woensdag 10 mei 2023

Rondje Gieterveen op het Hondsrugpad

Donderdagmiddag 4 mei 2023
Op een veldpad in De Maden

Hondsrugroute
In het jaar 2021 publiceerde wandel-journalist Fokko Bosker weer een nieuwe wandelgids, met als titel 'Hondsrugpad', en met als subtitel: 'Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur'.
Dit Hondsrugpad loopt vanuit Groningen via Emmen naar het Duitse Meppen, en het volgt daarbij onder andere middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden en het passeert de indrukwekkende hunebedden op deze heuvelrug. De route voert onder meer door uitgestrekte bossen, over heidevelden, zandverstuivingen en akkers. 
Wandelend op dit langeafstandspad ervaar je een rijke variatie aan landschapstypen, middeleeuwse dorpen en natuurgebieden.
Na een inleidend hoofdstuk van Fokko Bosker, gidst hij de lezer van zijn wandelgids etappe voor etappe door het landschap, en belicht Bosker de aardkundige geschiedenis, en verbindt Fokko die met de rijke cultuurhistorie en natuurbeleving.

Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur
De routegids biedt een doorgaande wandelroute aan in negen etappes (van 10,3-31,9 kilometer per etappe); van Groningen - grensoverschrijdend - naar Meppen in Duitsland.
Aan weerszijden van die route biedt de gids ook zeven gevarieerde rondwandelingen (van 3,8-25,5 kilometer per wandelronde), waarvan bijvoorbeeld de eerste een stadswandeling is en de laatste een wandeling door een natuurgebied.
Daarnaast zijn er dan nog twee afzonderlijke verbindingsroutes, namelijk die van Assen naar Anloo in twee trajecten van totaal 29 kilometer, en die van Coevorden naar Emmen ook in twee trajecten, van totaal 53,8 kilometer.
Alle etappes, rondwandelingen en verbindingsroutes (trajecten) door contrastrijke natuur en cultuurhistorie hebben samen een totale lengte van 341,6 kilometer.

Wandeldag 7 – Eerst van Borger naar Exloo
Vandaag zijn Durkje en ik van start gegaan met onze zevende wandeldag op het Hondsrugpad.
We wandelden vanmorgen eerst al van Borger naar Exloo.
Deze dagtocht bestaat om te beginnen uit: 
  • de Etappe 6 'Van Borger naar Exloo' (13,3 kilometer),
  • met dan nu vanmiddag nog de Rondwandeling 5 ‘Rondje Gieterveen’ (9,8 kilometer).
De totale afstand van deze wandeldag is 23,1 kilometer.
Vanuit Exloo zijn we met de auto via Borger – waar onze fietsen stonden - naar Gieterveen gereden, waar we eerst onze lunchpauze houden tegenover Het Kleine Kerkje van Gieterveen. Daarna beginnen we met onze middag-rondwandeling.

Langs De Beek
Om 13:25 uur staan we in Gieterveen klaar bij Het Kleine Kerkje om te beginnen aan deze rondwandeling.
We starten op de Herenweg Noord, en lopen over deze weg Gieterveen uit.
Dan gaat het verder in noordelijke richting naar De Beek, het gekanaliseerde riviertje dat verderop uitmondt in de rivier de Hunze. We volgen de loop van de meanderende beek. Aan de overzijde van de beek staat een kudde koeien ons nieuwsgierig gade te slaan.
We lopen door de zeer natte, sompige graslanden van De Maden. Hier en daar staan stukken land onder water, waar de beek buiten de oever is getreden.
Op zo’n tweehonderd meter verderop in de polder zien we een grote groep hazen druk heen en weer rennen.
Ze houden ons goed in de gaten. Soms staan ze even stil om ons te observeren, en dan rennen ze van rechts naar links, en direct daarna van links naar rechts, maar wel zo dat ze zich steeds verder van ons verwijderen. 

Bij een andere waterplas staan twee ganzen op de uitkijk.
Dergelijke waterplassen in het natte grasland zijn plekken bij uitstek voor een verscheidenheid aan planten en dieren.
Langs de oevers van deze waterplassen lopend, hoor je af en toe een kikker in het water verdwijnen.

Langs De Hunze
Door de natte polder steken we in de ruige weilanden over van De Beek naar de Hunze, die hier ook wel de Oostermoersche Vaart wordt genoemd. We volgen de oostelijke oever van de Hunze.
In de polder kun je zien waar de oude meanders liggen van de Hunze. Hier en daar zijn ze afgesloten van de Hunze, en zijn het nu grote of kleine waterplassen langs de Hunze.
Langs de meanderende Hunze lopen we in zuidelijke richting over een veldpad naar de Herenweg Zuid.
Die volgen we trouwens maar een klein eindje, want al vrij snel gaan we De Lenten op; een fietspad dat de Hunze op twee plekken kruist. Via de eerste brug met een stuw steken we een gekanaliseerde doorsteek van de Hunze door.
Direct daarna gaan we over de tweede brug, waarmee we de naastgelegen meander oversteken.
Ten zuiden van de brug kun je aan de sterke stroming in de rivier zien dat hier toch nog van een behoorlijk verval sprake is.
We lopen nu door de Oude Landen, het beekdal van de Hunze. Links van ons ligt ook weer zo’n grote waterplas in de laaggelegen polder. Verschillende watervogels zwemmen en foerageren daar. 
Verderop leunt een koe tegen een rechtopstaande biels in het veld.

Door de Hooimaden
Ter hoogte van een bomengroep bij Bonnerklap steken we de Hunzeweg over. Dan gaat het verder over de hoge polderdijk, die het beekdal links afsluit van de polder rechts van ons. Bij een hoge waterstand van de Hunze kan het water het beekdal overstromen, en zal de polderdijk verdere overstroming naar de er achter liggende polders voorkomen.
Zo lopen we verder door de Hooimaden, totdat we bij de Veenhoverdijk het westelijke deel van het beekdal verlaten. Een informatiebord van Het Drentse Landschap vermeldt dat het Hunzedal hier het Torenveen wordt genoemd.
Nogmaals steken we de Hunze over, naar de oostoever, eerst met een brug over de meander, en daarna over het gekanaliseerde deel van die meander.

Terug naar Gieterveen
En nu lopen we terug, in noordelijke richting, door het beekdal van de Hunze, over de oostoever tussen de Hunze links en de Torenveense weg rechts van ons. Heel even lopen we dicht langs de stromende Hunze.
Waar de Bonnerdijk en de Hunzeweg de Hunze kruisen, gaan we de Hunzeweg op, om iets oostelijker over enkele veldpaden in noordelijke richting naar de Herenweg Zuid te lopen.
Even later lopen we op de kruising van de Herenweg Zuid en het Boerenveen het dorp Gieterveen weer binnen.
Nog een korte pauze op de dam in De Beek, die hier door Gieterveen stroomt, en dan lopen we langs Het Kleine Kerkje terug naar onze hier geparkeerde auto. We hebben de fietsen eerder vanmiddag al uit Borger gehaald, dus die staan hier al op het fietsenrek aan de auto, en daarom kunnen we nu direct vanuit Gieterveen naar huis rijden.

Korte terugblik op deze vijfdaagse op het Hondsrugpad
Hiermee sluiten we in deze meivakantieweek deze wandelvijfdaagse op het Hondsrugpad af. In de afgelopen vijf dagen hebben we aaneengesloten de volgende trajecten gewandeld:
  • De etappes 3 tot en met 6, van Glimmen naar Exloo, over een totale afstand van 64,9 kilometer;
  • De verbindingsroute 1, bestaande uit de trajecten 1 en 2, van Assen naar Anloo, over een totale afstand van 29 kilometer;
  • De rondwandelingen 3 tot en met 5, bij Zuidlaren, het Annermoeras en Gieterveen, over een totale afstand van 31,4 kilometer.
  • In vijf dagen hebben we derhalve 125,3 kilometer gelopen. Gemiddeld dus zo’n 25 kilometer per wandeldag.
  • Om dat logistiek met één auto en op de fiets heen en weer rijdend mogelijk te maken, hebben we in de afgelopen vijf dagen 50 kilometer gefietst, dus gemiddeld 10 kilometer per dag.
  • Totaal betekende dat dus gemiddeld elke dag 10 kilometer fietsen en 25 kilometer lopen.
Vijf prachtige wandeldagen op het Hondsrugpad, met heel mooi voorjaarsweer.

Geen opmerkingen: