dinsdag 9 mei 2023

Hondsrugpad Traject 1.2 van Gasteren naar Anloo

Woensdagmiddag  3 mei 2023
 
Het Hondsrugpad door de Gasterse Duinen

 















Hondsrugroute
In het jaar 2021 publiceerde wandel-journalist Fokko Bosker weer een nieuwe wandelgids, met als titel 'Hondsrugpad', en met als subtitel: 'Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur'.
Dit Hondsrugpad loopt vanuit Groningen via Emmen naar het Duitse Meppen, en het volgt daarbij onder andere middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden en het passeert de indrukwekkende hunebedden op deze heuvelrug. De route voert onder meer door uitgestrekte bossen, over heidevelden, zandverstuivingen en akkers. 
Wandelend op dit langeafstandspad ervaar je een rijke variatie aan landschapstypen, middeleeuwse dorpen en natuurgebieden.
Na een inleidend hoofdstuk van Fokko Bosker, gidst hij de lezer van zijn wandelgids etappe voor etappe door het landschap, en belicht Bosker de aardkundige geschiedenis, en verbindt Fokko die met de rijke cultuurhistorie en natuurbeleving.

Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur
De routegids biedt een doorgaande wandelroute aan in negen etappes (van 10,3-31,9 kilometer per etappe); van Groningen - grensoverschrijdend - naar Meppen in Duitsland.
Aan weerszijden van die route biedt de gids ook zeven gevarieerde rondwandelingen (van 3,8-25,5 kilometer per wandelronde), waarvan bijvoorbeeld de eerste een stadswandeling is en de laatste een wandeling door een natuurgebied.
Daarnaast zijn er dan nog twee afzonderlijke verbindingsroutes, namelijk die van Assen naar Anloo in twee trajecten van totaal 29 kilometer, en die van Coevorden naar Emmen ook in twee trajecten, van totaal 53,8 kilometer.
Alle etappes, rondwandelingen en verbindingsroutes (trajecten) door contrastrijke natuur en cultuurhistorie hebben samen een totale lengte van 341,6 kilometer.

Wandeldag 6 – Eerst van Gieten naar Borger
Vanmorgen zijn Durkje en ik van start gegaan met onze zesde wandeldag op het Hondsrugpad.
In de ochtend wandelden we eerst al van Gieten naar Borger.
Deze dagtocht bestaat om te beginnen uit: 
De totale afstand van deze wandeldag is 23,2 kilometer.

Vanuit Gasteren de Gasterse Duinen in
Bij aankomst in Borger hebben we al geluncht op het terrein van het Hunebedcentrum, en daarna rijden we van Borger naar Anloo, waar we de auto achter laten bij de Magnuskerk, om dan op de fiets de 2,6 kilometers van Anloo naar het esdorp Gasteren te rijden. Daar begint dit tweede traject van de Verbindingsroute 1 van het Hondsrugpad, op de brink van Gasteren.
Over de Oudemolenseweg en de Zandkampen verlaten we Gasteren, om het natuurgebied van de Gasterse Duinen te betreden.
Al vrij snel passeren we hunebed D10 op de grens van het bosperceel en het duinenlandschap.
Bij een boom zien we in de verte een vlaamse gaai rondlopen. 
Verderop zien we op een duin onder een boom een aantal Schotse Hooglanders staan en liggen.
Vanuit de Gasterse Duinen tot aan Schipborg kunnen we voortdurend de bewegwijzering van het Pieterpad volgen, want dat komt ons in tegenovergestelde richting tegemoet.
Dat pad volgen we tot net ten zuiden van het Oudemolensche Diep. Af en toe komen ons andere wandelaars tegemoet – waaronder enkele Pieterpad-wandelaars – of halen we andere wandelaars in.
Vanuit het open veld kruisen we over een houten vlonderpad het Anlooër Diepje in een moerasachtig gebied, naar het bosperceel verderop.

Door het beekdal van het Schipborgse Diep
Daarna steken we via een houten brug het Schipborgse Diep over.
Vervolgens lopen we enkele kilometers door het beekdal van het Schipborgse Diep in noordelijke richting. Die waterloop meandert nogal sterk door het beekdal. Tussen ons pad en de beek zien we in de verte een fazant lopen.
Daarna kunnen we door de bomen langs ons pad een heel eind verderop al het restaurant De Drentsche Aa zien staan bij de brug over het Schipborgse Diep. Daar lopen we nu naar toe.
Nog een klein eindje over de zandpaden van de Schipborgerweg en de Zeegsersteeg, en dan steken we via de Johannes Hovenkampbrug het Schipborgse Diep over.
Tegenover restaurant De Drentsche Aa houden we onze fruitpauze. Hier komen het Groot-Frieslandpad, het Pieterpad, het Drenthepad en het Hondsrugpad bij elkaar, en ook omdat dit een knooppunt is van toeristische paden is het hier gezellig druk op deze kruising van paden en wegen.

Vanuit Schipborg rond De Esch en door De Strubben-Kniphorstbos
Na deze korte pauze wandelen we over de Ruiterweg de bebouwde kom van Schipborg binnen.
We blijven langs de zuidelijke rand van het dorp lopen, ook als we via de Borgweg en dan over de Holle Drift met de klok mee rond De Esch lopen, ten zuiden van Schipborg.
Vanuit het noorden naar het zuiden doorkruisen we vervolgens Nederlands eerste archeologische reservaat – vanwege onder andere de tientallen grafheuvels - De Strubben-Kniphorstbos.
Aan de noordkant lopen we Anloo binnen. Om 17:04 uur arriveren we bij de Magnuskerk, waar onze auto staat geparkeerd.
De routegids geeft aan dat deze wandeling van Gasteren naar Anloo een lengte heeft van 6,6 kilometer heeft, maar toen wij de afstand van Gasteren naar Schipborg hadden gelopen in een uur en twintig minuten, hadden we al in de gaten dat het veel meer dan die 6,6 kilometer zou moeten zijn, en dat blijkt ook wel als we rond 17:00 uur in Anloo arriveren, want dan hebben we dit hele traject in zo’n tweeëneenhalf uur gelopen, en concluderen we dat de lengte van dit traject dichter bij de 10 kilometer ligt dan bij 6,6 kilometer.
Met de auto halen we onze fietsen weer op vanuit Gasteren. Op de terugweg naar onze overnachtingsaccommodatie halen we in Annen nog even boodschappen, en dan rijden we terug naar ons appartement nabij Eext.

Geen opmerkingen: