woensdag 6 juli 2022

Laat de velden en akkers bloeien

Dinsdag 5 juli 2022
 
Aardappelveld in bloei langs de Finnedyk bij Stiens

















Bloei 2022
Gedurende onze recente wandeldagen door het noorden van de provincie Groningen hebben Durkje en ik in de afgelopen weken de aardappelvelden zien gaan bloeien. De vroege aardappelplanten staan al geruime tijd in bloei en de late aardappelplanten zullen binnenkort gaan bloeien. Resultaat is dat we veel weken aaneen aardappelakkers in verschillende kleuren in bloei zien staan.
Ook de aardappelplanten van een grote akker langs de Finnedyk nabij Stiens staan volop in bloei. 

Crisis 2022
Die weelderige bloei staat in schril contrast met de huidige demonstraties van de boeren her in het land. 
Het zijn nu vooral de veeboeren in de hedendaagse stikstofcrisis die ten einde raad zijn over het voortbestaan van hun boerenbedrijf. 
We weten allemaal dat er kritiek is op hoe sommige bouwboeren omgaan met hun akkers en met de gewassen die zij daarop verbouwen.
En we weten ook allemaal wel dat er kritiek is op hoe sommige veeboeren omgaan met hun stallen en graslanden en met het vee dat zij daar houden.
Maar we weten ook dat er kritiek is op heel veel andere bedrijfstakken, over de wijze waarop zij vorm en inhoud geven aan hun bedrijfsvoering, als dan niet stikstofgerelateerd.
Boeren veroordelen tot het halveren van hun veestapel komt bij de boerenstand als een zware mokerslag hard aan. 

Wat zou jij doen?
  • Hoe zouden wij reageren als morgen wordt afgekondigd dat het totale werkvolume van ons hele Nederlandse ambtenarenkorps (inclusief de politie en het leger) zou worden gehalveerd.
  • Hoe zou je als consument reageren als alle de supermarkten hun capaciteit binnenkort zouden moeten halveren.
  • Hoe zouden ouders reageren als alle scholen binnenkort doorgaan met maar de de helft van hun leerlingen en studenten?
  • Hoe zouden wij het in Nederland vinden als alle energiebedrijven voortaan maar de helft van hun energie zouden mogen leveren.
  • Hoe zou onze levensstandaard geraakt worden als de hele vervoerssector over de weg, op het spoor, over het water en door de lucht maar de helft van hun goederen en passagiers zou mogen vervoeren?
  • Hoe zou je in Nederland geraakt worden als alle verzekeringsmaatschappijen binnenkort nog maar de helft van hun verzekerde waarden mogen verzekeren?
  • Hoeveel onvrede zou er in onze maatschappij ontstaan als wij allemaal - rijk en arm - vanaf volgende maand nog maar de helft van ons maandelijkse inkomen zouden ontvangen?
Als reactie op deze vraagstukken zou je alles in meer of mindere mate kunnen relativeren, daar zijn we heel goed in, maar daar komen we niet verder mee.
Beoordelen, oordelen en veroordelen volstaat niet in alle gevallen.
Soms moet je gewoon alles op alles zetten om te helpen.

Hoe zouden wij, hoe zouden jij en ik de boeren kunnen helpen om weer op te bloeien?

Geen opmerkingen: