maandag 24 april 2023

Met Jabik op het Jabikspaad

Maandag 24 april 2023
 
Pelgrims in spe Jabik & Maaike bij Refugio Ultreia Feinsum

In spe
Vanmiddag hadden we weer verrassend mooi bezoek in onze Refugio Ultreia Feinsum.
Het was het Amsterdamse echtpaar Jabik & Maaike, pelgrims in spe.
'Pelgrims in spe', omdat ze afgelopen zaterdag samen zijn begonnen op het pelgrimspad van Sint-Jacobiparochie richting Santiago de Compostela. 'In spe', omdat ze na de eerste dagen op het pelgrimspad nog niet hebben besloten om de hele pelgrimsroute door Fryslân, Nederland, België, Frankrijk en Spanje te willen en/of te gaan volbrengen.
Desalniettemin hebben ze het belangrijkste besluit al wel genomen, namelijk te beginnen met de eerste etappes van het Jabikspaad dat alvast naar de Overijsselse  bedevaartsstad Hasselt gaat. Het begin is er.

Via Zwarte Haan naar 'Ouwesyl'
Afgelopen zaterdag hebben ze hun eerste pelgrimsstempel gehaald bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, vanwaar de meer dan drieduizend kilometer lange pelgrimstocht naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela aanvangt.
Zaterdag hebben ze tot Zwarte Haan gewandeld, waar de Waddenzee werd bereikt, en gisteren hebben ze - na hun overnachting op een camping in de regio - van Zwarte Haan over de Waddenzeedijk en door Nieuwebildtzijl naar Oudebildtzijl gelopen. 
Een tweede pelgrimsstempel in Zwarte Haan en ook al een derde pelgrimsstempel van Oudebildtzijl pronkt inmiddels in hun wandelgids van het Jabikspaad, dus een goed begin is al gemaakt met het onderweg verzamelen van al die prachtige pelgrimsstempels, die voor pelgrims ware collector items zijn, als waardevolle herinneringen aan je waardenvolle pelgrimage.

Ontmoeting in Refugio Ultreia Feinsum
Vandaag zijn Maaike & Jabik van start gegaan in Oudebildtzijl, en zijn ze langs de voormalige kloosterlocatie van Mariëngaarde en via Feinsum op pad naar Stiens, hun wandeldoel voor deze dag.
Ik zie ze aankomen als ze via de Feinsumer Brêge de Feinsumer Feart oversteken, en dan stappen ze af op onze woning aan het Jabikspaad en vragen ze om het pelgrimsstempel van onze pelgrimsaccommodatie 'Refugio Ultreia Feinsum. 
Als ware pelgrims accepteren ze het aanbod om binnen te komen, voor een altijd weer gezellige ontmoeting van pelgrims onder elkaar. 
Een bijzonder geanimeerd gesprek ontstaat tijdens hun pauzebezoek in onze refugio. Met zo'n gezellige inbreng zullen ze vast en zeker gedurende alle volgende dagen hele inspirerende ontmoetingen creëren en ontvangen als pelgrims op het bedevaartspad.

Vloggen op het Jabikspaad
Bij het stempelen van ons pelgrimsstempel vertel ik dat hun pelgrimspad - op zijn Bildts - gaat 'fan Sint Jabik na Sint Jabik', ofwel van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela, en daarmee van het Bildt naar Galicië.
Bijzonder is toch ook wel dat hier een van origine Friese pelgrim met de Bildtse naam Jabik op pad is gegaan op het Jabikspaad. Maaike is dus met haar Jabik op het Jabikspaad; hoe bijzonder kun je het krijgen.
Heel mooi en eigentijds is dit pelgrimerend echtpaar van elke wandeldag een prachtige vlog gaan maken; informatief, met humor, en met een getrouwe weergave van wat je onderweg op het boeiende pelgrimspad in Fryslân zoal meemaakt. Ook wij worden vandaag vereeuwigd in zo'n mooie vlog, en daarna nemen we afscheid van elkaar en gaan ze bij de Hyltsjebrêge het Jabikspaad weer op voor hun laatste kilometers van Feinsum naar Stiens.
 


Geen opmerkingen: