dinsdag 24 mei 2022

Turning water into wine

Zondagavond 22 mei 2022
 
Dominee Gerard Rinsma met Gospelrockband Grace in De Hege Stins

















Feest, omdat het weer mag en kan
Op uitnodiging van de Evangelisatie- en Zendingscommissie van de Protestantse Gemeente van Stiens zijn Durkje en ik vanavond aanwezig in De Hege Stins bij de zogenoemde Top 2000-kerkdienst, die in zijn geheel wordt uitgevoerd door dominee Gerard Rinsma met de gospelrockband Grace.
Het is voor het eerst sinds het begin van de Corona-pandemie dat onze Stienser evangelisatiecommissie weer een dergelijke Gemeentedienst kan organiseren op de zondagavond. 
Bovendien is het sinds lange tijd dat dominee Gerard Rinsma weer voorgaat in een kerkdienst. 
De combinatie van die twee heuglijke feiten, maakt dat deze bijzondere kerkdienst door de vele aanwezigen in de kerkzaal als een buitengewoon feestelijk evenement wordt gevierd.

Geraakt worden door popmuziek in de eredienst 
Vanavond trekt dominee Rinsma zijn toga weer aan en pakt deze veelzijdige predikant-muzikant z’n gitaar, saxofoon, mondharmonica, tamboerijn en accordeon weer op. Samen met de mannen van gospelrockband Grace combineert hij popmuziek van de Top 2000 en de kerkelijke eredienst tot een ware happening. Zo ook vanavond, en daar enthousiasmeert deze combinatie de grote groep kerkgangers vanavond mee.
Soms blijkt een popsong in dergelijke kerkelijke erediensten een onverwachte diepte te krijgen, die je op radio en Spotify niet zo direct zult ontdekken. Wij worden gedurende deze muzikale avondkerkdienst diep geraakt door een mengeling van religie, gospel en popmuziek. 

Mijn mooiste song
Dominee Gerard Rinsma weet zich verzekerd van de muzikale steun van de mannen van Grace. Ook deze avond spelen zij met zijn allen de sterren van de hemel. 
Op de setlist staan vanavond in deze kerkdienst nummers van onder andere U2, De Dijk, Bløf, Fleetwood Mac, The Scene, Crowded House en Coldplay. Wij ervaren vanavond dat het muzieknummers zijn die voor velen van ons tot de soundtrack van ons leven zijn gaan behoren.
  • Maar wat, als het gaat om het mooiste liefdesliedje ooit geschreven? Welk lied mag dan absoluut niet ontbreken, en moet ogenblikkelijk op nummer 1? 
  • En wat als het om de mooiste dag van je leven gaat? Welk nummer wil je dan niet missen? 
Met die vragen gaat dominee Rinsma met de microfoon door de kerkzaal, en geeft hij de kerkgangers -jong en oud - de gelegenheid om hun populaire muziek te noemen. Door dan direct enkele zinsneden uit zo'n song te zingen, raakt hij de mensen diep in het hart, onder andere als één van de kerkgangers een lied noemt dat Rinsma & Grace even later ten gehore brengen: 'Voor haar' van Frans Halsema.

Wat als de wijn opraakt?
Zo komen we in deze kerkdienst uiteindelijk uit bij het bijbelverhaal over de bruiloft te Kana, waar Jezus water veranderde in wijn. 
We luisteren naar het persoonlijke, bijna intieme, verhaal van de recente ervaringen van de voorganger, over wat het met je doet als in je werk zogezegd de rivier ineens opgedroogd lijkt te zijn, of als de wijn in je leven ineens op is. 
  • Wat doet dat met je? 
  • Hoe diep kun je dan gaan? 
Daarbij haalt dominee Rinsma ook het bijbelverhaal over de overspelige vrouw erbij, en daarbij worden door Grace enkele delen van de songtekst uit 'Malle Babbe' (van Rob de Nijs) gezongen, onder andere over de wending in je leven:

".... En jij moet achteraan
In het donker ergens staan
Zoals het hoort.

Maar eens dan komt de dag
Dan luiden ze de klok
Dan draag jij witte bloemen
En linten aan je rok ...."

Deze muzikaal ondersteunde verkondiging van dominee Rinsma mondt uiteindelijk uit in de hoop op en in het gloren van een nieuwe, betere toekomst; daarbij geholpen door iemand die de aandacht afleidt van het probleem, en die zorgt voor een opening naar recht & vrede.

Feest met diepgang
Dominee Gerard Rinsma en de band Grace weten met hun teksten en met hun muziek op juiste momenten de goede snaren te raken, waardoor de woorden en de muziek op het ene moment de stille diepten van je hart & ziel raken, en je even later zomaar naar uitbundige toppen van de Top 2000 voeren. 
We bidden samen tegen het vele onrecht in de wereld, opdat machtelozen niet ten onder gaan door overmacht, opdat vervolgden de vrijheid weer mogen proeven, opdat rechtelozen recht wordt gedaan, opdat oorlogsslachtoffers weer vrede mogen ervaren, opdat uitzichtlozen weer toekomst krijgen, en opdat de hulpelozen vooral díe hulp mogen krijgen die ze nodig hebben om als mens waardig te leven. Een lang gebed, want er is immers zoveel om voor te bidden en om je voor in te zetten.
Voordat en nadat we door dominee Rinsma met Gods Zegen worden heengezonden, mogen we ons nog weer eens laven aan de power van de muziek. 
Zo vierden we vanavond weer feest - met diepgang - in De Hege Stins van Stiens.

Geen opmerkingen: