zondag 7 mei 2023

Hondsrugpad van Glimmen naar Zuidlaren

Zondag 30 april 2023
 

Bij de hunebedden D3 & D4 in Midlaren

Hondsrugroute
In het jaar 2021 publiceerde wandel-journalist Fokko Bosker weer een nieuwe wandelgids, met als titel 'Hondsrugpad', en met als subtitel: 'Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur'.
Dit Hondsrugpad loopt vanuit Groningen via Emmen naar het Duitse Meppen, en het volgt daarbij onder andere middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden en het passeert de indrukwekkende hunebedden op deze heuvelrug. De route voert onder meer door uitgestrekte bossen, over heidevelden, zandverstuivingen en akkers. 
Wandelend op dit langeafstandspad ervaar je een rijke variatie aan landschapstypen, middeleeuwse dorpen en natuurgebieden.
Na een inleidend hoofdstuk van Fokko Bosker, gidst hij de lezer van zijn wandelgids etappe voor etappe door het landschap, en belicht Bosker de aardkundige geschiedenis, en verbindt Fokko die met de rijke cultuurhistorie en natuurbeleving.

Wandelen door de prehistorie, esdorpen en grenzeloze natuur
De routegids biedt een doorgaande wandelroute aan in negen etappes (van 10,3-31,9 kilometer per etappe); van Groningen - grensoverschrijdend - naar Meppen in Duitsland.
Aan weerszijden van die route biedt de gids ook zeven gevarieerde rondwandelingen (van 3,8-25,5 kilometer per wandelronde), waarvan bijvoorbeeld de eerste een stadswandeling is en de laatste een wandeling door een natuurgebied.
Daarnaast zijn er dan nog twee afzonderlijke verbindingsroutes, namelijk die van Assen naar Anloo in twee trajecten van totaal 29 kilometer, en die van Coevorden naar Emmen ook in twee trajecten, van totaal 53,8 kilometer.
Alle etappes, rondwandelingen en verbindingsroutes (trajecten) door contrastrijke natuur en cultuurhistorie hebben samen een totale lengte van 341,6 kilometer.

Wandeldag 3 – Eerst van Glimmen naar Zuidlaren
Vandaag gaan Durkje en ik van start met onze derde wandeldag op het Hondsrugpad.
We wandelen deze dag eerst van Glimmen naar Zuidlaren
Deze dagtocht bestaat om te beginnen uit: 

  • de Etappe 3 'Van Glimmen naar Zuidlaren' (17,6 kilometer),
  • met tot slot vanmiddag de Rondwandeling 3 ‘Rondje Tusschenwater bij Zuidlaren’(10,1 kilometer).
De totale afstand van deze wandeldag is 27,7 kilometer.
We vertrekken vanmorgen om 8:00 uur vanuit Feinsum, bij een temperatuur van 8 graden Celsius.
Het is droog, en de rest van de dag blijft het overwegend onbewolkt, met de meeste zon in de middag.
De temperatuur loopt op tot 13 graden Celsius rond het middaguur, en later op de middag meten we 17 graden Celsius. Omdat het niet hard waait, is het al met al heerlijk voorjaarswandelweer.
Dat anderen daar ook zo over denken, blijkt wel uit het feit dat we onderweg op deze dag veel wandelaars en fietsers ontmoeten. Mensen trekken er op deze dag echt op uit.

Etappe 3: Van Glimmen naar Zuidlaren
Om 9.15 uur arriveren we in Zuidlaren op de Grote Brink.
We fietsen dan eerst van Zuidlaren naar Glimmen, waar we onze fietsen achterlaten op de hoek van de Hoge Hereweg en de Rijksstraatweg.
Het thema van deze derde etappe is: ‘Over de es door de ‘tribus laribus’ naar het leukste dorp van Drenthe'. We lopen door dit essenlandschap door de drie larens, achtereenvolgens namelijk door Noordlaren, Midlaren, naar 'het leukste dorp van Drenthe’: Zuidlaren.
Om 10:00 uur vangt onze wandelroute hier aan, beginnend op de Hoge Hereweg. We volgen deze Glimmense zandweg, totdat we over de Oude Boerenweg naar het Spoorviaduct Onnen kunnen lopen.
Aan de overzijde van dat spoorviaduct lopen we over de Dalweg, door het Tranendal en op de Onneresweg naar het natuurgebied De Appèlbergen.
Hier kunnen we de bewegwijzering van het Hünenpad volgen.

Door het Noordlaarderbos naar Noordlaren
Voorbij De Appèlbergen gaan we de Hoge Hereweg weer op, en in het verlengde daarvan de Zuidlaarderweg. Toch lopen we niet rechtstreeks naar Noordlaren, maar doorkruisen we via de Beslotenveenseweg en de Duinweg (een prehistorische route over een keileemrug) eerst het Noordlaarderbos. Heel even lopen we Drenthe binnen, maar over de Haasakkers en op het Heiveen over de Weg langs het Hunebed gaat het langs Hunebed G1 al snel weer door de provincie Groningen. Dan wandelen we aan de overzijde van de Zuidlaarderweg Noordlaren binnen.
Via de Middenstraat en de Kerkstraat lopen we naar de Bartholomeüskerk aan de Lageweg van Noordlaren.
Dit is de dorpskerk waarin Baukje & Rauke in 2016 zijn getrouwd.
Bij het haventje van het Noordlaarderdiep hebben we op een bankje aan het water onze koffiepauze.
Over de Boenderstraat lopen we achter de kerk langs. Verderop passeren we een platte boerenwagen met daarop een hooischudder.

Van Midlaren naar het Zuidlaardermeer
Via de Koningsteeg bereiken we de Noordlaarderweg. Vlak nadat we de provincie Groningen uit zijn gelopen, wandelen we in Drenthe de plaats Midlaren binnen.
Daar steken we de Groningerstraat over, om dan over de Tolhuisweg en de Schutsweg naar de Hunebedden D3 en D4 te lopen.
Deze beide hunebedden liggen voor een deel op nog geen meter afstand van een ernaast gebouwd huis.
Gelukkig zijn deze ongeveer vijfduizend jaar oude hunebedden wel bewaard gebleven.
Over het Hunebedpad lopen we weer terug naar de dorpskern van Midlaren.
In de bocht van de Groningerstraat passeren we een nogal karakteristieke boom.
Buiten Midlaren verlaten we de Groningerstraat, omdat we nu over een grasdijk langs de Plankensloot naar het Zuidlaardermeer lopen.
Even later krijgen we een prachtig weids uitzicht over het Zuidlaardermeer.
Bij Paviljoen Meerzicht laten we het Zuidlaardermeer letterlijk achter ons.

Naar De Groeve
Toen we hier de vorige keer wandelden, konden we vanaf de Noordma niet het voetpad naar De Groeve op, omdat het fiets- en voetpad toen geheel onder water stond. Maar nu kan het wel, dus we gaan door de laaggelegen polder in de richting van De Groeve.
Vóór ons zien we de mooie poldermolen De Boezemvriend al staan.
Bij Het Hooge Holtje gekomen, moeten we even wachten voordat we via die hoge houten brug het Havenkanaal kunnen oversteken. Een groepje Duitse dames en heren doet met succes verwoede een poging om met fiets en al deze hoge houten brug over te steken. Met kracht naar boven, en voorzichtig weer naar beneden, en zo lukt het alle Duitse fietsers om vanuit De Groeve het Havenkanaal over te steken.
Dan is het onze beurt om het kanaal met die hoge brug over te steken, naar de Hunzeweg.
Langs het gebouw van Waterbedrijf Groningen gaan we het nieuw gecreëerde natuurgebied
Tusschenwater in.

Natuurgebied Tusschenwater
De bomen die vroeger floreerden in de agrarisch gebruikte polder staan nu verzopen in het water. 

Die bosjes kale bomen zijn nu overigens wel prachtige foto-objecten.
Als we over een vlonderpad het water zijn overgestoken, ontmoeten we tot onze verrassing daar mijn ex-hogeschoolcollega Uulkje met haar gezin en haar ouders. Zij woont met haar gezin in De Groeve, waar wij ook net vandaan komen.
Na deze toevallige ontmoeting gaan Durkje en ik verder door het natuurgebied Tusschenwater.
De route voert ons over de hooggelegen grasdijken.
Bovenop die polderdijken krijg je een prachtig uitzicht over het waterrijke gebied, en daarmee op de vele watervogels die in dit natuurgebied verblijven, zoals ook een groep witte zwanen. 
Als we Tusschenwater hebben verlaten, gaan we voorbij de Osbroeken het Laarwoud in. Daar komen we ook langs de historische buitenplaats Laarwoud.Tegenover deze havezate Laarwoud staat de oude dorpskerk van Zuidlaren. Een oude Citroën Traction Avant staat langs De Millystraat bij de kerk geparkeerd.
Tot slot wandelen we door naar de Grote Brink van Zuidlaren. Het wordt hier al gezellig druk op de dorpsbrink. Het is twee uur in de middag, en voordat we straks beginnen met de Rondwandeling 3 nemen we plaats op een bankje op de brink voor onze lunchpauze.


Geen opmerkingen: