zondag 11 december 2022

Klooster Claercamppad - Rondwandeling Harlingen

Vrijdagmiddag 9 december 2022
 
Op de Sasbrug over de Oude Buitenhaven van Harlingen

















Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 13 etappes, 3 rondwandelingen, 1 wadlooptocht, 2 stadswandelingen en 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden. 
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt een bijzonder gelaagd verhaal.

Koppen boven water
Vandaag wandelen we twee routes.
Vanmorgen wandelden we inmiddels etappe 11 van dit Klooster Claercamppad, vanuit Witmarsum via Arum en Kimswerd naar Harlingen, over een afstand van 17 kilometer. 
Vanmiddag lopen we de 'Rondwandeling Harlingen', over een afstand van 3,2 kilometer.
Totaal lopen we vandaag dus 17 + 3,2 = 20,2 kilometer.
Het thema van onze middag-rondwandeling is: 'Koppen boven water'. Dat thema is gekozen omdat de mensen rond en in Harlingen een eeuwenlange geschiedenis kenden en kennen van de strijd tegen het wassende zeewater.

Stadsgrachten en havens van Harlingen
Het is twee graden Celsius als we nabij het Harlinger NS-station deze rondwandeling beginnen op de Rozengrachtbrug over de Rozengracht links en het Davidsdokje rechts van de brug. 
Aan de voet van het Zuiderbolwerk lopen we langs de Zuidoostersingel, om bij de Weverstraat op te stappen op de route van deze stadsrondwandeling. Als we over de Oude Turfkade bij het Franekereind komen, zien we aan de overzijde van de stadsgracht het appartementencomplex Nieuwe Trebol, dat het voormalige zalencentrum Trebol heeft vervangen.
Over het Noordijs lopen we naar de Rommelhaven, waar we de voormalige zeesluis van Harlingen passeren op de grens van de oude binnenhaven enerzijds en anderzijds de Noorderhaven, de oude zeehaven.
In een Z-patroon lopen we via de Rommelhavenbrug en de Raadhuisbrug over de kades van de Noorderhaven, nu een binnenhaven. 
Door de Zeepsiedersstraat komen we verderop bij en langs de Zoutsloot. En als we dan de Oude Ringmuur oversteken, komen we op de Waddenpromenade. Daar gaan we de veerboot-terminal in om binnen - waar het iets warmer is dan buiten - op een bankje te pauzeren, en om hier iets te eten en te drinken, alvorens we verder wandelen.

Naar Sint Jacob bij de kerststal
Na deze pauze lopen we om de Verkeerstoren heen, om de Waddenpromenade te verlaten over de Sasbrug, over de toegang tot de Oude Buitenhaven.
De route gaat dan verder over de hoge zeekeringsmuur tussen de Oude Willemshaven en de binnendijks gelegen Zuiderhaven.
Over het Werfpad gaan we naar de Zuiderhaven, waar we een bezoek brengen aan de Sint-Michaëlskerk.
We vermoeden dat in de kerkzaal in deze tijd van Advent alvast wel een kerststal is te zien, en dat blijkt inderdaad het geval te zijn.  
Voor ons als pelgrims is het natuurlijk ook vanzelfsprekend dat we een bezoek brengen aan het tamelijk grote standbeeld van Sint Jacob, dat op de scheiding van kerkzaal en koor hoog naast de schilderachtig mooie kerkramen staat. 
Getuige het vaandel achter in de kerkzaal is deze kerk ook deel van de Heilige Jacobusparochie, in het noorden van Fryslân. 

De stadsterp Almenum op en af
Na dit kerkbezoek gaan we in een nagenoeg rechte lijn in noordelijke richting naar gemeentemuseum Hannemahuis aan de Voorstraat van het Harlinger stadscentrum.
Vanaf hier moeten we door het hele smalle Sint-Christoffelsteegje naar de Lanen lopen, om dan af te buigen naar de Grote Kerkstraat, die ons als vanzelfsprekend voert naar de Grote Kerk van Harlingen. Op de oude stadsterp Almenum stond al sinds ongeveer 1200 de Dom van Almenum, die eeuwen later is vervangen door de huidige immense kruiskerk boven op de terp. In de hoop dat er tenminste één kerkdeur open is, gaan we langs alle vier deuren rondom de kerk, maar die blijken alle helaas gesloten te zijn. Dat hebben de rooms-katholieke broeders en zusters dus beter voor elkaar, hier in Harlingen.
Vanaf deze stadsterp lopen we naar beneden, naar de Zuidoostersingel, waar ter hoogte van de Weverstraat voor ons het eindpunt is van onze Harlinger rondwandeling.
Tot slot lopen we terug naar onze auto aan de overzijde van de Stationsweg, en dan rijden we vanuit Harlingen weer naar huis. 
In Harlingen schijnt dan nog steeds de zon aangenaam, maar als we tussen Franeker en Marssum rijden, gaan we een behoorlijk mistig gebied in, en ziet de wereld er ineens heel anders uit. Alleen maar een tamelijk dikke mist, dus nogal een contrast met het prachtige weer dat we tussen Witmarsum en Harlingen vandaag hebben ervaren.

Geen opmerkingen: