zaterdag 25 maart 2023

Klooster Claercamppad van Harlingen naar Pingjum

Vrijdag 24 maart 2023
 
Bij het Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand

















Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 13 etappes, 3 rondwandelingen, 1 wadlooptocht, 2 stadswandelingen en 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden. 
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt een bijzonder gelaagd verhaal.

Wandelen op fietspaden in winter & voorjaar
Inmiddels hebben Durkje en ik alle wandel-etappes van het Klooster Claercamppad gelopen. Maar ja, er staan ook nog drie fietstochten in deze routegids. En waar je kunt fietsen, kun je vrijwel altijd ook wandelen. Andersom is dat vaker niet het geval, omdat sommige wandelpaden - bijvoorbeeld graspaden door de weilanden - niet toegankelijk zijn voor fietsers. Maar wandelen op fietsroutes kan vrijwel altijd wel. Dus we hebben het plan opgevat om ook de drie fietsroutes van dit routeboekje te gaan lopen. Bovendien doen we dat in de winter en in het vroege voorjaar; een periode waarin sommige onverharde wandelpaden slecht toegankelijk zijn. Fietspaden zijn in de winter en in het voorjaar vrijwel altijd wel goed toegankelijk, dus deze wintermaanden zijn heel geschikt om de van de routegids voor ons nog resterende fietsroutes van deze routegids te gaan wandelen. Zo gezegd, zo gedaan.

Fietstocht Súdwest Fryslân in 3 wandeletappes
Vandaag gaan we wandelend aanvangen met onze derde van de drie fietsroutes, door te beginnen met de zogenoemde 'Fietstocht Súdwest Fryslân', een fietstocht - in drie dagen wandelend - van totaal 73,2 kilometer.  
Op deze vrijdag lopen we de eerste van de drie etappes van deze fietstocht, over een afstand van 24,9 kilometer.
Het thema van deze fietstocht is: 'Over zeedijken door het land dat uit het water oprees'. We volgen namelijk de fietspaden over en langs oude en nieuwe zeeweringen door het noordwesten van Fryslân. Daarom is het wel ietwat opmerkelijk dat in het routethema de geografische aanduiding 'Súdwest' Fryslân wordt genoemd.
We beginnen vanmorgen in Harlingen, en lopen dan via Zurich, Kornwerderzand en Cornwerd naar Pingjum.
Het is vandaag aangenaam zonnig, en beslist niet koud met een temperatuur rond de tien graden Celsius. Het is licht bewolkt en de hele dag droog, maar de wind waait met een stevige windkracht 7 genadeloos hard, wat overduidelijk is in het eerste deel van onze route, als we in zuidelijke richting langs de Waddenzeedijk lopen.
Om kwart voor acht vertrekken we vanmorgen in Feinsum. We rijden eerst naar Pingjum, waar we de auto parkeren aan de rand van het dorp. Met de andere auto rijden we naar Harlingen, waar onze etappe van vandaag begint.
 

Van Harlingen via Zurich naar de Afsluitdijk 
Om 8:45 uur vertrekken we vanmorgen bij het monument van 'De Stenen Man' (Caspar de Robles), aan de Westerzeedijk in het zuiden van Harlingen. Als we de zeedijk op zijn geklommen bij het monument en het uitzicht over de Harlinger zeehaven, het strand en de Waddenzee hebben, voelen we pas echt hoe hevig de wind waait. We besluiten derhalve het eerste stuk niet buitendijks, maar binnendijks te lopen.
Aan de voet van de Caspar de Roblesdijk wandelen we zuidwaarts. Daarbij passeren we onder andere de stalen boogbrug over de N31, ter hoogte van de Strandweg.
Even later wandelen we Zurich binnen.
In Zurich gaan we niet door het dorp, maar blijven we aan de voet van de Waddenzeedijk, en lopen we achter Zurich langs.
Een eindje verderop gaat het dan buitendijks verder, langs de door de harde wind opgezweepte Waddenzee.
We hebben over de Waddenzee uitzicht op onder andere de grote zeesluizen van Kornwerderzand. 
Buitendijks gaat het zo verder in de richting van Kornwerderzand, de Afsluitdijk op. 
Aan de andere kant van de zeedijk is het fietspad afgesloten voor doorgaand verkeer, maar buitendijks kun je ongehinderd verder richting Kornwerderzand. Buitendijks is al een tracé fietspad klaar, dat pas in gebruik wordt genomen als de doorgaande fietsroute over de Afsluitdijk weer is opengesteld. 
Door opstuwend zeewater en harde wind ligt hier en daar al zeewier op het fietspad.

Buitendijks naar Kornwerderzand
We kunnen buitendijks langs de vloedlijn verder tot aan Kornwerderzand. Vlak voor het viaduct over de A7 ontmoeten we twee medewerkers van het infrabedrijf, die zo vriendelijk zijn ons te begeleiden naar de voor wandelaars gecreëerde doorgang naar het voetpad aan de westkant van het viaduct, waarmee je als wandelaar de A7 over mag steken om in Kornwerderzand het Afsluitdijk Wadden Center te bezoeken.
Eén van de mannen vertelt dat men liever geen wandelaars hier buitendijks heeft lopen, waarna we hen uitleggen wat ze helemaal in het begin van de Afsluitdijk buitendijks aan bewegwijzering zouden kunnen doen om wandelaars daar onder de A7 door te bewegwijzeren naar de veel beter toegankelijke asfaltweg aan de zuidzijde van de Afsluitdijk, die je ook kunt volgen naar Kornwerderzand. Ze waren er nog niet van op de hoogte dat de bewegwijzering buitendijks nu nog ontbreekt, en zeggen toe dat te zullen regelen, opdat volgende wandelaars zich vanaf de kop van de Afsluitdijk kunnen voegen naar een goede bewegwijzering naar Kornwerderzand en/of richting Cornwerd.

Binnendijks naar Cornwerd
In Kornwerderzand gaan we door het dijktunneltje.
Verderop staat een stalen kunstwerk van enkele opspringende vissen.
Tweeëneenhalf uur hebben we tot nu toe langs de kust flink moeten doorlopen om de harde wind uit zee te trotseren, maar we hebben ons tussendoel nu bereikt. Vanaf deze locatie zal de rest van de route overwegend met wind in de rug verder lopen.
Bij het Afsluitdijk Wadden Center gaan we naar binnen voor onze koffiepauze.
Binnen is het personeel druk bezig om alle eten en drinken mooi te presenteren, want er is een bus vol Amerikanen in aantocht, die hier ook komen pauzeren. Even later is het derhalve gezellig druk in het museumrestaurant. 
Na onze koffiepauze verlaten we het Afsluitdijk Wadden Center, om terug te lopen naar het vasteland.
Op het vasteland buigen we rechtsaf, de binnendijkse Houwdijk op.
Langs de Opfeart en verderop aan de overzijde van de vaart wandelen we over de Dorpsweg het dorp Cornwerd binnen. Bij de grote Sint-Bonifatiuskerk raken we in een interessant gesprek verwikkeld met een inwoner van Cornwerd. Daarna houden we onze genoeglijke lunchpauze op een bankje tegenover het kaatsveld van het dorp, wel wat in de wind, maar daarentegen heerlijk in de zon.

Tevreden met Windpark Nij Hiddum Houw
Buiten Cornwerd gaan we de Hayumerlaan op. We lopen daar te midden van de enorme windturbines van Windpark Nij Hiddum Houw, waaraan Pieter jaren geleden heeft gewerkt, toen hij nog bij de Provinsje Fryslân werkzaam was.
De inwoner van Cornwerd die wij zojuist spraken, vertelde tevreden dat men voor dit Windpark Nij Hiddum-Houw een burenregeling en een dorpenregeling heeft gearrangeerd. De burenregeling is bedoeld voor mensen die binnen een straal van 850 meter van één van de windmolens wonen, bijvoorbeeld in Cornwerd. Zij krijgen bij het operationeel zijn van de windmolens jaarlijks een bedrag via die burenregeling uitgekeerd. Dit gebeurt op adresniveau, en de hoogte van dat vergoedingsbedrag is afhankelijk van de afstand van de woning tot het windpark. 
Voor andere naburige dorpen die niet binnen de 850 meter liggen, is de zogenoemde dorpenregeling in het leven geroepen, waarin de dorpsorganisaties van bijvoorbeeld Wons en Zurich collectief kunnen kiezen voor welke dorpsprojecten zij dit vergoedingsgeld willen inzetten. Mooi dat het zo kan in Fryslân, dat omwonenden hier meeprofiteren van de opbrengsten van energieopwekking in hun eigen regio. Wat was het mooi geweest als men dit indertijd ook voor de Groningers in de gaswinregio's vroeg of laat had geregeld; dan had men daar een hoop onnodig leed mee kunnen voorkomen.

Via Hiddum en Hayum naar de Strandweg
We volgen de asfaltweg tussen de akkers en weilanden door langs de buurtschappen Hiddum en Hayum naar de Noorderlaan. Vooral tegen de noordelijke slootswallen van de sloten langs de Hayumerlaan staande voorjaarsbloemen al in bloei. Mooi tooit het geel van het uitbundig bloeiende speenkruid.
En ook het witgeel van de madeliefjes siert de oevers van de sloten al.
Via de Noorderlaan gaan we onder de A7 door en na het oversteken van de Goiumer Feart gaat de doorgaande weg over in de Buitendijk. 
De Buitendijk verlaten we om de Waltingaleane op te gaan, die ons naar de viersprong van onder andere de Strandweg voert. Op deze viersprong gaan we de Klein Huisterweg op, die we geheel volgen totdat we Pingjum binnenwandelen.

Menno's Fermanje van Pingjum
Via de Pibemalaan en de Grote Buren komen we bij Menno's Fermanje, het doopsgezinde schuilkerkje van Pingjum, de plaats waar Menno Simons vroeger vicaris was, voordat hij pastoor werd in het nabije Witmarsum. Door twee rondleiders buiten en in de deuropening worden we genodigd om even binnen te komen in het schuilkerkje. Ze verwachten een groep van zo'n 50 Duitse dopersen, en hebben nog wel even tijd om ons een en ander te laten zien en te vertellen over het doperdom, nationaal en internationaal. Eerst bekijken we het uit slechts één kamer bestaande diaconiehuisje van de mennisten in Pingjum, en daarna bezichtigen we het schuilkerkje achter dit dopers diaconiehuisje. 
We bedanken de gastvrouw en gastheer, en lopen dan buiten verder door het dorp naar de Victoriuskerk.
Voorbij deze terpkerk komen we bij de te koop staande plaatselijke destilleerderij met café aan de rand van het dorp. Hier stappen we in de auto, en dan rijden we eerst naar Harlingen, om op de terugweg naar huis daar onze andere auto af te halen en ook mee te nemen naar Feinsum

Geen opmerkingen: