maandag 13 maart 2023

Bruce Springsteen Happening in De Hege Stins van Stiens

Zondag 12 maart 2023
 
Dominee Vijko Top met de Friese Bruce Springsteen-coverband

















Friese Bruce Springsteen-coverband
De Evangelisatie- en Zendingscommissie van onze Protestantse Gemeente van Stiens organiseert vanavond een Bruce Springsteen Happening in De Hege Stins te Stiens. 
De songs van Bruce Springsteen worden gespeeld en gezongen door een zevenkoppige coverband. 
Bruce Springsteen zingt vaak over het leven van de arbeidersklasse, en over allerlei aspecten daarvan; bijvoorbeeld in de song ‘The River’. Daarin beschrijft hij het leven van twee jonge mensen, als jong stel vol levenslust, maar - eenmaal getrouwd en met kinderen - met de uitdaging hun liefde voor elkaar 
te behouden en het leven zinvol te maken. 
Ook zingt Bruce Springsteen uitvoerig over zijn geloof. 
De kerkzaal is goed gevuld, en om je heen kijkend, valt ook wel op dat een groot aandeel van het publiek van buiten onze kerkelijke gemeenten en van buiten Stiens afkomstig is. Mooi dat we met zo'n gemengd publiek hier in onze kerk kunnen genieten van een fantastische performance van deze Friese Bruce Springsteen-coverband uit Sneek en omgeving.

Dominee Vijko Top verhaalt
Dominee Vijko Top, predikant in Sneek en Ysbrechtum, Tjalhuizum en Tirns, geeft vanavond voorafgaand aan de verschillende songs informatieve toelichtingen bij de songteksten, waarbij hij ook aandacht schenkt aan de veelal christelijk geïnspireerde herkomst van de songteksten van 'The Boss' (Bruce Springsteen).
Bruce Springsteen wordt ook wel de verhalenverteller van de Verenigde Staten genoemd. Hij vertelt in zijn songs over het wel en wee in het dagelijkse leven van de Amerikanen.

Playlist Bruce Springsteen-coverband in Stiens
We luisteren met tussenpozen van de verbindende teksten van dominee Top naar de volgende songs van Bruce Springsteen:
  • The Promised Land;
  • The River (hierboven reeds besproken, handelend over de zus van Bruce);
  • Racing in the Street;
  • American Skin (41 Shots) (protest song; in de sfeer van 'Black Life Matters');
  • No Surrender;
  • Darkness on the Edge of Town;
  • You're Missing (over de lege plek die ontstond door en na 'Nine-Eleven' (9/11));
  • Prove It All Night;
  • My City of Ruins (over de vraag of je wilt vertrekken of blijft wonen in de stad die werd geruïneerd door rassenrellen);
  • Glory Days (ik wil diepgang in mijn leven);
  • Badlands.
De toelichting - de korte preekjes - die dominee Vijko Top tussentijds geeft, onder andere over ons dagelijkse leven, met ook onze dagelijkse zorgen en vreugdes, zorgen voor de nodige diepgang in deze muzieksessie.
De bandleden spelen en zingen met zichtbare passie voor de mooie muziek, en mede door de instrumentals en de zang in combinatie met een enthousiaste performance genieten de vele aanwezigen van deze muziekavond in De Hege Stins. Het toenemende enthousiasme na de songs - van het applaus en van de vreugdekreten - zijn tot en met het laatste nummer de beste graadmeter van een geslaagde Bruce Springsteen Happening hier in Stiens.

Geen opmerkingen: