woensdag 22 februari 2023

Vergaderen in de vooravond van Aswoensdag

Dinsdag 21 februari 2023
 
As op de kerkvloer als voorteken van Aswoensdag

Stiltemoment vooraf
In het koor van de Sint-Radboudkerk van Jorwert komen we vanavond voorafgaand aan onze bestuursvergadering van Stifting Nijkleaster bijeen, voor een liturgische opening van onze bijeenkomst, op de wijze zoals we dat gebruikelijk doen.
We scharen ons in de koude en donkere kloosterkerk rond de liturgische opstelling, die alvast klaarstaat voor de viering van Aswoensdag tijdens de kleasterkuier van morgenochtend. 
Enkele kaarsen branden al, en de twee kaarsen op de viertafel worden ook aangestoken. Dan begint ons avondgebed met lezingen, zingen en momenten van stilte. 
Zo markeren we met dit verstilde moment de overgang van de hectiek van alledag naar de bestuursvergadering van Nijkleaster rondom de grote kleastertafel, in de Voorkerk van onze kloosterkerk.

De Veertigdagentijdkalender 2023 van 'Petrus' 
bepaalt ons morgen 
bij de kwetsbaarheid en sterfelijkheid van ons leven.
Ons leven is immers eindig en kwetsbaar.
Maar, 
Aswoensdag mag voor ons ook een nieuw begin zijn, 
om te leven in Gods barmhartige liefde.

Veel, heel veel
Vanuit die stilte en bezinning verbinden we ons in de zakelijke bestuursvergadering die daarop volgt.
Er gebeurt heel veel momenteel in onze samenwerkingskring van Stifting Nijkleaster en de Protestantse Gemeente Westerwert. In het kader van onze steeds hechtere samenwerking kiezen we er vanaf vanavond voor om onze beide voorzitters bij elkaars bestuurlijke vergaderingen aanwezig te zijn. Het is een volgende stap in de goede samenwerking die al jaren succesvol blijkt te zijn voor zowel de kerkelijke gemeente als voor Nijkleaster, en bovenal voor al die mensen die één keer onze activiteiten bijwonen, en die vaak ook herhaaldelijk terugkomen voor de daarop volgende bijeenkomsten van onze beide organisaties, zoals bijvoorbeeld themadagen, vieringen, kloosterkuiers en andere goede sessie van Stilte, Bezinning en Verbinding in en rond Klooster, Kerk en Kroeg.
Mede omdat binnenkort de restauratie en nieuwbouw van ons kloostercomplex op It Westerhûs tussen Jorwert en Hilaard wordt opgeleverd door de aannemer, is het drie dagdelen per dag een drukte van belang op en rond de bouwplaats, en ook in en rond de kloosterkerk in Jorwert.
Als stichtingsbestuur is er derhalve ook heel veel te bespreken. Denk daarbij maar aan organisatorische, communicatieve, spirituele, liturgische, financiële, bouw- en inrichtingszaken, die alle hun welverdiende aandacht verdienen, ook in onze bestuursvergaderingen. 
Het bouwen van zo'n waarde(n)volle geloofsgemeenschap gaat niet vanzelf, en het is dan ook niet verwonderlijk dat de uren van deze vergadering omvliegen, terwijl onderwijl zaken van allerlei aard de bestuurlijke revue passeren.
Er gebeurt veel, heel veel bij Nijkleaster.
Als we zouden zeilen, zouden we alle zeilen moeten bijzetten.

Geen opmerkingen: