woensdag 10 mei 2023

Hondsrugpad van Borger naar Exloo

Donderdag 4 mei 2023
 
Over het Mammoetenpad verlaten we Borger

















Hondsrugroute
In het jaar 2021 publiceerde wandel-journalist Fokko Bosker weer een nieuwe wandelgids, met als titel 'Hondsrugpad', en met als subtitel: 'Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur'.
Dit Hondsrugpad loopt vanuit Groningen via Emmen naar het Duitse Meppen, en het volgt daarbij onder andere middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden en het passeert de indrukwekkende hunebedden op deze heuvelrug. De route voert onder meer door uitgestrekte bossen, over heidevelden, zandverstuivingen en akkers. 
Wandelend op dit langeafstandspad ervaar je een rijke variatie aan landschapstypen, middeleeuwse dorpen en natuurgebieden.
Na een inleidend hoofdstuk van Fokko Bosker, gidst hij de lezer van zijn wandelgids etappe voor etappe door het landschap, en belicht Bosker de aardkundige geschiedenis, en verbindt Fokko die met de rijke cultuurhistorie en natuurbeleving.

Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur
De routegids biedt een doorgaande wandelroute aan in negen etappes (van 10,3-31,9 kilometer per etappe); van Groningen - grensoverschrijdend - naar Meppen in Duitsland.
Aan weerszijden van die route biedt de gids ook zeven gevarieerde rondwandelingen (van 3,8-25,5 kilometer per wandelronde), waarvan bijvoorbeeld de eerste een stadswandeling is en de laatste een wandeling door een natuurgebied.
Daarnaast zijn er dan nog twee afzonderlijke verbindingsroutes, namelijk die van Assen naar Anloo in twee trajecten van totaal 29 kilometer, en die van Coevorden naar Emmen ook in twee trajecten, van totaal 53,8 kilometer.
Alle etappes, rondwandelingen en verbindingsroutes (trajecten) door contrastrijke natuur en cultuurhistorie hebben samen een totale lengte van 341,6 kilometer.

Wandeldag 7 – Eerst van Borger naar Exloo
Vandaag gaan Durkje en ik van start met onze zevende wandeldag op het Hondsrugpad.
We wandelen deze dag eerst van Borger naar Exloo.
Deze dagtocht bestaat om te beginnen uit: 
  • de Etappe 6 'Van Borger naar Exloo' (13,3 kilometer),
  • met tot slot vanmiddag de Rondwandeling 5 ‘Rondje Gieterveen’ (9,8 kilometer).
De totale afstand van deze wandeldag is 23,1 kilometer.
We verlaten vanmorgen om 8:20 uur ons vakantie-appartement in Eext, bij een temperatuur van 8 graden Celsius.
Het is droog, en de rest van de dag is het zonnig.
De temperatuur loopt op tot 21 graden Celsius. Het KNMI geeft aan dat dit vandaag officieel de eerste warme dag is van 2023.

Etappe 6: Van Borger naar Exloo
Met de auto rijden we eerst vanuit onze recreatie-accommodatie in Eext naar Exloo.
We fietsen dan vervolgens de 7,9 kilometers van Exloo naar Borger, waar we onze fietsen achterlaten bij het Hunebedcentrum van Borger.
Het thema van deze vijfde etappe is: ‘En eeuwig zingen de bossen’. Een aanmerkelijk deel van deze etappe gaat door het uitgestrekte oude bosgebied van het Buinerveld in de Boswachterij Exloo.

Van Borger naar Buinen
Deze etappe beginnen we bij hunebed D27 van Borger, het grootste hunebed van Nederland.
Via de Keientuin verlaten we het Hunebedcentrum, om dan over het Mammoetenpad Borger naar het Kanaal Buinen-Schoonoord te lopen. Daarbij wandelen we tussen twee grote modellen van mammoeten door.
Na een eindje langs het kanaal gelopen te hebben, passeren we de eerste stuw.
De route gaan dan verder over hetzelfde schouwpad aan de noordkant van het kanaal, om bij de volgende stuw het kanaal over te steken.
Op de Eilanderweg lopen we dan over de Noorderesch naar Buinen.

Door het Buinerveld 
Via de Eeserweg steken we voorbij Buinen de Provinciale Weg N374 over, om dan over de zandpaden van de Oude Exlooërweg en de Mulderakkersweg (langs de bosrand rond de Zuider Es) naar de Holtakkersweg te gaan.
Daar gaan we het Buinerveld op, maar voordat we het bosgebied binnen wandelen, nemen we onze koffiepauze op een houten bank op een vijfsprong in het bosgebied.
In het bos komen we langs de pingoruïne 1.627, een hele grote ronde kuil op een open plek in het bos.
Die pingoruïne is een droge kuil, maar verderop komen we langs een bosven, dat vol staat met water.
Overal in het bos ligt ook dood hout, soms ook in stukken gezaagd, zoals bij voorbeeld bij een vermolmde berkenstam.
Op een kruispunt van paden lopen we langs een markesteen, een grenssteen die de scheiding tussen twee of meer Drentse boermarken (grondgebied) aangeeft. Bij deze markesteen staat ook een markeboom, want ja, zo’n grenssteen zou je stiekem een eindje kunnen verplaatsen, maar een grote markeboom natuurlijk niet.
Vlakbij Exloo komen we langs hunebed D30.
Even later lopen we in het bos langs een bosven.
Het jonge voorjaarsgroen van bomen en struiken is overal al weer goed te herkennen. De natuur ontluikt.

Exloo
Nadat we dan ook nog rondom de Exlooër IJsbaan De Rol zijn gelopen, komen we langs het oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de tien bemanningsleden die hier in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen toen in 1944 hun Amerikaanse bommenwerper – een Liberator B-24 – hier neerstortte. Het is vandaag 4 mei, dus vandaag herdenken we onder andere allen die vielen voor de vrede in ons land.
Aan de rand van Exloo steken we de Hoofdstraat over, om naar de Steenakkersweg te gaan, waar onze auto staat geparkeerd bij de Westeresch. Vanuit Exloo rijden we dan terug naar Borger, waar we onze fietsen afhalen. Vanuit Borger rijden we naar Gieterveen, waar we na de lunchpauze zullen gaan beginnen met onze middag-rondwandeling.

Geen opmerkingen: