donderdag 26 mei 2022

Dorpsfeest Hijum & Feinsum met kerkdienst op Hemelvaartsdag

Donderdag 26 mei 2022 - Hemelvaartsdag
 
Muziek van Fanfare Crescendo Hijum/Finkum op Hemelvaartsdag in Hijum 

















Dorpsfeest Hijum & Finkum
Het Paasfeest vierden we op 17 april 2022 bij Nijkleaster in Jorwert, maar het daarop volgende feest van Hemelvaart vieren Durkje en ik vanmorgen in de Sint-Nicolaaskerk van Hijum.
Na twee Corona-jaren (on)geduldig wachten op het jaarlijkse dorpsfeest van onze beide dorpen Hijum en Feinsum is het nu eindelijk weer zover dat de Feestcommissie ons gezamenlijke dorpsfeest mag en kan organiseren. Deze keer geen driedaags dorpsfeest in het Hemelvaart-weekend, maar een eendaags dorpsfeest, en wel op en naast het sportterrein aan de voet van de dorpsterp waarop de eeuwenoude Sint-Nicolaaskerk staat.
Wellicht dat het in de komende jaren weer een driedaags dorpsfeest kan en gaat worden. Dat zal de tijd ons leren. 

Hijum en Feinsum vieren Hemelvaart met Hallum
Op deze mooie Hemelvaartsdag begint het dorpsfeest zoals te doen gebruikelijk met een kerkdienst. Dit jaar niet in een grote tent op het feestterrein, maar in de romaanse Sint-Nicolaaskerk van Hijum.
De kerkdienst van vandaag wordt evenals in voorgaande jaren verzorgd door de evangelisatie- en zendingscommissie van de Protestantse Gemeente Mariëngaarde van Hallum, waaronder de dorpen Hijum en Feinsum kerkelijk ressorteren.
Voorganger in deze Hemelvaartsdienst is domina Jeannette van den Boogaard-Bongers van Hallum, en de Fanfare Crescendo van Hijum en Feinsum verzorgen onder leiding van hun dirigent Wim Dijkstra de muzikale omlijsting en de begeleiding van samenzang.
Het motto van deze Hemelvaartsdag-viering is 'Onderweg tussen Hallum en Hijum-Finkum', en daar wordt ook met het ochtendprogramma vorm en inhoud aan gegeven.
Vanmorgen werden de kerkgangers van Hallum om 8:30 uur ontvangen in de Hoeksteen van Hallum, voor een kort liturgisch startmoment om 8:45 uur. Daarna ging iedereen met het gezongen lied 'Ga dan op weg' met een bingo voor onderweg letterlijk op weg - wandelend, fietsend of met de auto - vanuit Hallum naar de Sint-Nicolaaskerk van Hijum, waar ze onder de muzikale klanken van Crescendo worden ontvangen in de kerk waar dan al de inwoners van Hijum en Feinsum en haar buitengebied in afwachting zijn van de Hallumer kerkgangers. Om 10:00 uur start dan de gezamenlijke viering van Hemelvaart.

Nieuwe en oude woorden over Hemelvaart
Na de woorden van welkom begint deze kerkelijke viering met het uit volle borst zingen van het 'U zij de glorie, opgestane Heer'. Een krachtig en bovenal feestelijk-uitbundig begin in deze bomvolle kerk, met de power van de fanfare.
Na het gebed volgt de schriftlezing over het Hemelvaartsverhaal uit het bijbelboek Handelingen. Lector Jeannette Hellema begint haar bijbellezing uit een eigentijdse bijbelvertaling met behulp van de bijbel-app op de smartphone, maar halverwege stokt de lezing, want de smartphone kan het vervolg van de bijbeltekst niet vlot downloaden. Snel wordt een oude Bijbel achter het koorhek vandaan gehaald, en dan klinkt het tweede deel van de schriftlezing met de aloude woorden van de 1951-vertaling van het Nederlands Bijbelgenootschap, zoals deze oude bewoordingen al meer dan een halve eeuw hebben geklonken in deze monumentale dorpskerk.

De Hemel op aarde
Na het zingen van 'Grote God, wij loven U', volgt een korte verkondiging, waarin door de predikante de verbinding wordt gelegd tussen de Bingo-tocht van zojuist enerzijds en het verhaal van Hemelvaart anderzijds. Dat wordt gedaan aan de hand van de zes onderwerpen van de Bingo-tocht: Afval, Water, Iets roods, Een bloem, Iets wits, en Iets verrassends.
Enkele elementen uit deze verkondiging:
  • De Hemel is overal waar God aanwezig is.
  • Jezus Christus heeft ons iets van 'de hemel op aarde' laten zien.
  • Nieuw spreekwoord van onze dominee: "Wat Gij niet wilt dat in de Hemel geschiedt, doe dat ook op aarde niet".
  • Hemelvaart daagt ons uit om onze oude beelden los te laten, om ons over te geven aan de beweging van Jezus.
  • Hemelvaart wil ons openen voor de verrassende nabijheid van onze God, die hemel & aarde voorgoed aan elkaar verbindt.
De hele dag feest
Na het samen zingen van het lied 'Geest van hierboven, leer ons geloven' en het slotgebed met de heenzending, gaan we weer even zitten, want het plaatselijke korps speelt nog een prachtig muziekstuk, en oogst ook dan weer een welverdiend applaus voor hun muziek.
Als we de kerk uit gaan, zien we op het sportterrein onderaan de kerkterp dat alles voor de rest van de dag al in gereedheid wordt gebracht. 
Straks wordt daar Jeu de Boules gespeeld, zullen er gelijktijdig ook kinderspelletjes zijn, en na het volleybaltoernooi van vanmiddag volgt vanavond dan tot slot een muziekavond met DJ Tom.
Hemelvaartsdag in Hijum, een hele dag feest!


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Een prachtig verslag van een geslaagde dienst op Hemelvaartsdag. Mooie foto van het korps. Dank Mvg Brechtsje Bijma Bergema

Anoniem zei

Age visser : wat een mooi verhaal over ons dorp ik doe hier veel camera werk maar kon helaas niet in de kerk aanwezig zijn gezien de kinderspelen en andere activiteiten moest ik daar op voorbereiden en vooral onze kerk zo vol is natuurlijk heel uniek volgende keer probeer ik wel aanwezig te zijn