dinsdag 14 februari 2023

Protestantse Gemeente Westerwert & Stifting Nijkleaster in Jorwert bijeen

Maandag 13 februari 2023
 
Gemeenschappelijk bouwwerk van Westerwert & Nijkleaster














Werken aan de protestantse kloostergemeenschap in Fryslân
We beleven een goede avond met elkaar. In de bovenzaal van 'It Wapen fan Baarderadeel' tegenover de  Sint-Radboudkerk - kloosterkerk - van Jorwert komen we met zo'n 20 vrijwilligers bijeen voor een gemeenschappelijke vergadering van de Protestantse Gemeente Westerwert en de Stifting Nijkleaster. Vanavond zijn vertegenwoordigers aanwezig van de kerkenraad en het college van kerkrentmeesters van Westerwert, en van het bestuur en het Kleasterburo van Nijkleaster. Vier gremia van de twee organisaties die enerzijds afzonderlijk werken aan de stichting van een nieuwe kloostergemeente - zijnde de eerste binnen de Protestantse Kerk in Nederland - maar die anderzijds ook gezamenlijk in een groot aantal subgroepen op allerlei fronten werken aan die nieuwe kloosterstichting van Westerwert & Nijkleaster.
Vanavond presenteren we aan elkaar de bijna finale plannen, waarin we aan elkaar vertellen hoe in Fryslân/Nederland de eerste Protestantse kloostergemeenschap binnen de Protestantse Kerk in Nederland gestalte zal krijgen.

Terugblik & procesgang
Na de woorden van welkom beginnen we met een introducerend bouwstenen-rondje, want we zijn immers zowel figuurlijk als letterlijk met elkaar aan het bouwen, en zo ook het klooster Westerhûs in hout & steen.
Dat doen we aan de hand van een 'bouw'-steen die we naar deze bijeenkomst hebben meegenomen. De aanwezigen vertellen aan de hand van de door hen meegenomen steen wat die steen te maken heeft met het kloosterbouwwerk dat we met zijn allen creëren.  
Die stenen en die verhalen tonen maar weer eens aan hoe sterk de lokale, regionale, provinciale, landelijke en internationale oriëntatie van Nijkleaster nu al is.
Vervolgens verzorgt Gea van Wieren - voorzitter van de kerkenraad van Westerwert - een presentatie in de vorm van een terugblik op zo'n 15 jaar ontwerpen en ontwikkelen van deze kloostergemeenschap in wording.
Daarna verzorgt Alex Riemersma - bestuursvoorzitter van Nijkleaster - een presentatie over de wijze waarop Westerwert & Nijkleaster in de afgelopen periode in subgroepen - waaronder de Taakgroep en haar commissies - hebben gewerkt aan het ontwerp en de ontwikkeling van de nieuwe kloostergemeenschap (kleastermienskip).

Kerk - Klooster - Kroeg
Na een informatieve vragenronde gaan we in vier gemixte groepen uiteen, om aan de hand van drie vraagstellingen met elkaar items door te spreken, zoals:
  1. 1. Welke positieve punten en resultaten zie je nu al van het gezamenlijk proces van Westerwert & Nijkleaster?
  2. 2. Waar heb je nog vragen over, of zet je nog vraagtekens bij?
  3. 3. Welke wensen heb je nog in dit proces, en wat zou jij hieraan willen bijdragen?
Prachtige groepsgesprekken ontstaan dan tussen alle deelnemers, die allen vanuit eigen en gezamenlijk perspectief een bijdrage leveren aan de (door)ontwikkeling van onze gemeenschappelijke kloostergemeente in ontwikkeling.
Na deze ronde komen we nog eenmaal plenair bijeen, waarin de afzonderlijke groepen verkort presenteren wat de resultaten en indrukken zijn van de gesprekken in de subgroepen.
Op de statafel voorin de bovenzaal is dan inmiddels - in rijkdom aan materiaal, vorm en kleur - een gemeenschappelijk bouwwerk gebouwd van de bouwstenen die we vanavond naar deze bijeenkomst hebben meegenomen. Die stenen en dat bouwwerk symboliseren ons proces en onze resultaten tot op heden, en geven hoop op en vertrouwen in een goede toekomst.
Nadat het avondprogramma is afgesloten, gaan we van de bovenzaal naar beneden, om in het dorpscafé nog enige tijd onder het genot van 'in hapke & in sûpke' gezellig na te praten over onze doorgroeiende samenwerking.  

Geen opmerkingen: