maandag 4 juli 2022

Naar Giga Insecta van Park Vijversburg in Tytsjerk

Zondag 3 juli 2022
 
Bij de giga Gewone Wesp in Vijversburg

















Logé's
Dit weekend logeren twee van onze kleinkinderen bij ons thuis in Feinsum. Baukje & Rauke kunnen zo een weekend tentkamperen op Ameland, en onze kleinzonen Elwin & Nolan zijn twee dagen bij ons als logé. Voor ons alle zes een mooie combinatie, dus iedereen blij.
Omdat het weer ook op deze tweede logeerdag vandaag zo mooi is, biedt ons dat de gelegenheid om met beide jongens van inmiddels vier en bijna twee jaar evenals gisteren een buitenactiviteit te organiseren.
We zoeken ook voor vandaag iets moois dicht bij huis, en vinden daartoe de buitenexpositie van Giga Insecta in het Park Vijversbrug in Tytsjerk.

Giga Insecta
Even vóór 10:00 uur rijden we naar Tytsjerk, waar in Park Vijversburg vandaag om 10:00 uur de buitenexpositie Giga Insecta opent. Bij aankomst bij de entree van het park staan enkele gezinnen met kinderen al in de rij om een rondgang te gaan maken door dit mooie parkgebied ten oosten van Leeuwarden. 
Gedurende deze zomer draait men in Park Vijversburg de rollen om. Als mens ben je hier en nu zo klein als een insect, maar de tentoongestelde bewegende schaalmodellen van insecten zijn zo groot als reuzen. Vandaag staan we dus oog in oog met tientallen reuze-insecten en gaan we met z'n vieren het avontuur aan om alle 21 giga insecten aan de hand van een plattegrond en een wandelroute her en der op te sporen in het park. 
Deze metersgrote bewegende insectenbeelden bieden een mooie beleving voor jong en oud. Bij de giga insecten staan bewegingssensoren, dus zodra we zo'n groot insect naderen, begint die te bewegen, met af en toe ook enig bijpassend geluid erbij.
Zo staat vlak vóór de villa Vijversburg van het park een enorme Gewone Wesp, waarvan de kop draait, en de vleugels vliegbewegingen maken. Bovendien is zo'n mooi parklandschap natuurlijk ook heel mooi om de grote insecten een passende zichtplek te geven. 
Zo wandelen we onder andere langs de vervaarlijk uitziende Valse Zwarte Weduwe, het lieftallig ogende Zevenstippelig Lieveheersbeestje, de Bromvlieg, een Aziatische Tijgermug, een Blauwe Morpho en twee Europese Bidsprinkhanen.

Confrontatie met de andere kant van insecten
Mooi zijn ook de schitterende kleuren en vormen van insecten in de foto-buitenexpositie van Marit van Ekelenburg. In haar expositie Macrofotografie zijn de insecten die zij fotografeerde tot 1,5 meter vergroot. En dat levert mooie plaatjes op langs één van de paden door het park.
Aan de andere zijde van het park pauzeren we op een open picknickplek, waar de jongste onder ons overigens wordt gestoken door een insect, waarschijnlijk door een wesp. Ja, heel vervelend om als bijna tweejarige op zo'n vervelende wijze kennis te maken met die andere kant van de in het park rondvliegende echte insecten. Maar gelukkig kan het slachtoffertje zich snel herstellen van de schrik, de pijn en de jeuk. 
Op het vervolg van de insectenroute op de terugweg door het park komen we ook nog langs de vogelbuitenkooien van Park Vijversburg, alvorens we even later na een verblijf van ongeveer drie en een half uur het park verlaten door de in-/uitgang bij het parkeerterrein van het parkgebied. 
Het was mooi om aan het begin van deze (eerste) openingsdag al een bezoek te brengen aan deze bijzondere buitenexpositie van giga insecten; en bovendien werkte het prachtig zonnige weer ook heel goed mee.  

Geen opmerkingen: