zondag 15 mei 2022

Reünie in Santiago de Compostela

Van Lissabon naar Santiago de Compostela

Reünie in Santiago de Compostela
Donderdag 5 mei 2022
 
Afscheidsdiner voor pelgrims in Santiago de Compostela



















De 28e en de 13e dag
Vandaag is de dag die volgt op onze aankomst in Santiago de Compostela. De 28e dag vanaf onze start in Lissabon in april 2016, en de 13e dag van onze pelgrimage in de meivakantie van 2022, die begon in Porto.
We hebben vannacht onze eerste van de drie overnachtingen gehad in het Pensión Admera op de medische campus van Santiago de Compostela. Na twaalf dagen wandelen, slapen we vanmorgen eerst maar eens even lekker uit, het is toch ook onze vakantie, nietwaar?
We kunnen starten met een stevig ontbijt in onze pensionkamer, en dan hebben we nog tijd voor boodschappen in de wijk en voor verslaglegging over gisteren.
Vandaag gaan we de stad weer in, onder andere naar de mis van 12:00 uur, in de kathedraal van Santiago de Compostela, want daarmee sluiten we deze Portugees-Spaanse pelgrimage af.
Rond 11:00 uur verlaten we ons pension, om dan langs de toegangweg van de Caminho Portugués naar het centrum te wandelen. Onderweg drinken we in een café koffie.
Tegen 12:00 uur komen we aan op het Praza do Obradoiro, waar dan al individuele en groepen pelgrims hun altijd weer bijzondere aankomst beleven.

Naar de mis in de kathedraal
Om 12:00 uur gaan we de kathedraal binnen door de Pórtico de la Gloria, die alleen in heilige jaren open is. Vorig jaar was zo’n heilig jaar, maar omdat toen alles nog gesloten was in verband met de Corona-pandemie heeft de bisschop bepaald dat het heilige jaar met een jaar verlengd is, dus ook het jaar 2022. Wij mogen vandaag voor het eerst door deze gloriepoort de kathedraal betreden. 
Dan wonen we de mis bij van 12:00 uur, geheel in het Spaans, maar toch wel met één gebed in het Engels. Alle zitplaatsen in de kathedraal zijn bezet, maar er is nog voldoende plek om te staan tijdens de mis, dus dat doen we. Onder andere de Duitse Monica, de Braziliaanse Hugo, de Roemeens-Ierse Florin en de Amerikaanse Candy met haar jongere mede-pelgrim wonen ook allen deze mis bij. Helaas wordt er vanmiddag niet geslingerd met de botafumeiro, het immense wierookvat, maar dat is voor ons geen probleem, want dat hebben we al meerdere keren gezien. 
Aansluitend maken we een ronde door de immense kathedraal, waarbij we ook een bezoek brengen aan het vermeende graf van de heilige Jacobus, in de crypte van de kathedraal.
Zoals beloofd, steken we in de kathedraal ook een kaarsje aan voor Nasir zijn vader, en voor zijn familie, aangezien zijn vader enkele dagen geleden in Pakistan overleed.
Na de mis ontmoeten we op het plein vóór de kathedraal de ons bekende Braziliaanse pelgrim Hugo en de in Ierland wonende Roemeense pelgrim Florin. Met hen spreken we af dat we met z’n vieren gaan lunchen in één van de restaurantjes (Bispo) verderop.  
Daar maken we ook de afspraak om vanavond in groter verband te gaan dineren, met enkele andere pelgrims die wij ook hebben ontmoet in de afgelopen dagen op de caminho.

Flaneren en reüneren
De rest van de middag nemen we rustig de tijd om de binnenstad te bekijken. Altijd gezellig om door deze bijzondere bedevaartsstad te flaneren.  
Zo ontmoeten we op het kathedraalplein halverwege de middag vier Mexicaanse fietspelgrims, die zojuist zijn gearriveerd, en die ons vragen hen te fotograferen vóór de kathedraal. Het wordt een gezellig samenzijn van wel een uur met zijn zessen op het plein. Fijn om zo onverwacht zulke mooie gesprekken te hebben met aardige mensen die van een heel andere kant van de wereld komen, en die ook met zoveel passie pelgrimeren naar Santiago de Compostela.

Rond 16:00 uur ontmoeten we op het kathedraalplein ook de Sloveense pelgrim, die wij onderweg al hadden ontmoet.
En een uur later zitten we gezellig op een terras met het Amerikaanse tweetal dat gisteren samen met de ervaren Amerikaanse pelgrim Candy hun eerste pelgrimage voltooide. 

Afscheid met een lach en een traan
Om acht uur vanavond verzamelen we ons met z’n achten op het kathedraalplein, en dan gaan we met zijn allen naar een restaurant nabij de kathedraal, waar we tot 23:00 uur gezamenlijk eten van een gemeenschappelijke paëlla-maaltijd. We zijn met drie Nederlanders (Martin, aanvankelijk wonend in Drachten), de Duitse Monica, een Sloveen, de Braziliaanse Hugo, een Portugees en de in Ierland wonende Roemeen Florin. Monica gaat morgen verder richting Finisterre, de Sloveen en Durkje en ik blijven nog een dag langer, en de anderen gaan morgen weer op weg naar huis. Wat een mooie reünie met deze jonge pelgrims die we door de Caminho Portugués op heel aangename wijze  hebben leren kennen, en wat is dit waardevol om zo’n mooie pelgrimage in zo’n goede verstandhouding en met zoveel blijdschap af te sluiten. In een omarmde kring nemen we buiten afscheid van elkaar. Moeilijk, maar wel met een fijne nasmaak.
Om 23:30 uur gaan Durkje en ik nog heel even met ook de Sloveen en de andere Nederlander naar de arcade onder het stadhuis aan het kathedraalplein, om daar nog het feestje voor een deel bij te wonen dat door de Spaanse muziekgroep onder de arcade wordt opgezweept. 
Tot slot lopen we door een tamelijk stille stad weer terug naar ons hostal, om daar te overnachten. Daar komen we tegen middernacht aan.

Geen opmerkingen: