Over de eeuwenoude Hemdyk van Tjerkwerd naar Blauwhuis |
Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 13 etappes, 3 rondwandelingen, 1 wadlooptocht, 2 stadswandelingen en 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden.
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt een bijzonder gelaagd verhaal.
Wandelen op fietspaden in winter & voorjaar
Inmiddels hebben Durkje en ik alle wandel-etappes van het Klooster Claercamppad gelopen. Maar ja, er staan ook nog drie fietstochten in deze routegids. En waar je kunt fietsen, kun je vrijwel altijd ook wandelen. Andersom is dat vaker niet het geval, omdat sommige wandelpaden - bijvoorbeeld graspaden door de weilanden - niet toegankelijk zijn voor fietsers. Maar wandelen op fietsroutes kan vrijwel altijd wel. Dus we hebben het plan opgevat om ook de drie fietsroutes van dit routeboekje te gaan lopen. Bovendien doen we dat in de winter en in het vroege voorjaar; een periode waarin sommige onverharde wandelpaden slecht toegankelijk zijn. Fietspaden zijn in de winter en in het voorjaar vrijwel altijd wel goed toegankelijk, dus deze wintermaanden zijn heel geschikt om de van de routegids voor ons nog resterende fietsroutes van deze routegids te gaan wandelen. Zo gezegd, zo gedaan.
Fietstocht Middelzeetocht in 6 wandeletappes
Vandaag gaan we verder met onze langeafstandswandeling op de 'Middelzeetocht', een meerdaagse fietstocht wandelend van totaal 144,4 kilometer.
Op deze dag wandelen we de vijfde etappe van deze fietstocht, over een afstand van 23 kilometer.
Het thema van deze fietstocht is: 'In het spoor van de middeleeuwse Middelzee: de zee die Fryslân in tweeën spleet'. We volgen namelijk de fietspaden over en langs de oude kaden en de veelal middeleeuwse zeeweringen rondom de voormalige Friese Middelzee.
We beginnen vanmorgen in Bolsward, en lopen dan via Tjerkwerd, Blauwhuis, Westhem, Nijezijl, IJlst, Sneek en Ysbrechtum naar Scharnegoutum.
Het is vandaag mooi zonnig winterweer. Het waait enigszins vanuit het zuiden, en het is beslist niet koud met een temperatuur tussen -1 en 6 graden Celsius. Het is half bewolkt, met veel zonneschijn, en geheel droog.
Om ongeveer half negen vertrekken we vanmorgen in Feinsum. We rijden door een besneeuwd landschap over hier en daar nog wel gladde wegen bij een temperatuur rond het vriespunt naar Scharnegoutum, waar we de auto parkeren bij de Martenskerk. De andere auto rijden we naar Bolsward, waar onze etappe van vandaag begint.
Over de Trekdyk langs de Workumervaart
Om 9:45 uur vertrekken we vanmorgen bij het Schaatselfstedentochtstandbeeld 'De Reedrydster', bij de Stadsgracht in Bolsward.
Eerst langs de Stadsgracht, en later langs het Kruiswater lopen we Bolsward uit. Als we onder de A7 door zijn, gaan we verder over het voetgangers- en fietspad van De Trekdyk langs de Workumervaart. Op de vaart ligt een dun laagje ijs, en het laagje sneeuw dat gistermiddag en gisteravond is gevallen, is vannacht opgevroren, dus als we erover heen lopen, knerst de bevroren sneeuw onder onder wandelschoenen. Maar we kunnen hier prima lopen.
Elfstedenkunst in Tjerkwerd
Vlak vóór Tjerkwerd komen we langs het cortex-stalen kunstwerk aan beide oevers van de Workumervaart. Dit kunstwerk bestaat uit vijftien silhouetten met de jaartallen van Elfstedentochten. De inwoners van het dorp hebben model gestaan voor het stalen kunstwerk. Ze zijn hier nu vereeuwigd in staal op de helft van de Elfstedenroute.
Als we een eindje verder lopen, komen we bij de brug waar we de Workumervaart over zullen steken.
Hier staat nog een extra kunstwerk in cortex-staal, namelijk de afbeelding van een man met een meisje op zijn schouders. Dat meisje wijst in de verte, en een tekstballon geeft haar gedachten weer. Het meisje vraagt zich - getuige de tekstballon - af of de schaatsers nog wel eens weer zullen komen met de Elfstedentocht.
Aan de andere kant van de Workumervaart wandelen we Tjerkwerd even later al weer uit.
Over de Hemdyk naar Blauwhuis
Nu gaan we de Hemdyk op, de eeuwenoude zeedijk die vroeger de zuidelijke en oostelijke oever vormde van de diep in Fryslân doordringende Middelzee. Hoog boven het maaiveld links binnendijks en rechts buitendijks gaat het dan in de richting van Blauwhuis.
Onderweg passeren we het buurtschap Jonkershuizen.
Vlak vóór elf uur wandelen we Blauwhuis binnen. In het Teatskehûs van Patyna zijn we welkom om hier even naar het toilet te gaan, en om in de restaurantzaal een broodje te eten bij de meegenomen koffie. We raken in gesprek met een oudere mevrouw die afkomstig is uit Groesbeek, die hier met haar echtgenoot op familiebezoek is in dit zorgcomplex. Het wordt een gezellige ontmoeting tijdens deze koffiepauze.
Voorbij dit zorgcomplex arriveren we bij de Sint-Vituskerk. De kerkdeur staat uitnodigend open, dus we gaan naar binnen.
Door een ijzeren hek achter in de kerk kunnen we het interieur van de kerk bekijken.
Buiten laten we de kerk achter ons, en wandelen we het dorp uit.
Onderweg worden we ingehaald door vier claxonnerende tractoren. versierd met omgekeerde protestvlaggen, waarmee ze protesteren tegen de stikstofplannen van het huidige kabinet. Vandaag komen in Den Haag duizenden demonstranten vanuit verschillende belangengroepen bijeen om massaal te protesteren tegen het doen en laten van de huidige regering.
Van Westhem via Pikesyl en Nijezijl naar IJlst
Over de Vitusdyk en De Kat lopen we naar het dorpje Westhem, met rechts van ons de Pollepleats verderop in het veld, en links van ons het buurtschap Feytebuorren, met haar oude terpkerkje, de Bartholomeüskerk.
Even later passeren we aan onze linkerhand verderop het dorp Abbega.
We gaan verder over de Hissedyk naar het buurtschap Pikesyl.
Vanuit Pikesyl loopt een prachtig oude meanderend slotenpatroon naar het Pikemar verderop.
Een klein stukje langs de oever van het Pikemar lopen we naar de spoorlijn tussen Workum en IJlst.
Aan de voet van het spoortalud staat een groepje jagers.
Door het dorpje Nijezijl lopen we naar het Friese Elstedenstadje IJlst.
Tussen IJlst en Oosthem steken we op De Cingel wederom de spoorlijn over, juist op het moment dat de trein vanuit Workum arriveert in IJlst.
Van Sneek naar Epema State in Ysbrechtum
Nu gaat de route eerst parallel aan de spoorlijn in de richting van Sneek. De Skerdyk voert ons naar de waterloop van de Alde Rien, en als we die zijn overgestoken, komen we op de Alde Himdyk. Bij het Aquaduct De Geeuw gaan we langs de Geau onder de A7 door. Langs de snelweg A7 zien we dan een auto met zwaailicht van Rijkswaterstaat. Later horen we dat er een gat was geconstateerd in het wegdek van deze snelweg, dat vanmiddag direct gedicht moest worden om het verkeer weer veilig te kunnen laten passeren.
Nu wandelen we de bebouwde kom van Sneek binnen, waarna we eerst aan de westzijde en verderop aan de oostkant langs de Stadsrondweg Noord lopen, totdat we die rondweg kunnen oversteken om af te slaan naar Ysbrechtum.
Daar gaan we het landgoed van Epema State op.
Daar kunnen we wel op enige afstand van de state rondlopen, maar het state-terrein kun je niet op, omdat het poortgebouw van Epema State is afgesloten voor publiek.
Wie wel door de lucht toegang hebben tot het state-terrein, zijn de vele kraaien, die met het nodige lawaai hoog in de bomen nestelen.
Bij de dorpskerk naast het landgoed vinden we een houten bank, waarop we lunchen.
We verlaten Ysbrechtum na de buitenlunch over de Kleasterwei.
Langs kloosterterrein Thabor naar Scharnegoutum
Niet voor niets is dit de Kleasterwei, want die voert ons over de Frentsjerter Feart naar de Thaborwei, die op zich voert naar de Thaborhoeve, die momenteel staat op de locatie van het vroegere Augustijner Klooster Thabor, wiens de uit het Friese Rinsumageest afkomstige prior Worp van Thabor (Anno 1523) bekendheid kreeg vanwege de door hem geschreven 'Kroniek van Friesland'.
Daarna blijven we de Sint-Martensdyk volgen, waarbij we onder andere het buurtschap Loënga passeren.
Het volgende buurtschap is De Pôle.
In dit gehucht komen we ook langs de pipowagen, waarin de fotografe van BB Fotoos een en ander toont van haar fotografie. Zij was ook de bruidsfotografe van Pieter & Esther.
En direct voorbij De Pôle wandelen we om 15:00 uur Scharnegoutum binnen.
Daar halen we onze auto op, die vlakbij de Martenskerk staat geparkeerd.
Met die auto rijden we terug naar Bolsward, waar we onze andere auto afhalen, waarna we terugrijden naar huis, om vlak vóór 16:00 uur te arriveren in Feinsum. Onderweg krijgen we vlak vóór Stiens nog heel even een lichte hagelbui over ons heen, maar dat is dan ook de enige vorm van neerslag die we vandaag hebben gezien. Het was alleszins een stralende winterdag voor deze mooie etappe door het weidse lage midden van Fryslân.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten