maandag 13 februari 2023

Met Hart & Syl op Ouwesyl

Zondag 12 februari 2023
 
Toelichting bij de songs van The Young Christian Singers door Jan de Vries

















Talint op 'e Syl
Vanmorgen eens geen kerkbezoek aan onze Protestantse Gemeente te Stiens, maar op burenvisite bij de naburige Vrije Evangelische Gemeente van Oudebildtzijl, in het Bildts 'Ouwesyl' genoemd.
Ze organiseren daar vanmorgen in hun kerkgebouw aan de Sylster Kaaifaart een zogenoemde 'Hart & Syl'-viering, waaraan met hart en ziel muzikale medewerking wordt verleend door het gospelkoor 'The Young Christian Singers', bestaande uit zo'n 30 zangers & zangeressen, begeleid door een band van vier muzikanten, en het geheel onder bezielende leiding van dirigent Wilco Kloosterman. 
Voorganger vanmorgen is Roger Dragstra, en organist is Sieger Polstra. 
Het thema van deze kerkdienst is 'Gods Talent'.

Muziek met passie
Bij binnenkomst worden de kerkgangers tussen 9:00-9:30 uur hartelijk ontvangen met koffie & thee, en is er gelegenheid om elkaar in een gezellige sfeer te ontmoeten, om bijvoorbeeld kennis met elkaar te maken, naar elkaars welbevinden te vragen, of alvast vooruit de blikken op de viering die straks aanvangt.
Het wordt een kerkdienst met veel opwekkingsmuziek, in samenzang zowel begeleid door organist Polstra, als ook begeleid door The Young Christian Singers. Toen ik nog een kind was, kerkte ik hier ook af en toe tijdens familiebezoeken op Het Bildt, en toen viel al de enthousiaste zangcultuur op van deze kerkelijke gemeente. Welnu, getuige de uitbundige samenzang van vanmorgen kan ik wel stellen dat die zo'n 55 jaar later hier in deze gemeente nog onmiskenbaar overeind staat. 
De gospelgroep wordt ruimschoots in de gelegenheid gesteld om onder leiding van de muziekgepassioneerde dirigent haar ruim gevarieerde gospelsongs ten gehore te brengen. Koorlid Jan de Vries geeft voorafgaand aan de muziekstukken enige uitleg over de songs, en de songs worden verder schitterend omlijst door de inzet van solo-zangeressen en met diverse blaasinstrumenten, die tussen de bedrijven door ook nog worden bespeeld door de veelzijdige dirigent.

Gods Talent
Voorganger Roger Dragstra brengt nog even weer een enige tijd geleden door deze gemeente gemaakte 'Bucketlist' onder de aandacht van de kerkgangers in deze volle kerkzaal. Enkele toen ingediende actiepunten passeren de revue, en één van die actiepunten wordt volledig operationeel gemaakt, opdat de gemeente daar na vandaag ook daadwerkelijk mee aan de slag gaat, zijnde het verzamelen van plastic doppen ten behoeve van de bekostiging van hulphonden. Daar is vanaf nu werk aan de winkel voor deze gemeente. Verder worden de kerkgangers uitgenodigd om nog enkele extra gewenste actiepunten aan deze Bucketlist toe te voegen.
De verkondiging gaat over het bijbelverhaal van Mozes bij de brandende braamstruik. Aan het begin van de bijbeluitleg inventariseert de voorganger onder de kerkgangers welke beelden dit voorgelezen bijbelgedeelte bij de aanwezigen oproept. Deze inbreng van de gemeenteleden wordt daarna als een soort opstapje gebruikt voor de preek. De boodschap van voorganger Dragstra is appellerend aan de kerkgangers: Jij hebt talent, en je leeftijd doet er niet toe; maar God heeft ook talent, want als God je oproept om aan de slag te gaan, dan kun je erop vertrouwen dat God ook dáár zal zijn waar je aan het werk gaat. Kortom: werk aan de kerk, werk in de wereld. 

Geen opmerkingen: