maandag 26 september 2022

Duitse pelgrims op de Friese vlakte passeren Feinsum

Maandag 26 september 2022
 
Duitse pelgrims op het Jabikspaad bij Refugio Ultreia Feinsum


 














Door weer en wind pelgrimeren naar Feinsum
Fors geselt de regen en de wind het Friese platteland als ik twee wandelaars vanuit de Hallumerhoek over de Hege Hearewei de Hyltsjebrêge op zie gaan tegenover onze Refugio Ultreia Feinsum. Beide wandelaars zijn diep weggedoken in hun grote regenponcho's, en de dikke bult op hun rug toont dat er grote rugzakken onder deze poncho's schuilen; evenals de wandelaars beschermd tegen de fikse regen.
Op de brug over It Kanael blijven ze staan, want - zo vertellen ze even later - ineens zien ze de pelgrimssymbolen op en bij onze refugio. Vanaf de brug komen ze naar onze woning, waar ik hen snel binnen laat. Of ze wel even naar de wc mogen, en hebben we wellicht ook een stempel van onze refugio voor hun stempelkaarten van het Friese Jabikspaad? Jazeker!
De poncho's gaan af, de rugzakken ook, en de jassen en wandelschoenen uit, en even later zitten ze warm en droog bij me aan de grote eethoektafel. Koffie of iets anders willen ze beslist niet hebben, want ze zijn nog steeds onder de indruk van hun stevig Friese ontbijt dat ze aan het begin van de ochtend al kregen in hun overnachtingslocatie van afgelopen nacht in Oude Bildtzijl.

Pelgrimeren van Keulen naar Santiago de Compostela
Ze beginnen te vertellen over hun wandel- en pelgrimstochten. Ze komen uit Keulen en omstreken. Beide dames wandelden in wisselende samenstellingen met andere Duitse vrouwen, maar uiteindelijk zijn alle andere dames afgehaakt, en zijn zij nog overgebleven van die wandelgroepjes.
Samen zijn ze enkele jaren geleden als wandelaars vertrokken uit Keulen, voor hun meerjaren-pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, het bedevaartsoord voor pelgrims in Spanje. Inmiddels zijn ze als pelgrims via Le-Puy-en-Velay al gekomen tot aan de pelgrimsstad Condom op de Via Podiensis. Volgend jaar willen ze richting Saint-Jean-Pied-de-Port, om daarna in twee jaren via de Camino de la Costa langs de noordelijke kust van Spanje naar Santiago de Compostela te pelgrimeren.
Hun meest recente tocht van afgelopen zomer op de Via Podiensis hebben ze als nogal zwaar ervaren vanwege het vele en zware klimmen & dalen, dus ze zagen het niet zitten om dit najaar nog eens weer hoog over bergen en door diepe dalen te gaan. 

Pelgrimeren in Fryslân over vlak en laag land
Onlangs zijn ze beiden met pensioen gegaan, en het verlangen om dit najaar toch wel te pelgrimeren bleef overeind. Daarom besloten ze zich te oriënteren op het pelgrimeren op vlak terrein, wat er uiteindelijk tot leidde dat ze het Friese Jabikspaad in beeld kregen als een heel geschikte pelgrimstocht voor dit najaar.
Eergisteren zijn ze vanuit Keulen naar Sint-Jacobiparochie gereden, waar ze hebben overnacht in de kerk-refugio van de Groate Kerk van Sint-Jabik, de officiële startplaats voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela.
Gisteren liepen ze de eerste etappe van het Jabikspaad, vanuit de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie via Zwarte Haan, over de Waddenzeedijk, via Nieuwe Bildtzijl naar Oude Bildtzijl, waar ze de afgelopen nacht hebben overnacht.
Vanmorgen zijn ze vanuit Oude Bildtzijl vertrokken en hebben (regen) weer & wind tot hier getrotseerd, toen zijn arriveerden bij onze Refugio Ultreia Feinsum.

Jabikspaad om de oost en om de west
Na een plezierige ontmoeting met veel verhalen over pelgrimeren, peppen ze elkaar weer op om toch maar verder te gaan, want ze moeten vandaag via Stiens, Britsum, Koarnjum en Jelsum nog door naar Leeuwarden, waar ze vannacht gaan overnachten, en waar ze morgen de stad gaan bekijken.
Met hun camera maak ik nog even een foto's van hen bij onze refugio, ten afscheid, en dan gaan ze met goede moed verder. Gelukkig is het nu even droog, maar het waait nog wel stevig, dus de poncho's gaan toch maar wel aan.  
Diep weggedoken in hun regenkledij verlaten ze Feinsum over de Hyltsjebrêge, om straks over ongeveer een half uur aan te komen op hun volgende tussenstation, te Stiens.
Overmorgen zullen ze vanuit Leeuwarden uiteindelijk de oostroute van het Jabikspaad blijven volgen tot aan Jirnsum, waar de oost- en westroute van het Jabikspaad bij elkaar komen. En vanuit Jirnsum volgen ze dan in de komende dagen de westroute via Jorwert en Franeker terug naar Sint-Jacobiparochie, waar ze dan na hun wandelweek deze mini-pelgrimage afronden.

Geen opmerkingen: