vrijdag 28 april 2023

Jabikspaad op de bonnefooi

Vrijdag 28 april 2023
 
Pelgrim Jannie bij vertrek vanuit Refugio Ultreia Feinsum

















Op 'e dolle rûs 
Als je er als pelgrim op uit trekt zonder dat je weet waar je die avond en nacht gaat slapen, onderneem je jouw pelgrimsreis 'op de bonnefooi'. Zo noemen we dat in de Nederlandse taal. Je vertrekt dan elke dag op goed geluk, want 's morgen weet je niet waar je vandaag arriveert en waar je vannacht slaapt. 
De uitdrukking 'op de bonnefooi' is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van de Franse uitdrukking 'de bonne foi', wat zoiets betekent als ’te goeder trouw’. Je vertrouwt er namelijk op dat het aan het eind van de dag wel goed zal komen. Durkje en ik weten uit ervaring dat het altijd goed komt, zij het vaak wel anders dan je ooit had gedacht.
Omdat niet helemaal zeker is waar deze uitdrukking vandaan komt, wordt ook wel gedacht dat deze aanduiding afkomstig is van het Franse '(la) bonne voi', wat je kunt vertalen als gaande op 'de goede weg'.
Brabanders noemen het 'op de schobberdeboonk goan''. In onze buurprovincie noemen de Groningers het 'op de dolle ruus gaan', wat we in Fryslân ook wel 'op 'e dolle rûs' noemen.

Van Sint-Jacobiparochie via Zwarte Haan naar Feinsum
En die aanduiding past heel mooi bij pelgrim Jannie. Halverwege de middag zien Durkje en ik op de Hege Hearewei gisteren een wandelaar Feinsum binnen wandelen. Met een fikse rugzak op de rug komt ze naar onze refugio. We vermoeden dat het al weer een pelgrim is, die bij ons - zoals te doen gebruikelijk als pelgrim - een pelgrimsstempel komt halen voor haar stempelkaart.
Zo'n stempel is haar welkom, maar eigenlijk is ze - op de bonnefooi - op zoek naar een slaapplek voor de komende nacht.
Eergisteren is Jannie van Sint-Jacobiparochie haar pelgrimage op het Friese Jabikspaad begonnen bij de Groate Kerk waar de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela begint, en heeft ze toen de nacht in haar op de rug meegesjouwde tentje geslapen op een camping aan de Nieuwebildtdijk.
Gisteren is ze vanaf Zwarte Haan over de Waddenzeedijk naar het Noorderleeg gelopen, waar ze van twee voorbijgangers hoorde dat er in Feinsum wel een slaapplek is voor pelgrims.
Via Nieuwebildtzijl en Oudebildtzijl en langs de voormalige kloosterlocatie van Mariëngaarde is Jannie toen aangekomen in Feinsum.

Pelgrimsovernachting in Refugio Ultreia Feinsum
Ze had geluk, want wij waren thuis, en wij verwachtten onze kinderen en kleinkinderen, die even later op bezoek kwamen.
Na een gezellige ontmoeting in onze woonkamer betrekt Jannie aan het eind van de middag haar pelgrimskamer, en rond het avonduur eet ze met ons in familieverband. En ook nadat onze kinderen en kleinkinderen zijn vertrokken, zetten we gisteravond deze gezellige avond met zijn drieën als pelgrims voort. 
Jannie is van plan om het Fries-Overijsselse Jabikspaad in opeenvolgende wandelsessies te gaan lopen, en ja, dan lonkt natuurlijk ook het vervolg op het Jabikspaad, voorbij Hasselt, door Nederland, België, Frankrijk en Spanje.
Ze heeft in haar leven al zoveel avontuurlijke reizen en verblijf in allerlei landen over de hele wereld achter de rug, dus we zien het ook wel helemaal zitten dat Jannie op termijn ooit nog eens als ware pelgrim kan en zal aankomen bij de immense kathedraal in het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Dat gunnen we haar van harte, want uit ervaring weten wij dat dit een positief levensveranderende bedevaart is.

Verder op het Jabikspaad
Na een goede nachtrust en een voedzaam ontbijt is ze vanmorgen klaar voor de volgende etappe. 
We nemen na een korte fotosessie bij Refugio Ultreia Feinsum afscheid na deze aangename ontmoeting, en dan gaat pelgrim Jannie in Feinsum het Jabikspaad weer op, beschermd tegen de regen in haar regenjas. 
Met haar volle bepakking gaat ze dan - wederom op de bonnefooi - over de slingerende Hege Hearewei naar Stiens, en daarna met iets meer beschutting tegen wind en regen verder door Britsum, Koarnjum en Jelsum richting Leeuwarden.

2 opmerkingen:

Atelier Poppejans zei

Wat een prachtig mooi stukje heb je over mij geschreven Wiep...

Ik ben uiteindelijk in 5 dagen van Sint-Jacobiparochie naar Heerenveen gelopen, heb daarbij 88 km afgelegd met 14 kilo volle bepakking.

Ik ben trots en ben klaar voor de rest, laat Santiago maar komen!

Wiep Koehoorn zei

Dag Jannie,
Dank voor je reactie op deze blog.
Het was fijn om jou in onze refugio te gast te hebben.
Dank voor je verblijf en voor de goede gesprekken die we hadden.
En wat mooi dat het ook na je overnachting in onze refugio zo voorspoedig verder is verlopen.
Knap gedaan, en dat heeft dan ook al de belofte in zich van een goed vervolg richting Santiago de Compostela.
Zegen gewenst op het vervolg van deze waardenvolle pelgrimage.
Groeten van Durkje & Wiep Koehoorn
Refugio Ultreia Feinsum
7 mei 2023