donderdag 27 april 2023

Rondje wandelen in Friesland: Midsland

Woensdag 26 april 2023
  
Wandelen over het strand van Paal 12 naar Paal 11 op Terschelling

















Mooiste routes
In het jaar 2019 heeft uitgeverij Lantaarn de wandelgids 'Rondje Wandelen in Friesland' uitgegeven. 
De subtitel van deze routegids luidt: '11 prachtige wandelingen door het Friese landschap'.
Dit boek bevat naast de genoemde elf wandelroutes ook zes picknickrecepten.
De ronde vorm van dit routeboekje past prima bij de titel van de gids.
De routes die in deze wandelgids staan beschreven, zijn eigendom van Mooisteroutes.nl, een website met meer dan duizend routes door heel Nederland, voor wandelaars, fietsers en kanoërs.
Van vrijwel alle routes is een gps-versie beschikbaar, ook voor smartphones.
De elf beschreven wandelroutes worden in zeven van de elf routes ook in een verkorte versie beschreven, en in één geval zelfs met twee verkorte varianten. De kortste verkorte route heeft een lengte van 6 kilometer, en de twee langste volledige routes zijn elk 18 kilometer lang.
Elke routebeschrijving begint met een topografische routekaart in kleur, gevolgd door een korte routebeschrijving, met hier en daar enige aanvullende praktische informatie of een korte toelichting bij wat je onderweg ziet. De tekst wordt verlevendigd met hier en daar een mooie foto van een representatieve plek op de betreffende route.

Mooi Fryslân te voet leren kennen
De door Durkje en mij gebruikte wandelgids voor de provincie Fryslân bevat elf gevarieerde wandelroutes door landschappelijk fraaie gebieden. Hiermee ontdek je mooie plekjes van onze prachtige provincie, want ook Fryslân heeft zo zijn eigen bezienswaardigheden en mooie landschappen.
Met deze wandelgids ontdek je bijvoorbeeld de terpen, de bossen, de meren, de paadjes en de duinen in Fryslân, en door de aanvullende informatie kom je ook meer te weten over de geschiedenis en de karakteristieke elementen van ons Friese landschap.
De route die we vandaag lopen, kreeg als thema: 'Koegelwieck en Waterplak', verwijzend naar twee natuurgebieden waar deze wandelroute door heen loopt.
Deze wandelroute staat in 12 en in 18 kilometer beschreven, en wij hebben ervoor gekozen om de volledige route van 18 kilometer vandaag te lopen.

Naar en op Terschelling
Durkje en ik vertrekken vanmorgen om 7:00 uur met de auto vanuit Feinsum. We rijden eerst naar Harlingen, waar we onze auto parkeren. Dan lopen we langs het grote Harlinger kunstwerk de 'Broken Jug' naar de veerbootterminal, vanwaar we om 8:15 uur met de snelboot vanuit de Harlinger zeehaven vertrekken om over de Waddenzee naar het Friese eiland Terschelling te varen, waar we vlak vóór 9:00 uur arriveren. De lijnbus staat al klaar in de haven van West-Terschelling, en daarmee reizen we dan verder naar Midsland, het dorp dat zo'n zes kilometer verder naar het oosten op Terschelling ligt.
Je zou toch verwachten dat het dan aan het begin van de ochtend zo in de meivakantie al gezellig druk is in het dorpscentrum, maar dat is niet zo, want er is maar nauwelijks iemand te bekennen in het dorpscentrum. Bij De Bakker gaan we naar binnen, om eerst een kop koffie te drinken, alvorens we met de tocht van start gaan. Daar zit een stel te ontbijten, en ook hier is het niet druk. 
Na de koffie gaan we van start, en lopen we door de Oosterburen naar de oostrand van het dorp. 

Door de Landerumer Heide, het Formerumerbos, de Koegelwieck en het Hoornsebos
Via de Borgweg verlaten we Midsland in noordelijke richting. Over de veldpaden van de Borgweg en de Westerkeijnweg en over de verharde Tijs Smitweg lopen we naar de zuidzijde van de Landerumer Heide. Door dat duinengebied wandelen we eerst naar het noorden, en dan naar het oosten. 
Een konijn duikt snel weg in een duinhol, en verderop zien we enkele paarden in de duinen grazen. De droge stukken en de vochtiger delen van dit duinengebied wisselen elkaar af.
Bij de bosrand aangekomen, gaan we noordwaarts verder.
Vanuit de Landerumer Heide doorkruisen we het Formerumerbos geheel in oostelijke richting. 
Als we het Formerumerbos uit wandelen, gaan we verder in oostelijke richting door het natuurgebied De Koegelwieck, waar we door het open duinenlandschap rond een uitgestrekte waterplas - een zogenoemde dôbe - lopen. De dôbe is afgezet met roodwit lint, want men doet hier al het mogelijke aan de bestrijding van de watercrassula, die hier als invasieve waterplant ongewenst voortwoekert in dit natte Natura 2000-gebied. Door de duinvallei hier rond de dôbe af te sluiten, probeert men de verspreiding door de mens zoveel mogelijk te voorkomen.
Vanuit de Koegelwieck wandelen we de zuidpunt van het Hoornsebos in.

Monumentale Sint-Janskerk van Hoorn
Als we dat Hoornsebos verlaten, zien we het Terschellinger dorp Hoorn liggen, met in het dorp de monumentale dorpskerk.
Afdalend van het Doekelân en dan over de Duinweg Hoorn lopen we langs de basisschool, de voormalige strandvonderijschuur en langs het 'Huisje met de handschoenen'. Op het erf liggen allerlei jutterszaken, en op de punten van het houten hekwerk langs de doorgaande weg hangen de vele aan zee gevonden handschoenen in allerlei maten en kleuren.
Vanaf de Badweg Hoorn gaan we in westelijke richting door de Dorpsstraat. Daar passeren we ook de romanogotische Sint-Janskerk.
's Morgens is deze 12e-eeuwse kerk opengesteld ter bezichtiging, dus we gaan graag even binnen kijken in deze monumentale kerk, de oudste van Terschelling.
Daar ontmoeten we de gasvrije koster van de kerk, die informatief verhaalt over deze kerk en de kerkelijke gemeente. 
Aansluitend pauzeren we met een broodje op het bankje in een abri aan de Dorpsstraat bij de kerk.
Via het Abt Folkertspad gaan we dan naar de Duinweg Lies, die we een heel eind in westelijke richting volgen, tot net voorbij de gesloten Natuurschuur Terschelling, het informatiecentrum van Staatsbosbeheer. 

Van Paal 12 naar Paal 11 over het strand
Waar we noordelijker lopen op de scheiding van Formerumerbos en Koegelwieck, gaan we ter hoogte van het duingrasland Uleplak een bospad op, wederom het Formerumerbos in. 
Deze ook al weer mooie boswandeling voert ons naar de Badweg Formerum. Die volgen we totdat we bij Paal 12 via de strandopgang bij het Noordzeestrand arriveren. 
Het waait wel stevig, maar het is nog altijd droog, en het zonnetje schijnt aangenaam. Zo gaan we het strand op, naar de vloedlijn.
Langs de vloedlijn lopen we in westelijke richting.
Prachtig zijn de patronen van het zeeschuim op het strand.
Hier en daar dringt de zee langzamerhand het strand op.
Met haar wandelstok schrijft Durkje in grote letters de naam van onze eind vorige week geboren vijfde kleinkind Aaron Samuel in de grote strandvlakte, en die gaat per foto als strandgroet naar onze vierde kleinzoon en zijn gelukkige ouders Pieter & Esther.
Tieners krijgen een eindje terug surfles op de hoge golven van de branding.
Tot nu toe scheen de zon nog aangenaam, maar de lucht betrekt, en het ziet er naar uit dat het straks zal gaan regenen.
Bovenaan de strandopgang van Paal 11 vinden we een spoorbiels bij een scheepscontainer, waarop we aangenaam in de luwte onze lunchpauze hebben. Op het moment dat we weer zullen vertrekken, begint het te hagelen, dus we besluiten nog maar even deze hagelbui af te wachten in de beschutting van de hoge container.

Van West aan Zee via Midsland terug naar West-Terschelling
Aan de zuidwestkant van West aan Zee gaan we het duinengebied Waterplak in.
We komen langs een grote duinplas. 
Daar zien we her en der enkele soorten vogels.
Zo zien we daar onder andere ganzen, meeuwen, bergeenden, aalschovers en lepelaars.
Verderop zien we bij de Bijsplak ook een ganzenpaar met kuikens lopen.
Vanuit het noorden naderen we het Koreabos, dat we even later doorkruisen.
Aan de overzijde van de Duinweg Midsland gaan we dan door de uitgestrekte polder over het Hoddepad en het Tuinenpad richting Midsland.
Via de Westerburen arriveren we tegen kwart voor drie vanmiddag bij de dorpskerk van Midsland.
We hebben nog ruim twee uren te gaan alvorens we de bootreis terug zullen hebben, dus we gaan nu eerst met de lijnbus van Midsland naar West-Terschelling.
In Midsland was het zojuist al wel gezellig druk, en in West-Terschelling is het nóg drukker in het dorpscentrum. Bij De Wigwam in het centrum eten en drinken we nog iets, en dan lopen we naar de haven van West-Terschelling, vanwaar onze veerboot om 17:30 uur vertrekt naar Harlingen.
Twee uren later arriveren we in Harlingen, en aansluitend rijden we terug naar huis, waar we vlak na 20:00 uur arriveren.

Geen opmerkingen: