Kristlike Sjongferiening Halleluja zingt in De Hege Stins te Stiens |
Spanning als bedreiging of als kans
Vandaag de dag roept het woord ‘Israël’ gemengde reacties op; ook in kerken.
In onrustige tijden als de onze - kijk ook vandaag maar in het nieuws naar de berichtgeving over Israël - kunnen we eigenlijk dergelijke spanningen wel missen.
Daarom mijden veel kerken uit angst - begrijpelijk natuurlijk – de naam Israël.
Desondanks wordt over dat thema vanavond een zang-bijeenkomst georganiseerd in De Hege Stins te Stiens.
Zo’n omstreden onderwerp is ook een kans, want spanningen en verschillen van inzicht kunnen ons ook dichter bij God, bij Christus en bij elkaar brengen.
Zo hervond Jezus' discipel Petrus zijn vertrouwen te midden van de storm op het meer van Galilea.
En in Rotterdam zong de kerkelijke gemeente graag het derde vers van gezang 445:3:
“Ruwe stormen mogen woeden…
God mijn God zal ons behoeden…”
En het geloofsvertrouwen verdiepte zich dan maar al te vaak.
Thema-avond in Stiens
Deze avondsessie in Stiens wordt georganiseerd door Christenen voor Israël. Deze organisatie houdt regelmatig bijeenkomsten in Fryslân.
De spreker die vanavond een overdenking over dit thema verzorgt, is dominee Willem Glashouwer.
Aan de avond wordt ook meegewerkt door het vanavond ongeveer dertig leden tellende gemengd zangkoor de ‘Kristlike Sjongferiening Halleluja’ uit Beetgumermolen, dat onder leiding staat van dirigent Feike van Tuinen.
Onze Stienser gemeentepredikant dominee Jak Verwaal opent als gastheer van vanavond deze bijeenkomst, waarbij hij de hoop uitspreekt dat wij allen zijn gekomen met goede verwachtingen. In elk geval mogen wij ons - hier vanavond gekomen - gezegend voelen.
Ook geeft hij aan dat onze Protestantse Kerk in Nederland in haar identiteitsbeschrijving heeft vermeld dat zij zich verbonden voelt met Israël. Maar we weten ook dat sommigen daar nog wel de nodige vraagtekens bij zetten en hebben. Er zijn immers verschillende invalshoeken om naar de problematiek van en in Israël te kijken.
Daarna beginnen we met samenzang: 'Lof zij de Heer', uit Lied 868, en aansluitend zingt het koor drie liederen, onder begeleiding van haar dirigent achter de vleugel.
Vreemdelingen hebben recht op een deel van het land
Daarna volgt een presentatie van dominee Willem Glashouwer. Hij memoreert eerst zijn Friese wortels, aangezien zijn familie van vaderszijde van Hindelooper oorsprong is, en zijn moeders familiezijde afkomstig is uit het Friese Makkum. De Friese taal klonk derhalve vroeger thuis ook.
Dominee Glashouwer vertelt ons onder andere het volgende:
- Je moet heel goed luisteren naar alle stemmen, maar uiteindelijk weer terug naar de Bijbel.
- Let op de tekenen, maar ga niet rekenen.
- Er rust wereldwijd een zware schuld op de christenheid jegens de Joden, maar Nederland heeft het nog aardig goed gedaan in het verleden.
- Zionisme is het verlangen in de Joodse ziel om terug te keren naar Israël, naar het Beloofde Land, en we hebben ze zien komen, uit het oosten, het westen, het noorden en uit het zuiden.
- Israël bestaat bij de gratie Gods, met Gods eeuwigdurend verbond.
- Israël is Gods land, en Hij gaf het Zijn volk, maar ook de vreemdelingen hebben recht op een deel van dat land. God roept Zijn volk op hen een erfdeel van het land te geven. Palestijnen hebben dus hun humanitaire rechten op een deel van het land, dan wonend tussen het volk Israël.
- Palestijnen hebben hun burgerrechten in Israël, maar als ze delen van het land afsnijden, dan gaan ze een brug te ver. Palestijnen hebben hun rechten en ook hun plichten van en in het land Israël.
Na deze overdenking zingt het bijna 130 jaar oude koor nog drie liederen, ook in het Fries; en dan is er koffie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten