betekent eerst een eindje klimmen, maar dan heb je vanaf deze langgerekte Hondsrug wel een prachtig vergezicht over het Hunzedal aan onze linkerhand.
En rechts van ons zien we het lager gelegen Gieten liggen.

Bonnen op de Hondsrug
Links van ons zien we twee ooievaars op een hoog ooievaarsnest zitten en staan.
We lopen ondertussen naar het buurtschap Bonnen, ten oosten van Gieten. Op het plein van de basisschool is met dikke zwerfkeien een model nagebouwd van een hunebed als een bij deze regio passend speelobject.
Even later lopen we ten zuiden van Bonnen de bebouwde kom van Gieten uit.
Links van ons liggen drie grafheuvels langs het Meulenpad waarop we nu lopen.

Over de trambaan naar Gasselte
We gaan nu richting Gasselte. Daartoe nemen we het voetpad over de voormalige trambaan van Gieten naar Gasselte. Dat spoortracé is indertijd in de lengterichting dwars door de Hondsrug gegraven, met als gevolg dat we op een gegeven moment een hoog opgaande wal links en rechts van ons hebben.
Na enige tijd lopen we onder een ijzeren voetgangersbrug door, die over het spoorravijn ligt, en daarmee de oostkant en de westkant van het ravijn verbindt.
Wij blijven echter de oude trambaan volgen, totdat we ter hoogte van de Looweg rechtsaf kunnen afslaan naar Gasselte.
We steken de N378 over en volgen dan het zandpad langs de N378 in westelijke richting.
Vervolgens draaien we naar het zuiden, op naar het witte kerkje van Gasselte, de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
Rondom de kerk staat een muurtje rondom het kerkhof dat is gebouwd van kloostermoppen: rechthoekige kloostermoppen met daar bovenop een ronde boog van kloostermoppen. We vragen de aanwezige beheerder van het strooiveld of hij weet of deze stenen rond gezaagd zijn, of rond gebakken zijn, maar dat weet hij niet. Wel vertelt hij dat de kloostermoppen van deze kerk  afkomstig zijn van het afgebroken klooster van Assen.

Drouwenerzand
Via de Kerkstraat en de Sodemorseweg lopen we naar de plaatselijke ijsbaan, waar we het noordelijke bosperceel van het Drouwenerzand betreden.
Even later steken we de Gasselterstraat over, die het Drouwenerzand noord-zuid doorsnijdt.
Nu komen we in een prachtig bosgebied met onder andere stuifduinen.
Langs een breed zandpad op het Drouwenerzand gaan we op een houten bankje zitten voor onze koffiepauze.
Na deze korte koffiepauze maken we een rondtrekkende beweging rond de stuifduinen van het Drouwenerzand.
Heel mooi zijn hier de oude naaldbomen en de jeneverbessen op de heide van dit stuifzandgebied.

Bronneger
Zuidelijk van het Drouwenerzand wandelen we over de Hofakkersweg naar het buurtschap Bronneger in de Bronnegermaden.
We moeten nu naar de Steenakkersweg, maar dat doen we niet rechtstreeks over de Dorpsstraat, want de routegids haalt ons van die doorgaande weg af, om ons dan met een rondtrekkende beweging over de Rietweg en de Westerlandsweg weer terug te voeren naar Bronneger.
En dan gaan we wel de Steenakkersweg op, waar we een grafheuvel aan de zuidzijde passeren.
Bij de afslag naar de Hogeweg zien we ten noorden van de Steenakkersweg dichtbij en iets verderaf drie hunebedden staan, de D23, de D24 en de D25.
En vanaf de Hogeweg zien we rechtsachter ons verderop ook nog de hunebedden D21 en D22.

Hunebedhoofdstad Borger
Over zandpaden tussen graslanden en akkers lopen we naar de Bronnegerstraat, en die weg volgen we totdat we net na 13:00 uur de dorpskom van Borger binnenwandelen.
We gaan het terrein op van het Hunebedcentrum.
 

Het is hier nu gezellig meivakantiedruk. Komende en gaande toeristen kruisen elkaar op het publieke terrein van het hunebedcentrum en van het Geopark De Hondsrug. Hier gaan we aan een picknicktafel zitten voor onze lunchpauze in de aangename zonneschijn.
Na de lunch brengen we hier op het terrein een bezoek aan hunebed D27, Nederlands grootste hunebed, met een lengte van 22,6 meter, met negen dekstenen; het prehistorische grafmonument dat hier van alle toeristen volop bekijks trekt.
Op het parkeerterrein van dit hunebedcentrum stappen we in onze auto, en dan rijden we terug naar Gieten, van waar we onze daar geparkeerde fietsen afhalen.
Vervolgens rijden we met de fietsen op het fietsenrek naar Anloo, want daar begint ons middagwandelprogramma van vandaag.

Geen opmerkingen: